HOĆE LI AMERIČKI VOJNICI BITI RASPOREĐENI U GAZI? Stigao odgovor iz Bele kuće

Srna

02. 11. 2023. u 11:57

AMERIČKI vojnici neće biti raspoređeni u Gazi ni tokom ni nakon sadašnje faze izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je Bela kuća, odbacujući izveštaje da bi američki vojnici mogli biti raspoređeni u okviru mirovne misije.

ХОЋЕ ЛИ АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ БИТИ РАСПОРЕЂЕНИ У ГАЗИ? Стигао одговор из Беле куће

Foto: Shutterstock

Portparol Saveta za državnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da nema planova ili namera za raspoređivanje američkih trupa na terenu u Gazi, niti sada ni u budućnosti.

Odgovarajući na pitanje da li će američke snage biti iskorišćene za "stabilizaciju situacije" u Gazi, on je naveo da SAD razgovaraju sa svojim partnerima o tome kako će Gaza izgledati nakon rata.

Kirbi je dodao da zvaničnici razmatraju "neku vrstu međunarodnog prisustva" nakon sukoba u Gazi, ali odluke u tom smislu još nisu donesene.

Agencija "Blumberg" javila je ranije da Vašington i Izrael razmatraju mogućnost da privremenu kontrolu nad Gazom daju zemljama u regionu uz pomoć vojnika iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske.

"Blumberg" navodi da su ti planovi još u početnoj fazi, ali i da se razmatraju najmanje još dve opcije, uključujući učešće UN.

Dok je Kirbi odbacio ideju o američkoj mirovnoj misiji, on je ponovio prethodne komentare Bele kuće da Hamas "ne može biti budućnost upravljanja u Gazi", izražavajući podršku izraelskoj vojnoj operaciji i eliminaciji te militantne grupe.

Na pitanje o tome šta sledi za palestinsku enklavu, portparol je rekao da zvaničnici "nemaju sve odgovore na to", ali da, u svakom slučaju, to što sledi "ne može biti Hamas".

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)