PREMIJER RUSIJE: Odnosi Moskve i Pekinga dostigli nivo bez presedana – i nastavljaju da jačaju

Novosti online

25. 10. 2023. u 19:00

PREMIJER Rusije Mihail Mišustin sastao se sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćangom i tom prilikom je konstatovao da su odnosi dve zemlje dostigli nivo bez presedana, te da Rusija i Kina podržavaju jedna drugu u zaštiti glavnih interesa i zajednički formiraju multipolarnu arhitekturu međunarodnih odnosa.

ПРЕМИЈЕР РУСИЈЕ: Односи Москве и Пекинга достигли ниво без преседана – и настављају да јачају

FOTO: Tanjug/AP

-Rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i saradnje dostigli su nivo bez presedana i nastavljaju da jačaju. Naša saradnja zasniva se na tradicijama dobrosusedstva, principima ravnopravnosti i međusobnog poštovanja, rekao je Mišustin na sastanku sa kineskim kolegom.

Kako je dodao, Rusija i Kina pružaju međusobnu podršku u pitanjima zaštite ključnih interesa zemalja i tesno koordiniraju akcije na multilateralnim platformama kao što su ŠOS, BRIKS i zajednički formiraju multipolarnu arhitekturu međunarodnih odnosa.

Mišustin je istakao da su , u skladu sa zadacima koje su postavili lideri dve zemlje, ruska Vlada i Državni savet Kine utvrdili parametre međusobne saradnje do 2030. godine.

Uprkos spoljnoj situaciji, trgovinsko-ekonomska saradnja Rusije i Kine aktivno se razvija, ocenio je on.

-Više od 90 odsto prekograničnih plaćanja realizuje se u rubljama i juanima. Prošle godine je međusobni trgovinski promet dostigao rekordni nivo, istakao je ruski premijer.

Pored toga, dve zemlje jačaju partnerstvo i u energetskoj sferi – povećava se isporuka ruske nafte, prirodnog gasa, uglja i električne energije u Kinu. Proširuje se saradnja i u industriji, pripremaju se novi zajednički projekti, ubrzava se razvoj transportnih i logističkih pravaca, granične infrastrukture, povećava se izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Kineski premijer je, sa druge strane, istakao da između Kine i Rusije postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja, te da se bilateralni odnosi čvrsto razvijaju.

-Saradnja Kine i Rusije nije usmerena protiv trećih zemalja i nije podložna spoljnom uticaju ili diktatu. Ona je orijentisana na obezbeđivanje blagostanja naših naroda, doprinos razvoju u celom svetu i zaštitu međunarodne pravde, poručio je Li Ćang.

Takođe je podsetio da je prošle nedelje ruski predsednik boravio u Kini gde je razgovarao sa kineskim liderom.

-Oni su odredili nove smernice daljeg razvoja kinesko-ruskih odnosa. To je novi početak za naše odnose i spremni smo da sa ruskim kolegama na osnovu važnih dogovora naših lidera nastavimo da ulažemo napore u produbljivanje saradnje u svim pravcima i jačanje bilateralnih odnosa našeg strateškog partnerstva, zaključio je kineski premijer.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom