AMERIČKI KONGRES: Majk DŽonson novi kandidat za predsednika Predstavničkog doma

Novosti onlajn

25. 10. 2023. u 08:35

REPUBLIKACI su izabrali kongresmena Majka Džonsona za svog najnovijeg kandidata za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, nekoliko sati nakon što se prethodno kandidovani Tom Emer iznenada povukao.

АМЕРИЧКИ КОНГРЕС: Мајк Џонсон нови кандидат за председника Представничког дома

Foto AP

Kongresmen Emer iznenada se povukao suočen sa protivljenjem bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i pojedinih kongresmena iz redova Republikanske stranke.

Džonson iz američke savezne države Luizijane, koji je nižerangirani član rukovodstva Predstavničkog doma iz redova republikanaca, postao je kasno u utorak četvrti republikanski kandidat nakon Emera i ostalih u ciklusu političkih sukoba koji su nastali od smenjivanja Kevina Makartija sa mesta predsednika Predstavničkog doma, preneo je AP.

Tokom pojedinačnog glasanja, Džonson je osvojio većinu, ali pre današnjeg očekivanog glasanja u Predstavničkom domu, njemu će biti potrebni glasovi gotovo svih republikanaca da bi pobedio.

Američka vlada rizikuje da obustavi rad za nekoliko sedmica ukoliko Kongres ne usvoji zakon o finansiranju do 17. novembra da bi službe i kancelarije nastavile da rade.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od Kongresa da usvoji pomoć od 105 milijardi dolara za Izrael i Ukrajinu i za jačanje granice SAD sa Meksikom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PRINUDNO SLETANjE AVIONA NA NjIVU: Svi putnici su preživeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)