"NEMOGUĆE JE POTISNUTI INTERESE RUSIJE" Putin se u Pekingu osvrnuo na Bajdenove reči - pa poslao jasnu poruku

Novosti onlajn

18. 10. 2023. u 07:24

NEMOGUĆE je potisnuti interese Rusije, ovi interesi će morati da budu uvaženi, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u intervjuu ruskom novinaru Pavlu Zarubinu.

НЕМОГУЋЕ ЈЕ ПОТИСНУТИ ИНТЕРЕСЕ РУСИЈЕ Путин се у Пекингу осврнуо на Бајденове речи - па послао јасну поруку

Foto: Tanjug/AP photo

Komentarišući reči američkog lidera Džozefa Bajdena, koji je nedavno izjavio da je jedan od glavnih ciljeva da "potisne Putina", ruski lider kaže:

- Smatram da je predsednik Bajden jedan od najiskusnijih političara na svetu. On je odavno u politici. I naravno zna kakve ciljeve treba da postavi i kako da ih ostvari. Ukoliko oni nemaju druge ciljeve osim da grade odnose sa Rusijom, to u izvesnom smislu i nije loše. Bez obzira na to iskustvo o kojem sam govorio, ipak mi u Rusiji imamo poznatu poslovicu: Treba da se učimo dok smo živi. I to se ne odnosi samo na predsednika Bajdena, već i na celu političku elitu SAD. Potrebno je naučiti da poštujemo druge i onda neće biti potrebe da nekoga suzbijamo. A težnja da stalno nekoga bez povoda suzbijamo vodi do problema!

Kako je dalje objasnio, Amerikanci se, u skladu sa protokolom, osmehuju, "sve tapšu po ramenu, ali poštovanje prema drugim ljudima i narodima leži u poštovanju interesa drugih".

- I tada neće biti potrebe da nekoga `potiskujemo`. Sama po sebi težnja da nekoga potiskuju, upravo znači da imaju još da uče. Glavno je da naučimo da poštujemo druge. To uključuje i sposobnost da nalazimo kompromis - ponovio je lider.

Predsednik je naveo da nije stvar u tome da se on potisne, već se radi o nečemu drugom. Oni žele da suzbiju interese Rusije, ali "njih nije moguće suzbiti. "

- Moraće da ih uzimaju u obzir - kaže Putin. 

O Orbanu: Ne slažemo se uvek, ali nas to ne sprečava da razgovaramo

Govoreći o susretu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji je održan danas u Kini, predsednik Rusije kaže da Orban i on često imaju različite poglede na stvari, ali da ih to ne sprečava da razgovaraju i da traže rešenja za probleme.

- Orban je jedan od malobrojnih evropskih političara koji ume da se bori za svoje interese. On to radi uporno, sistemski, i po mom mišljenju, potpuno taktično - rekao je Putin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo