„IMAMO NAJOPTIMISTIČNIJA OČEKIVANJA“ Lavrov: Projekat „Jedan pojas jedan put“ uklapa se u procese u Evroaziji

Tanjug

03. 10. 2023. u 00:22

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se projekat „Jedan pojas jedan put“ savršeno uklapa u procese koji se razvijaju u Evroaziji uz učešće Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i država jugoistočne Azije.

„ИМАМО НАЈОПТИМИСТИЧНИЈА ОЧЕКИВАЊА“ Лавров: Пројекат „Један појас један пут“ уклапа се у процесе у Евроазији

Foto AP

- Zajedno gradimo transportnu, finansijsku, industrijsku logistiku i ovi projekti su veoma perspektivni - dodao je ministar, prenosi TASS.

On je rekao da je optimističan povodom predstojećeg međunarodnog foruma „Jedan pojas, jedan put“, jer, kako je ocenio, Kina uvek odlično organizuje ove vrste događaja na svojoj teritoriji.

- Imam najoptimističnija očekivanja. Naši kineski prijatelji uvek organizuju događaje na svojoj teritoriji na najvišem nivou - rekao je on novinarima na marginama 20. godišnjeg sastanka međunarodnog diskusionog kluba Valdaj.

Treći međunarodni forum „Jedan pojas jedan put“ održaće se u oktobru. Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je nameru da učestvuje na tom događaju.

Inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ je koncept koji je 2013. godine predložio kineski predsednik Si Đinping za podsticanje međunarodne multilateralne trgovine i investicionih projekata u koordinaciji sa zainteresovanim zemljama i korišćenjem kineskog i stranog kapitala. 

Njoj je već pristupilo više od 150 država i više od 30 međunarodnih organizacija, podseća ruska agencija.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“ - Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove