ZA HLAđENJE HARDVERA NEOPHODNA VODA: Roboti mnogo "piju"

I.S.

02. 10. 2023. u 11:27

ČET Dži-Pi-Ti je besplatan samo na prvi pogled. Realno, na svakih deset pitanja na koja odgovori, "popije" litar vode! Tečnost koja ljudima život znači, neophodna je i veštačkoj inteligenciji, i to za hlađenje hardvera.

ЗА ХЛАђЕЊЕ ХАРДВЕРА НЕОПХОДНА ВОДА: Роботи много пију

Foto: JutjubPrintscreen

Specijalno projektovan centar podataka koji je "Majkrosoft" otvorio za trening veštačke inteligencije 2020. godine u američkoj državi Ajovi, u međuvremenu, stvorio je impresivnu bazu podataka koja "hrani" ČET Dži-Pi-Ti od oko 285.000 AMD InfiniBand centralnih procesora i 10.000 grafičkih procesora koji se koriste za pokretanje sistema.

Tako ogromna računarska snaga troši mnogo struje i oslobađa veliku količinu toplote. Da bi radno okruženje bilo hladno, a hardver zdrav, u centre podataka se upumpava voda neophodna za hlađenje servera. Ovaj gigantski centar podatakaž nalazi se na ušću reka Des Moines i Rejkorn, koje obezbeđuju neophodnu vodu za hlađenje hardvera i zapanjujuće mnogo vode za odvođenje toplote sa servera.

"Majkrosoft" priznaje da je upotreba vode veliki trošak koji prati rad i obuku modela veštačke inteligencije. Od 2021. do 2022. godine, njegova globalna potrošnja vode, porasla je za čak 34 odsto!

Istraživači takođe kažu da situacija u praksi i nije tako mračna kako deluje. Data centar se nalazi u Ajovi, gde su dnevne temperature relativno niske tokom većeg dela godine, a tek kad temperatura premaši 29 stepeni Celzijusa, voda za hlađenje servera počinje da se crpi iz vodovodnog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)