U NEMAČKOJ MASOVNE KRAĐE BAKRA: Lopovi sve suroviji i bolje organizovani

I.S.

28. 09. 2023. u 14:00

Mediji u Nemačkoj sve češće izveštavaju o krađi metala, uglavnom bakra. Ta sirovina je skupa i zato je na meti lopova. A oni su sve bolje organizovani i sve suroviji. Kako pišu tamošnji mediji, vlasti još nisu smislile kako da ovom trendu stanu na put.

У НЕМАЧКОЈ МАСОВНЕ КРАЂЕ БАКРА: Лопови све суровији и боље организовани

Arhiva

Železnici u Nemačkoj ne ide dobro. Posluje neuspešno već decenijama, a u bliskoj budućnosti će morati da obnovi gotovo celokupnu infrastrukturu. Povrh svega, železnica mora da se bori sa još jednim problemom koji je takođe košta čitavo bogatstvo: krađom bakra. Samo u 2022. godini, kako piše "Handelsblat", pričinjena je šteta od oko 6,6 miliona evra. Ovaj list je izračunao da su, samo ove godine, na meti bila 2.644 voza, što je rezultiralo s više od 700 sati kašnjenja i to samo zato što kriminalci od železnice kradu taj metal.

Lopovi ne pljačkaju samo železnicu, nego je krađe obojenih metala generalno je sve više. Na gradilištima, u privatnim zgradama, pa čak i na crkvenim tornjevima. Nijedan deo od bakra više nije siguran. Nedavno je, recimo, štetu izraženu u trocifrenoj milionskoj sumi, zbog krađe pretrpeo jedan hamburški proizvođač bakra.

u istoriji čovečanstva ukupno je iskopano oko 700 miliona tona bakra, a otprilike isto toliko biće potrebna samo u narednih 30 godina, kažu eksperti.

Istovremeno, kako piše Dojče vele, "postaje sve teže pronaći i eksploatisati ležišta bakra. Postojeća nalazišta su pre svega o onim zemljama, kao što su Čile ili Kongo, odnosno tamo gde geopolitički rizik po rudarske kompanije nije beznačajan. Te kompanije će na sebe preuzeti visok rizik samo ako je to ekonomski isplativo."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu