SEVERNA KOREJA PROTERALA AMERIČKOG VOJNIKA: Dezerter želeo da nađe utočište kako bi izbegao rasnu diskriminaciju

Đ. G.

27. 09. 2023. u 18:18

VLASTI Severne Koreje odlučile su da proteraju Trevisa Kinga, američkog vojnika koji je pobegao u zemlju ovog leta, javili su u sredu državni mediji. Vest je potvrdio Vašington, rekavši da je pripadnik sada u američkom pritvoru.

СЕВЕРНА КОРЕЈА ПРОТЕРАЛА АМЕРИЧКОГ ВОЈНИКА: Дезертер желео да нађе уточиште како би избегао расну дискриминацију

Foto AP

Prema korejskoj centralnoj novinskoj agenciji, severnokorejski zvaničnici završili su istragu incidenta u kojem je King „nezakonito upao“ na teritoriju zemlje u blizini sela Panmundžom, koje se nalazi severno od granice sa Južnom Korejom. 

Istražitelji su rekli da je King priznao da je ilegalno ušao u Severnu Koreju jer je „gajio loše osećanje prema neljudskom maltretiranju i rasnoj diskriminaciji u američkoj vojsci i bio je razočaran neravnopravnim američkim društvom“. Pjongjang je prethodno prošlog meseca priznao da je vojnik iz ovih razloga tražio utočište u Severnoj Koreji ili nekoj drugoj neodređenoj zemlji.

U tom smislu, „relevantni organ DNRK odlučio je da protera Travisa Kinga... prema zakonu Republike“, dodao je KCNA, pozivajući se na zvanično ime Severne Koreje. 

Američki zvaničnik, kojeg citira CBS News, potvrdio je da je Severna Koreja oslobodila Kinga, koji je izgledao „dobrog zdravlja i raspoloženja dok se vraćao kući“.

Agencija nije želela da kaže kada će američki vojnik napustiti zemlju ili kuda je krenuo. Međutim, izveštaj KCNA stigao je nakon što je general Endru Harison, zamenik komandanta Komande Ujedinjenih nacija u Južnoj Koreji, u julu rekao da su Vašington i Pjongjang započeli razgovor o oslobađanju Kinga, tvrdnju koju je kasnije potvrdio Pentagon.

King, 23-godišnji vojnik koji služi kao član borbenog tima Prve brigade, Prve oklopne divizije, „namerno i neovlašćeno“ je prešao liniju razgraničenja između Severne i Južne Koreje 18. jula, prema američkom Ministarstvu odbrane. Nekoliko američkih medija, pozivajući se na američke zvaničnike, objavilo je tada da se vojnik suočava sa disciplinskim merama nakon što je optužen za napad u Južnoj Koreji.

Kako prenosi Asošiejted pres, Kinga je američka vojska ispratila do lokalnog aerodroma da bi se vratio kući. Međutim, umesto da se ukrca u avion, navodno se pridružio grupi turista u blizini demilitarizovane zone i kasnije prebegao preko linije primirja.

Američki vojnik postao je prvi poznati Amerikanac koga je Severna Koreja pritvorila od Brusa Bajrona Lorensa, koji je, prema Pjongjangu, ilegalno ušao u zemlju iz Kine u oktobru 2018. Lorens je pušten mesec dana kasnije, pošto su se odnosi između Vašingtona i Pjongjanga otoplili nakon samita između američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una u Singapuru, preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA -  Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)