MAKRON POVUKAO AMBASADORA: Francuska diplomatska misija napustila Niger

Novosti onlajn

27. 09. 2023. u 16:06

VOJNI savet Nigera potvrdio je da je francuska diplomatska misija napustila zemlju, kako je Makron i najavio u nedelju.

МАКРОН ПОВУКАО АМБАСАДОРА: Француска дипломатска мисија напустила Нигер

Profimedia

Ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite napustio je Niger i uputio se prema Parizu, javlja kanal "Al Arabija", pozivajući se na izvor iz Vojnog saveta te afričke Republike.

Vojni savet Nigera potvrđuje odlazak francuskog ambasadora u Čad i odatle u Pariz, prenosi izvor.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u nedelju objavio da Pariz povlači svog ambasadora i sve članove diplomatske misije koja se trenutno nalazi u Nigeru.

Krajem jula u ovoj afričkoj zemlji dogodio se državni udar – vojska, koju je predvodio komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čiani, smenila je predsednika Muhameda Bazuma sa vlasti. To je osudila većina zapadnih zemalja kao i regionalna organizacija Ekonomska zajednica zapadno-afričkih država (EKOVAS).

Međutim, nove vlasti Nigera nisu se pokolebale, već su zahtevale povlačenje francuskih trupa i odlazak ambasadora. Pariz je u više navrata izjavljivao da ne priznaje ove zahteve i pozivao na momentalno oslobađanje Bazuma. Kako vidimo, Makron je ipak povukao francuske diplomate iz ambasade u Nijameju.

Niger je, kao bivša francuska kolonija, ostao jedan od poslednjih saveznika zapadnih zemalja u Sahelu. Ova afrička država ima bogate rezerve uranijuma, od čijeg snabdevanja Francuska zavisi. Kako pišu "RIA Novosti", iz Nigera dolazi od 15 do 17 odsto sirovina za francuske nuklearne elektrane.

(RT)

BONUS VIDEO:

APOKALIPSA U PARIZU: "Novosti" na mestu eksplozije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić