LAVROV POZVAO GUTERESA: Pokrenite arbitražni postupak protiv Amerike

Novosti online

22. 09. 2023. u 10:42

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da spreči da predstavnici struktura UN budu uvučeni u politizovane inicijative u kontekstu ukrajinske krize, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

ЛАВРОВ ПОЗВАО ГУТЕРЕСА: Покрените арбитражни поступак против Америке

Foto: EPA/ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Generalni sekretara UN je potvrdio da će se uzdržati od učešća u inicijativama koje ne uključuju učešće svih strana, navodi se na sajtu MSP nakon rezultata pregovora strana na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Fokus njihovog razgovora je tradicionalno bio na najhitnijim međunarodnim problemima, kao i na različitim aspektima saradnje između Rusije i UN, dodaju iz Ministarstva.

Ruski ministar je pozvao generalnog sekretara UN da pokrene arbitražni postupak protiv Sjedinjenih Američkih Država.

 - Ministar je skrenuo pažnju generalnog sekretara na kontinuirano kršenje obaveza SAD prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine, uz konstantna odbijanja da izdaju vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima UN - saopštilo je odeljenje.

Takvi postupci Vašingtona diktiraju potrebu da Guteres što pre pokrene arbitražni postupak protiv SAD, o čemu je više puta bilo reči u relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN, objasnio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je još jednom istakao "potrebu da rukovodstvo UN i svi zaposleni u svetskoj organizaciji striktno poštuju princip nepristrasnosti sadržan u Povelji UN. Pritom je ukazao da je nedopustiva upotreba dvostrukih standarda u statističkim i drugim dokumentima UN u odnosu na različite teritorije.

Sagovornici su detaljno razgovarali i reformi UN kako bi se ona prilagodila modernim realnostima, te je Lavrov istakao da je važno da se pri sprovođenju bilo kakvih reformskih inicijativa uzme u obzir stav svake od članica UN država članica UN.

Ranije je Guteres rekao da većina zemalja UN prepoznaje potrebu za reformom Saveta bezbednosti. Sergej Lavrov je napomenuo da SB UN treba da se "proširi ne na račun zapadnih zemalja, već na račun predstavnika Azije, Afrike i Latinske Amerike".

Pored toga, ruski ministar je Guteresu poklonio knjigu "Ukrajinski zločini protiv čovečnosti (2022-2023)" koja sadrži rezultate rada međunarodnog tribunala o zločinima ukrajinskih neonacista i njihovih saučesnika sa dokazima o više od 600 zločina, kao i izbor dokumentarnih video-zapisa "Deca Donbasa".

(RT)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)