OPOZIV BAJDENA: Zakazan prvi pretres u Kongresu

Novosti online

19. 09. 2023. u 20:40

REPUBLIKANCI u Predstavničkom domu planiraju da naredne nedelje održe prvi pretres u okviru istrage o opozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog poslovanja članova njegove porodice.

ОПОЗИВ БАЈДЕНА: Заказан први претрес у Конгресу

Foto AP

U fokusu pretresa, zakazanog za 28. septembar, trebalo bi da budu "ustavna i pravna pitanja", u vezi sa navodima o Bajdenovom učešću u poslovnim operacijama njegovog sina Hantera u stranim zemljama, naveo je portparol Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu, preneo je Glas Amerike.

Republikanci, na čelu sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, proteklih nedelja su tvrdili da Bajdenovi postupci iz perioda kada je bio potpredsednik SAD pokazuju "kulturu korupcije."

Odbor takođe planira da izda obavezujuće naloge da mu se dostave lični i poslovni bankovni računi Hantera Bajdena i predsednikovog brata Džejmsa Bajdena "već ove nedelje".

Bela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu u sred predsedničke kampanje opisala kao "ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju".

-Republikanci u Predstavničkom domu su istraživali predsednika devet meseci i nisu pronašli nijedan dokaz nekog krivičnog dela, izjavio je Ian Sems, portparol Bele kuće.

Mekarti je prošle nedelje najavio istragu o opozivu pošto je bio izložen sve većem pritisku desnog krila svoje stranke da preduzme poteze protiv Bajdena ili rizikuje da bude smenjen sa mesta predsedavajućeg.

Kongresmen iz Kalifornije je pokrenuo istragu bez glasanja u Predstavničkom domu i još nije izvesno da li ima dovoljnu podršku tesne republikanske većine u tom telu da predlog bude usvojen.

Neki članovi Kongresa su kritikovali dokaze koji su izneti do sada navodeći da nisu na nivou koji postavlja američki Ustav za "visoke prestupe i krivična dela".

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024