SLUŽBA BEZBEDNOSTI GRUZIJE UPOZORAVA: Sprema se državni udar

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 18:48

SLUŽBA državne bezbednosti Gruzije (SGB) saopštila je da grupa zaverenika planira da organizuje nerede radi nasilne promene vlasti u zemlji.

СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ ГРУЗИЈЕ УПОЗОРАВА: Спрема се државни удар

Foto Tanjug/AP

- Grupa lica, koja deluje na teritoriji Gruzije i van njenih granica, planira da organizuje destabilizaciju i građanske nemire čiji je krajnji cilj nasilna promena vlasti. Navedeno je da će destruktivne akcije početi u periodu oktobar-decembar - saopštila je pres-služba SGB.

Kako je precizirano, autori plana su Georgij Lortkipanidze (zamenik ministra unutrašnjih poslova tokom mandata Mihaila Sakašvilija), bivši telohranitelj Sakašvilija Mihail Baturin i komandant „Gruzijske legije“ u Ukrajini Mamuka Mamulašvili.

Takođe se navodi da period oktobar-decembar nije slučajno izabran za organizovanje nereda. Naime, planirano je da Evropska komisija u oktobru objavi preliminarni zaključak o davanju Gruziji statusa kandidata za članstvo u EU, dok u decembru EU treba da objavi konačnu odluku.

Ističe se da su članovi grupe razvili nekoliko scenarija. Jedan od njih je da postave šatore na centralnim ulicama i da zabarikadiraju vladine zgrade, a zatim da detoniraju bombu među šatorima i izazovu civilne žrtve, što bi dovelo do nemira u gradu.

Služba državne bezbednosti Gruzije tvrdi da kriminalna grupa takođe razmatra scenario sličan „evromajdanu“ u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KOLONE ZA IZBEGAVANjE MOBILIZACIJE: Snimci sa graničnih prelaza između Rusije i Gruzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)