OBRAZOVNI SISTEM NA IVICI KOLAPSA: U Nemačkoj ukidaju ocene, domaće zadatke i sedenje na času?

Novosti onlajn

18. 09. 2023. u 17:36

LEVICA predlaže specijalni fond za obrazovanje od 100 milijardi evra

ОБРАЗОВНИ СИСТЕМ НА ИВИЦИ КОЛАПСА: У Немачкој укидају оцене, домаће задатке и седење на часу?

Foto: N.Skenderija

Nemačka levica želi suštinski da promeni obrazovni sistem u državi, a, između ostalog, predlaže ukidanje ocena i domaćih zadataka, piše "Špigl".

U dokumentu u koji je "Špigl" imao uvid navedeno je da je "obrazovni sistem na ivici kolapsa", kao i da bi nedostatak nastavnika, skraćeni časovi i nedovoljna ulaganja u škole mogli nepovoljno da utiču na učenike.

Levica traži "školu za sve" i zajedničko učenje za decu od 1. do 10. razreda, u cilju sprečavanja društvene nejednakosti.

- Ocene, sedenje i domaće zadatke treba ukinuti kako bi bilo moguće učenje bez pritiska i straha. Deca i mladi žele da razumeju svet, a ne samo da uče za testove - dodaje se u dokumentu.

Levica zahteva i ista primanja za sve nastavnike, bez obzira na vrstu škole u kojoj su zaposleni.

Ističu da je cilj ukidanje obrazovne suverenosti saveznih država, kako bi obrazovna politika širom zemlje postala ravnopravnija. Do sada je u Nemačkoj svaka savezna država bila odgovorna za nastavni sadržaj, a saveznoj vladi nije dozvoljeno da se meša.

Međutim, ova ideja je izuzetno skupa, a levica predlaže specijalni fond za obrazovanje od 100 milijardi evra. To, ipak, nije jedina prepreka - da bi se odrekle obrazovnog suvereniteta savezne države bi morale da pristanu na promenu Osnovnog zakona u Bundesratu.

(RT)


BONUS VIDEO:

Globalni ciljevi održivog razvoja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave