OGLASIO SE VATIKAN: Papa Franja zainteresovan za mirovnu misiju u Ukrajini

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 15:08

PAPA Franja zainteresovan je za nastavak mirovne misije kardinala Matea Cupija za Ukrajinu, rekao je za Sputnjik ambasador Rusije u Vatikanu Ivan Soltanovski.

ОГЛАСИО СЕ ВАТИКАН: Папа Фрања заинтересован за мировну мисију у Украјини

Foto AP

- Papa Franja izrazio je zainteresovanost za nastavak mirovne misije koju po njegovom nalogu sprovodi šef Italijanske biskupske konferencije, kardinal Mateo Cupi - saopštio je diplomata koji je danas predao akreditive papi.

Takođe je dodao da se papa „sa toplinom prisetio“ svog susreta sa ruskim patrijarhom Kirilom u Havani 2016. godine i izrazio je nadu da će ponovo moći da se sastane sa poglavarom RPC.

Soltanovski je saopštio da je sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom razgovarao o aktuelnim međunarodnim problemima, uključujući situaciju u Ukrajini.

Ranije je papin izaslanik, kardinal Mateo Cupi saopštio da Vatikan još nema „plan koji bi mogao da pomogne otpočinjanju pregovora” o Ukrajini, ali je fokusiran „na humanitarne inicijative i zaštitu života nevinih ljudi”.

Kardinal je bio u poseti Moskvi 28-29. juna. On se sastao sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, pomoćnikom predsednika Ruske Federacije za spoljne poslove Jurijem Ušakovim i komesarom za prava deteta pri predsedniku Ruske Federacije Marijom Ljvovom-Belovom. Kako je saopšteno u pres-službi Svete stolice, svrha kardinalovog putovanja bila je „da da humanitarni doprinos traženju izlaza iz trenutne tragične situacije u cilju postizanja pravednog mira“.

Ranije je kardinal Cupi posetio Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i verskim zvaničnicima. Takođe je boravio u poseti Vašingtonu i Pekingu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆE - Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)