KALIFORNIJA TUŽILA VELIKE NAFTNE KOMPANIJE: Smanjuju rizike upotrebe fosilnih goriva

Tanjug

16. 09. 2023. u 19:43

AMERIČKA savezna država Kalifornija podnela je tužbu protiv velikih naftnih kompanija, uključujući Ekson mobajl, Šel i Ševron, optužujući ih da umanjuju rizike koje donosi upotreba fosilnih goriva.

КАЛИФОРНИЈА ТУЖИЛА ВЕЛИКЕ НАФТНЕ КОМПАНИЈЕ: Смањују ризике употребе фосилних горива

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako prenosi Rojters, u tužbi države Kalifornije, a koja se odnosi i na Britiš petroleum (BP) i Konoko Filips, navodi se da su postupci tih energetskih giganata prouzrokovali desetine milijardi dolara štete, a navedene su i optužbe za obmanu javnosti.

Kao optuženi u ovom slučaju u sudskom podnesku objavljenom u petak pominje se i trgovinska grupa Američki institut za naftu.

Pomenuti institut za naftu je saopštio da je na Kongresu da raspravlja i odlučuje o klimatskoj politici, a ne na pravosudnom sistemu.

U saopštenju kompanije Šel navodi se da "ne veruju da je sudnica pravo mesto za rešavanje klimatskih promena".

Tužba države Kalifornije usledila je nakon desetina sličnih tužbi koje su poslednjih godina podnele druge države i opštine širom SAD protiv kompanija koje se bave eksploatacijom fosilnih goriva u kojima se uglavnom kao argument za tužbu navodi šteta od klimatskih nepogoda.

Kalifornija je tražila formiranje fonda pomoću kojeg će biti sanirana buduća šteta izazvana klimatskim katastrofama u toj saveznoj državi.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024