DŽOU SIN HANTER TRN U OKU: Pravno "gonjenje", uz ozbiljne godine, minusi u nameri da Bajden ostane u Ovalnom kabinetu do 2028.

A.Vojinović

16. 09. 2023. u 07:00

OPTUŽNICA podignuta protiv sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hantera, za nelegalno posedovanje oružja "zabola" je novi trn u oko šefu Bele kuće, koji se već suočava sa pritiskom javnosti da neće imati snage za drugi mandat i niskom popularnošću kod birača. Hantera terete jer je lagao da je bio zavisnik od droge kada je kupio revolver 2018. godine, što je po američkom zakonu krivično delo. Iako se zasad ne zna kada bi Bajdenov naslednik mogao da se pojavi pred sudom, sigurno je da će ovaj krivični postupak dodatno uzdrmati Džoovu kampanju za izbore 2024.

ЏОУ СИН ХАНТЕР ТРН У ОКУ: Правно гоњење, уз озбиљне године, минуси у намери да Бајден остане у Овалном кабинету до 2028.

Tanjug

Ako bude proglašen krivim, Hanteru preti maksimalna kazna od 25 godina zatvora, saopštilo je Ministarstvo pravde. No, stvarne kazne za savezne zločine su obično manje od maksimalnih mogućih, podsećaju mediji.

- Na optužbe je uticalo nepravilno i stranačko mešanje republikanaca u ovaj proces. Moj klijent nije prekršio zakon, a njegovo kratko posedovanje nenapunjenog pištolja nikada nije predstavljalo pretnju po javnu bezbednost. Ali tužilac koji se priklanja političkom pritisku predstavlja ozbiljnu pretnju našem pravosudnom sistemu - rekao je Hanterov branilac Ejbi Louel.

Postupci kontroverznog sina američkog predsednika naneli su Bajdenu velike muke tokom godina. Analitičari smatraju da bi pravno "gonjenje" njegovog sina i te kako moglo da odmogne Džou da ostane u fotelji u Ovalnom kabinetu do 2028. godine.

Tim više što je protiv Bajdena predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti pokrenuo istragu o njegovom opozivu zbog sumnje da je imao ulogu u sklapanju sumnjivih poslova upravo sina Hantera u inostranstvu. Osim toga, spekuliše se da ovo neće biti jedini krivični postupak podignut protiv Hantera, jer je pod istragom za utaju poreza.

Republikanci naročito koriste Hanterov slučaj kako bi što više diskreditovali Džoa pred predsedničke izbore. A kako se i njihov lider i bivši šef Bele kuće Donald Tramp suočava sa čak četiri optužnice, to bi dodatno moglo da im "pomogne" da preuzmu reflektor i upere ga malo više u lidera demokrata.

No, iako je Hanterova optužnica ozbiljan udarac za Džoa, analitičari ističu da su glasači više zabrinuti zbog Bajdenovih poodmaklih godina.

- Bajdenovim godinama ne bavi se samo "Foks njuz". To je bila tema razgovora za večerom širom Amerike ovog leta - napisao je nedavno kolumnista "Vašington posta" Dejvid Ignatijus pozivajući Bajdena da se što pre povuče kako bi nekom drugom dao šansu da pobedi na izborima 2024, preneo je Si-En-En.

Odbijen Tramov zahtev

AMERIČKI specijalni tužilac Džek Smit odbio je zahtev bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da se iz krivičnog slučaja koji se protiv njega vodi zbog optužbi da je pokušao da promeni rezultate izbora 2020. izuzme sudija Tanja Čatkan. Smit je rekao da ne postoji validna osnova da ona bude izuzeta iz slučaja. Tramp je tražio da se Čatkan povuče iz slučaja, tvrdeći da su njene prethodne izjave pokrenule pitanja o njenoj nepristrasnosti i da bi to ugrozilo postupak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)