FORIN AFERS: Glavni rizik za Ukrajinu nije dramatična politička promena na Zapadu

Novosti online

14. 09. 2023. u 18:20

UKRAJINA previše zavisi od vojne i finansijske pomoći zapadnih zemalja, piše Forin afers. Stoga, ako se ovaj tok zaustavi, suočiće se sa brojnim problemima. Istovremeno, što duže traju borbe, same zapadne zemlje postaju sve umornije od njih – a javnost je spremna na svako rešenje, čak i pod ruskim uslovima.

ФОРИН АФЕРС: Главни ризик за Украјину није драматична политичка промена на Западу

Foto: Profimedia

Od početka ruske specijalne operacije, zapadne zemlje aktivno podržavaju Ukrajinu finansijski i oružjem. Ali takva podrška je puna rizika i problema, piše Forin afers. Eksperti posebno vide problem u tome što Ukrajina postaje izuzetno zavisna od zapadne pomoći. Osim toga, u ratnim uslovima biće teško da Ukrajina funkcioniše bez međunarodne pomoći.

Glavni rizik za Ukrajinu nije dramatična politička promena na Zapadu, već polagani pad strane pomoći. A sve može da počne u Sjedinjenim Državama, gde će izbori biti održani u novembru 2024. godine. Stoga, autor članka preporučuje Ukrajini da se prilagodi izgledima dugotrajnog rata. I savetuje političkim liderima u evropskim zemljama i Sjedinjenim Državama da pravnim aktima fiksiraju dodelu finansijske i vojne pomoći Ukrajini, kako bi budućim liderima bilo teže da skrenu sa ovog puta.

Rezultati američkih izbora biće važan adut za tok rata. Ako se Donald Tramp vrati, to će biti katastrofa za Ukrajinu, siguran je autor članka. Tramp je obećao da će okončati rat u roku od 24 sata, pa stručnjaci zaključuju da je spreman da konflikt reši pregovorima, čak i pod ruskim uslovima.

(alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)