ŽALIMO ZA IZGUBLJENIM ŽIVOTIMA Fon der Lajen: Grčka može iskoristiti do 2,25 milijardi evra iz fondova EU

Tanjug

12. 09. 2023. u 15:21

GRČKA može da iskoristi do 2,25 milijardi evra iz evropskih fondova za saniranje posledica razorne oluje Danijel u kojoj je stradalo najmanje 15 ljudi, oštećen veliki broj domova škola i puteva i uništeni usevi i farme životinja, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

ЖАЛИМО ЗА ИЗГУБЉЕНИМ ЖИВОТИМА Фон дер Лајен: Грчка може искористити до 2,25 милијарди евра из фондова ЕУ

FOTO: AP/Tanjug

- Naše misli su sa svim ženama, muškarcima i decom koji hrabro izdržavaju ove katastrofe i žalimo za izgubljenim životima - rekla je šefica Evropske komisije nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Strazburu, prenosi Rojters.

Komisija će biti "brza i fleksibilna" kako bi mobilisala sve resurse koji bi mogli da budu raspoređeni za pomoć oblastima razorenim u poplavama, dodala je ona.

Prema njenim rečima, Grčka bi mogla da iskoristi do 2,25 milijardi evra, dok je Komisija takođe spremna da proceni grčki zahtev za dalju podršku u okviru fonda solidarnosti.

- Ako se sve zemlje članice slože da dopune fond solidarnosti bloka, Evropska unija bi takođe mogla da stavi na raspolaganje do 400 miliona evra Grčkoj sledeće godine - rekla je Fon der Lajenova.

- Prirodna katastrofa bez presedana u Grčkoj nanela je veliku štetu ljudima i zadala ogroman udarac poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Micotakis pokazujući sliku potopljenog grčkog sela.

- Naš prioritet je da osiguramo da ovi ljudi zaista mogu da se vrate svojim kućama, da preduzeća ponovo počnu da rade i računamo na podršku EU da to postignemo - rekao je Micotakis.

On je pozvao Evropu da troši više kako bi pomogla zemljama da se izbore sa klimatskim promenama.

Rezerva solidarnosti i hitne pomoći EU, koja pomaže evropskim zemljama u hitnim slučajevima, ima maksimalan godišnji budžet od 1,2 milijarde evra.

Evropska komisija upozorila je danas da EU hitno treba više sredstava za odgovor na krize izazvane klimatskim promenama nakon što je njena rezerva hitne pomoći iscrpljena i 2021. i 2022. godine.

 

BONUS VIDEO: JEZIVE SCENE IZ ATINE - Poplavljena metro stanica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije