RAT U UKRAJINI: VSU napreduje kod Bahmuta, gomila snage za novi udar u Zaporožju; Stradao još jedan britanski plaćenik (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

08. 09. 2023. u 07:13 >> 02:04

RAT u Ukrajini – 562. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ напредује код Бахмута, гомила снаге за нови удар у Запорожју; Страдао још један британски плаћеник (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih dešavanja: VSU napreduje kod Kleščejevke, Rusi u kontranapadu; VSU ne odustaje i pored velikih gubitaka u Zaporožju (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu nastavljaju se pozicioni sukobi. Kod Kupjanska: duž cele linije dodira strane vode artiljerijske duele i međusobno izviđanje. U međuvremenu, u sektoru Svatovskog, ruske trupe su zaustavile pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da napreduju u oblasti Novojegorovke, a kod Kremene su odbijeni napadi VSU.

U pravcu Soledara, Oružane snage Ukrajine napreduju kod Kleščejevke. Početkom septembra ukrajinske formacije su se posle dužeg zatišja aktivirale u oblastima kod Bahmuta, posebno na liniji Ozarjanovka-Kleščejevka. Najčudnija je situacija južno od Kleščejevke, gde se stvorila „ratna magla“. Prema nekim podacima, Oružane snage Ukrajine uspele su da isteraju ruske trupe iz Andrejevke i priđu pruzi, prema drugim, linija fronta se nije menjala tokom nedelje. U stvari, status naselja ostaje nepoznat.

Ilustracija telegram rybar

U oblasti same Kleščejevke, Oružane snage Rusije kreću u napade kako bi povratile ranije izgubljene pozicije. Ruske trupe takođe izvode artiljerijske udare po identifikovanim ciljevima, uključujući navođenu municiju od 152 mm Krasnopolj, a avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga pogađa liniju fronta. Istovremeno, dolazi do pomeranja trupa VSU ka Konstantinovki: ranije su u gradu viđeni strani plaćenici, a pre nekoliko dana je tamo stiglo dodatno medicinsko osoblje. Posredno, to može ukazivati na pripremu Oružanih snaga Ukrajine za aktivnija ofanzivna dejstva na pravcu Soledara.

Foto Tanjug/AP

Na Donjeckom pravcu borbe se nastavljaju u okolini Avdejevke i oblasti Marjinke. Prema nekim izveštajima, VSU je napao u oblasti Opitnoje-Vodiani, ali je bio neuspešan. U Marjinki sukobi se vode u zapadnim delovima sela. Međutim, od grada je ostalo samo jedno – ime, sve zgrade su teško oštećene.

Na sektoru Vremjevske izbočine, ukrajinske formacije nastavljaju juriš na Novodonjecko, napadajući ga istovremeno sa više strana. Oni su ujutru, uz pomoć dva borbena vozila pešadije i pešadije, napali položaje 37. motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije. Ruski borci su tokom bitke prvo uništili nekoliko pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, a zatim omeli evakuaciju izbacivši jedno oklopno vozilo pogotkom iz tenka. Nekoliko sati kasnije, VSU je pokušao po treći put za tri dana da pređe reku Šajtanku i udari istočno od Novodonjecka, ali ga je preventivna artiljerijska vatra primorala da odustane od ovih planova.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Kod Urožajnoga Oružane snage Rusije nanose udare na uporišta u šumskim pojasevima, koje su ranije zauzele jedinice 37. i 38. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine, a kod Novomajorskog koristile su teške sisteme bacača plamena (TOS-1A). Ukupna gubici VSU premašili su 30 ljudi. U isto vreme, VSU nastavlja da akumulira snage za nastavak ofanzive istim tempom. Konkretno, Oružane snage Ukrajine nadoknadile su gubitke četiri jurišne grupe 35. pešadijskog marinskog korpusa ukupne snage 40 ljudi, a takođe završavaju obnavljanje borbene sposobnosti drugih jedinica za napad u pravcu ka Staromlinovki. Istovremeno, ukrajinske formacije su pripremile jurišne grupe 1. mehanizovanog bataljona 23. mehanizovane brigade za napade na Prijutnoje, koje imaju zadatak da stignu do severne periferije sela.

U sektoru Orehova, VSU ne odustaje od pokušaja da uđe u Rabotino. Ujutro su ukrajinske formacije ponovo pokušale da napreduju u rejonu Rabotina uz podršku oklopnih vozila. Ruske trupe su odbile napad, a prema “Arhangelu Specnaza”, VSU je izgubio jedan tenk. Samo Rabotino ostaje na ničijoj zemlji: VSU ne pokušava da se tamo učvrsti velikim snagama zbog činjenice da je naselje praktično srušeno. Male grupe ljudstva koje tamo ulaze odmah su pod artiljerijskom vatrom ruskih oružanih snaga.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan


U oblasti Verbovog, ukrajinske oružane snage su mnogo aktivnije i pokušavaju da probiju odbranu kako bi došli do samog sela. Pešadija VSU je dva puta pokušala da se približi ruskim položajima, ali se povlačila pod artiljerijskim udarima. Oružane snage Rusije podržava i avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga. Na prvoj liniji su bile i jedinice 80. vazdušno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine, čije su jedinice stigle u pravcu Zaporožja još sredinom avgusta. Oni će, po svemu sudeći, zajedno sa 71. jegerskom brigadom pružiti podršku 82. vazdušno-desantnoj brigadi, koja je za samo nekoliko nedelja pretrpela značajne gubitke u borbama kod Verbovog.

 

Teroristički napad u Polohiju

U gradu Polohi u Zaporoškoj oblasti danas je dignuto u vazduh sedište političke partije „Jedinstvena Rusija“, saopštio je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

Prema njegovim rečima, "partijaši iz ruske stranke su fabrikovali izborne rezultate, kada je uništen štab okupatora".

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Fedorov je napisao na Telegram kanalu da je Melitopolj jedva mogao da se nosi sa svim okupatorima koji su dolazili, prenosi Ukrinform.

Kako podseća kijevska agencija, Rusija od 8. do 10. septembra održava "lažne izbore“ u privremeno okupiranim oblastima Ukrajine.

Na taj način pokušava da legitimiše svoju kontrolu nad ukrajinskim teritorijama.

 

Stradao još jedan britanski plaćenik

Britanski Forin ofis izvestio je o smrti još jednog britanskog plaćenika u Ukrajini, a njegovo telo je pronađeno u jezeru sa vezanim rukama, preneo je Skaj njuz.

Džordan Čedvik, 31, poreklom iz Barnlija u Lankaširu, ranije je služio kao škotski čuvar u britanskoj vojsci od 2011. do 2015. godine.

Foto Tanjug/AP

Kako je navedeno, Čedvik je otišao da se bori za Međunarodnu legiju u Ukrajini i pronađen je mrtav u jezeru sa rukama vezanim iza leđa.

-Pružamo pomoć porodici Britanca koji je poginuo u Ukrajini i u kontaktu smo sa lokalnim vlastima, rekao je portparol Forin ofisa za Skaj njuz.

Njegova majka, Brenda Čedvik u intervjuu za Bi-Bi-Si izrazila je duboku tugu svoje porodice zbog gubitka sina.

Vremjevski sektor: Oružane snage Ukrajine gomilaju snage za nove udare

U sektoru Vremjevske izbočine, ukrajinske formacije nastavljaju juriš na Novodonjecko, napadajući ga istovremeno sa više strana. Oni su ujutru, uz pomoć dva borbena vozila pešadije i pešadije, napali položaje 37. motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije.

Ruski borci su tokom bitke prvo uništili nekoliko pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, a zatim omeli evakuaciju izbacivši jedno oklopno vozilo hicem iz tenka. Nekoliko sati kasnije, VSU je pokušao po treći put za tri dana da pređe reku Šajtanku i udari istočno od Novodonjecka, ali ga je preventivna artiljerijska vatra primorala da odustane od ovih planova.

Ilustracija telegram rybar

Kod Urožajnoga, Oružane snage Rusije udaraju na uporišta u šumskim pojasevima, koje su ranije zauzele jedinice 37. i 38. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine, a kod Novomajorskog radile su teškim sistemima za bacanje plamena. Ukupni gubici ukrajinskih snaga od ovih udara u ljudstvu premašili su 30 ljudi.

U isto vreme, VSU nastavlja da gomila snage da nastavi ofanzivu istim tempom. Konkretno, Oružane snage Ukrajine nadoknadile su gubitke četiri jurišne grupe 35. pešadijskog marinskog korpusa ukupne snage 40 ljudi, a takođe završavaju obnavljanje borbene sposobnosti drugih jedinica za napad u pravcu ka Staromlinovki.

Istovremeno, ukrajinske formacije su pripremile jurišne grupe 1. mehanizovanog bataljona 23. mehanizovane brigade za napade na Prijutnoje, koje su imale zadatak da stignu do severne periferije sela.

 

Kijev dobio 4,5 miliona patrona municije

Litvanija je isporučila Ukrajini četiri i po miliona patrona, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Kalibar nije naveden.

Foto Tanjug/AP

 

Napad na upravnu zgradu policije u Krivom Rogu

U današnjem napadu ruskih trupa na Krivi Rog jedna osoba je poginula, a broj povređenih dostigao je 60, objavila je Državna služba za vanredne situacije na Telegram kanalu.

Državna služba za vanredne situacije završila je uklanjanje ruševina.

Ruske trupe su izvele jutros raketni napad na Krivi Rog. Projektil je pogodio upravnu zgradu policije.

Jedan policajac je poginuo, a trojica su u teškom stanju izvučena iz ruševina, prenosi Ukrinform.


Još jedan dron oboren iznad Brjanska

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je sredstvima za radioelektronsku borbu uništen još jedan ukrajinski dron. Kako je dodao, delovi drona oštetili su zgradu železničke stanice u Brjansku a putnici su evakuisani.

Zelenski: Kontraofanziva usporava

Tempo borbenih dejstava i isporuke oružja Kijevu se usporavaju, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Foto telegram rybar

Oborena tri drona iznad Brjanska

Ruska PVO otkrila je i uništila iznad Brjanska tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi dve bespilotne letelice uništene su u vazduhu.

Prethodno je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz izjavio da je iznad te oblasti oborena jedna ukrajinska bespilotna letelica i da povređenih nema.


Šojgu odlikovao trojicu ruskih oficira

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je medalje "Zlatna zvezda" trojici ruskih oficira koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom ispunjavanja zadataka u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Jedinica u kojoj su služili izvela je u jednom od naseljenih mesta manevar i probila ukrajinsku odbranu iz pozadine i tako stvorili uslove da ukrajinske snage budu opkoljene i uništene. Protivnik se zbog toga povukao uz velike gubitke.

Ruske snage preciznije gađaju ukrajinske položaje

Ruska vojska prešla je na preciznije artiljerijske udare po položajima ukrajinske vojske, navodi "Biznis insajder" pozivajući se na izveštaj britanskog Kraljevskog instituta za istraživanja u sferi odbrane.

Foto Tanjug/AP

-Ukrajinske snage će morati da se suoče sa preciznijim i efikasnijim ruskim udarima, navodi se u članku i napominje da su ruske snage počele da pridaju veći značaj preciznim udarima manjom količinom municije.

Na taj način se štedi municija i oružje.

-Radi se o tendenciji koja uznemirava jer tako ruska artiljerija vremenom može značajno da ojača, navode autori i dodaju da tim preciznim udarima doprinosi korišćenje obaveštajnih dronova.

 

 

U Zaporoškoj oblasti uništen drugi tenk „čelendžer“

Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti primećeno je oko sedam britanskih tenkova „čelendžer 2“, a na bojnom polju su do sada uništena dva, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

Kako je istakao, tenkovi su uništeni pomoću ruskog protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“. Po rečima Balickog, u pogledu snage oklopa britanski tenkovi se „nisu nikako pokazali“.

Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

Ukrajinska vojska je za vreme borbi u okolini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za poslednje dve nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki.

On je rekao i da je na frontu i dalje veliki broj leševa vojnika koje ukrajinska strana ne stiže da preuzme kako bi bili sahranjeni.

Ruska vojska dopremila još dve divizije kod mesta Rabotino

Ruska vojska ojačala je svoje položaje u blizini mesta Rabotino, saopštio je vršilac dužnosti Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, redovi su ojačani sa još dve divizije čime je drastično uvećan obrambeni potencijal ruske vojske jer neprijatelj u tom pravcu pokušava da izvede kontranapad.

Balicki je dodao i da je ruska vojska pojačala i artiljerijsku paljbu kako bi suzbila potencijal ukrajinskih snaga.

Propao ukrajinski blickrig u Zaporoškoj oblasti

Blickrig, na koji su ukrajinske trupe računale u Zaporoškoj oblasti, nije uspeo – protivnik nije uspeo da probije prvu liniju odbrane, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

FOTO: Tanjug/AP

- Ukrajinski militanti, opremljeni zapadnom vojnom tehnikom, računali su da će za kratko vreme ostvariti vojnu pobedu. Ali njihov blickrig se pretvorio u 'blickrik'. Oružane snage Ukrajine su naletele na prvu liniju odbrane i naše jedinice ih razbijaju - rekao je Rogov.

On je istakao da, uprkos žestokim borbama, ruske snage drže svoje položaje.

Na Krimu sprečena diverzija na železnici

Ruske obaveštajne službe privele su na Krimu ukrajinskog agenta koji je pripremao diverzantski teroristički akt na železnici kako bi sprečio vojni transport.

Reč je o ruskom državljaninu koji živi u Sevastopolju. On je po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe „prikupljao informacije o položaju objekata i jedinica Ministarstva odbrane Rusije na poluostrvu, a takođe je pripremao teroristički napad na objektu železničkog saobraćaja“.

Eksplozija u Krivom Rogu

U Krivom Rogu u Ukrajini odjeknula je eksplozija, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Vilkul na Telegramu.

Ukrajinski list „Strana.ua“ piše da se nakon eksplozije iznad grada podigao stub dima.

Iznad Berdjanska oborena ukrajinska raketa

Ruske snage PVO presrele oborile su ukrajinsku raketu iznad grada Berdjanska u Zaporoškoj oblasti, saopštile su operativne službe regiona.

Kako se navodi, u napadu nema žrtava.

Oboren češki dron iznad Kahovske brane

Ruski dobrovoljački odred „Bars-10“ je nad teritorijom nekadašnje Kahovske brane oborio češki dron „primoko van“.

Dron je primećen kako se kreće iz pravca Zaporožja prema Energodaru nakon čega je oboren uz pomoć prenosnog PVO sistema.

Reč je o dronu koji košta oko pola miliona evra, a olupina je predata ruskim specijalistima.

Vazdušna opasnost u Sumskoj oblasti

Vazdušna opasnost u ranim jutarnjim časovima proglašena je u Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci sa portala ukrajinskog Ministarstva za digitalnu tranformaciju.

Kako se navodi, napadi su izvedeni jutros oko 5.30.

Ruska artiljerija uništila minobacačku posadu neprijatelja na krasnolimanskom pravcu

 

Granatirana artiljerija koja koristi kasetnu municiju

Ruski artiljerijci su uz pomoć samohodne haubice „giacint-S“ gađale ukrajinske artiljerijske baterije koje koriste kasetnu municiju, saopštio je vojnik iz ruske 200. posebne brigade pri vojnoj grupaciji „Jug“.

Prema njegovim rečima, prednost je što se za izvršavanje ovakvog tipa zadatka koristi samohodna haubica jer je ona mobilna i moguće je postaviti je tako da se sa lakoćom mogu pogoditi svi zadati ciljevi.

Rogov: Oružane snage Ukrajine su iscrpile svoje rezerve u regionu Zaporožja

Ukrajinske trupe su iscrpile svoje rezerve namenjene za kontraofanzivu u regionu Zaporožja, prebacuju se sa drugih sektora fronta, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef zaporoškog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

- Oružane snage Ukrajine su iscrpile svoje rezerve namenjene za kontraofanzivu u regionu Zaporožja i sada koriste princip vrteške, prebacujući dodatne snage iz drugih sektora fronta i oblasti koje kontroliše režim Zelenskog - rekao je Rogov, prenose RIA novosti. 

Maročko: Ruska vojska je intenzivirala upotrebu bespilotnih letelica

Oružane snage Rusije intenzivirale su upotrebu izviđačkih dronova na Kupjanskom sektoru fronta, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Napredovanje ruskih oružanih snaga u oblastima Sinkovke i Petropavlovke (na Kupjanskom sektoru fronta – prim. aut.), kao i uništavanje većine sredstava za suzbijanje naših bespilotnih letelica, omogućilo je našim trupama da šire koriste vazdušno izviđanje tokom borbenih dejstava - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

 

BONUS VIDEO:

JEZIVE SCENE IZ ATINE: Poplavljena metro stanica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!