ISTORIJSKI DAN ZA JAPAN: Za sutra planirano lansiranje letelice na Mesec

Tanjug

06. 09. 2023. u 17:38

JAPAN za sutra planira lansiranje letelice za istraživanje Meseca, čime bi postao peta država čiji je svemirski brod sleteo na Zemljin satelit.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ЈАПАН: За сутра планирано лансирање летелице на Месец

Foto: EPA

Kako je saopštila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), misija bi trebalo da poleti iz svemirskog centra Tanegašima na jugu Japana.

Pametna letelica za istraživanje Meseca (SLIM) trebalo bi da sleti u blizini Mare Nectaris, lunarnog basena koji je jedna od vidljivih tamnih tačaka na Zemljinom satelitu.

Misija treba da pokaže sposobnost Japana da prizemlji laganu letelicu na Mesec u krugu od 100 metara od određenog mesta za sletanje pomoću naprednog sistema vizuelne navigacije, saopštila je JAXA.

Misija je vredna 100 miliona dolara, a dva ranija pokušaja Japana da sleti na Mesec nisu uspela.

Indijski rover je prošlog meseca u okviru misije "Čandrajan-3" uspešno sleteo u blizini južnog pola Meseca, a misija košta 75 miliona dolara. 

Indija je postala četvrta zemlja koja je uspešno poslala svemirski brod na Mesec posle SAD, Rusije i Kine. 

 

BONUS VIDEO: VOLOS U GRČKOJ NAKON POPLAVA -Jedna osoba je stradala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!