JEDAN OSOBA UBIJENA, A DESETAK POVREĐENO: Sukob Kurda i Arapa u Iraku

Tanjug

03. 09. 2023. u 00:47

JEDNA osoba je ubijena, a desetak je ranjeno u sukobu etničkih grupa koji je izbio u severnom iračkom gradu Kirkuku nakon višednevnih tenzija.

ЈЕДАН ОСОБА УБИЈЕНА, А ДЕСЕТАК ПОВРЕЂЕНО: Сукоб Курда и Арапа у Ираку

Foto Tanjug/AP

Sukob je vođen oko zauzimanja zgrade koja je služila kao sedište Kurdistanske demokratske partije (KDP) ranije u prošlosti, a koju je iračka vojska koristila kao bazu od 2017, prenosi Rojters.

Centralna iračka vlada planirala je da je u znak dobre volje vrati KDP-u, ali su se arapi i turkmenistanci koji tu žive tome usprotivili i u znak protesta kampovali ispred zgrade.

Do nasilja je došlo kada je grupa kurdskih demonstranata prišla kampu, saopštila je policija, a povređenih je bilo među svim etničkim grupama, pošto su korištene metalne šipke i kamenice.

Premijer Mohamed al-Sudani naredio je policijski čas u tom gradu kako bi sprečio eskalaciju nasilja i pozvao sve „političke stranke, društvene organizacije i lidere zajednica da odigraju svoju ulogu u sprečavanju sukoba i očuvanju bezbednosti, stabilnosti i reda“.

Kurdske snage kontrolisale su grad Kirkuk nakon što su proterale pripadnike Islamske države 2014. godine, ali ih je iračka vojska izbacila 2017. godine, povrativši grad pod kontrolu Bagdada.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?