ZAŠTO AMERIČKI MARINCI VOLE GVOZDENU KUPOLU? Pentagon kupio izraelski PRO sistem

P. Z. S. / 19fortyfive.com

30. 08. 2023. u 19:33

IZRAELSKE odbrambene snage su dugogodišnji kupac američkog vojnog hardvera, činjenica koja ne odgovara nekim članovima u američkom Kongresu i drugde.

ЗАШТО АМЕРИЧКИ МАРИНЦИ ВОЛЕ ГВОЗДЕНУ КУПОЛУ? Пентагон купио израелски ПРО систем

Foto:Profimedia



Među sistemima naoružanja američke proizvodnje koje su izraelske trupe dobro iskoristile u borbi su puške M16 i borbeni avioni kao što su F-4 Fantom, F-15 Igl, F-16 Fajting Falkon i F-35 Lajting 2 – od kojih Izraelci imaju posebnu varijantu koja se zove Adir.

Ono što nije tako dobro objavljeno je da postoji suprotna strana američko-izraelskog odbrambenog partnerstva, tj. ponekad Amerika kupuje vojnu opremu izraelske proizvodnje. Ovo je nedavno demonstrirano kupovinom presretača Tamir od strane američkih marinaca.


OSNOVE

Prema izveštaju Džozefa Trevitika za The Drive objavljenom prošle nedelje: „Američki marinci su izneli planove za nabavku sistema Gvozdena kupola u vrednosti od tri baterije, uključujući 44 lansera i 1.840 presretača Tamir. Tačna procenjena vrednost ove kupovine je nepoznata, ali na osnovu javno dostupnih podataka, samo cena Tamira mogla bi da bude blizu 200 miliona dolara. Marinci kažu da žele sisteme Gvozdena kupola prvenstveno da pomognu u zaštiti jedinica od krstarećih projektila, ali ovi sistemi takođe mogu da obezbede odbranu od dronova i raketa i drugih artiljerijskih zrna… Novi detalji o planovima Marinaca za Gvozdenu kupolu objavljeni su na sajtu vlade SAD za ugovaranje nabavke naoružanja (System for Award Management) (SAM)kao deo obaveštenja o budućim potencijalnim ugovorima sa jedinim dobavljačem - sa Rajteonom. Proizvođač Gvozdene kupole, izraelski Rafael, ima partnerstvo sa Rajteonom da ponudi sistem u Sjedinjenim Državama, gde se ponekad naziva i Skaj hanter.

Foto: EPA

Sistem Gvozdena kupola (Kipat Barzel) je, naravno, već dobro poznat po svojoj dokazanoj efikasnosti u zaštiti izraelskog naroda od raketa tipa Kaćuša koje su lansirali teroristi Hezbolaha. Podsticaj za stvaranje Gvozdene kupole može se pratiti još od Drugog libanskog rata 2007. godine, tokom kojeg su borci iz Hezbolaha ispalili preko 4.000 raaketa Kaćuša, od kojih je značajan deo bio upućen na Haifu, treći najnaseljeniji grad u Izraelu. U ovim napadima poginula su 44 civila, a hiljade drugih je ranjeno.

Otuda i stvaranje Gvozdene kupole – zahvaljujući Rafaelu u tandemu sa Israel Aerospace Industries – koji je prvi put postao operativan 2011. i dokazao se tokom više operacija - Operation Pillar of Defense, Operation Protective Edge, i Operation Shield and Arrow. Sa bojevom glavom od 200 funti, dužinom od 9,8 stopa, prečnikom od 6,3 inča i maksimalnom brzinom od 2,2 maha, odbrambeni sistem ima stopu uspešnosti od 90 odsto, prema koleginici iz 19FortyFive Maji Karlin.

Što se tiče komponente rakete presretača „Tamir“ u okviru „Gvozdene kupole“, veliki plus je njena relativno niska cena, negde u rasponu od 40.000 do 100.000 dolara godišnje, što je mala cena u poređenju sa drugim raketama zemlja-vazduh (SAM). Ali tu relativno jeftinu cenu ne treba mentalno poistovećivati sa niskim kvalitetom. Kao što je već pomenuto, prijavljena je stopa uspeha od 90 procenata, što je uglavnom zbog činjenice da Tamiri koristi aktivni radarski tragač i dvosmernu vezu za podatke koja im omogućava da prima ažurirane podatke o ciljanju preko jedinice za upravljanje i kontrolu Gvozdene kupole radi daljeg poboljšanja njegove tačnosti. U svrhu zadavanja ubijajućeg udarca ciljevima, Tamir koristi prstenaste visokoeksplozivne fragmentacione bojeve glave sa laserskim bliskim upaljačima.

Standardna baterija Gvozdene kupole sadrži tri do četiri lansera, od kojih svaki pakuje po 20 Tamira.


GVOZDENA KUPOLA: PROTIV PRETNjI PROTIVNIČKIH RAKETA

Odbrana od raketa i dronova Katjuša je jedna stvar, ali odbrana od krstarećih projektila je druga, a sposobnost Iron Dome-a da porazi krstareće rakete je u ovom trenutku striktno akademska. Kina posebno ima ogroman arsenal krstarećih raketa, kao što su krstareća raketa IJ-63 Land Atack (LACM), DH-10 / CJ-10 LACM, IJ-12 protivbrodska krstareća raketa (ASCM) i IJ-18 ASCM. Da ne dužimo, takozvana Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), poznatija kao Sjeverna Koreja, osim što je povećala svoje lansiranje krstarećih raketa, prošle sedmice je otkrila i novu korvetu naoružanu krstarećim raketama, klase Amnok.

Christian D. Orr/19fortyfive.com

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu