RAT U UKRAJINI: Rusija podigla lovce kod Krimskog mosta (VIDEO)

Novosti online

28. 08. 2023. u 07:42 >> 00:50

RAT u Ukrajini danas je ušao u 551. dan. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je juče da bi izbori u njegovoj zemlji mogli da se održe i tokom rata, ali pod uslovom da zapadne zemlje snesu troškove za organizaciju glasanja. Ruski borbeni avion Su-30 juče je presreo američki izviđački dron iznad Crnog mora. Moskva tvrdi da se američka letelica kretala ka granici Rusije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Русија подигла ловце код Кримског моста  (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Google maps

Na sastanku ambasadora u Kijevu biće reči o ukrajinskoj formuli mira


Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva najavio je sastanak ambasadora u Kijevu na kome će se razgovarati o ukrajinskoj formuli mira.

Žovkva je naglasio da diskusije o formuli mira ne uključuju samo zapadne zemlje, već i zemlje globalnog juga, uključujući Južnu Afriku, Brazil, Indiju i Kinu.

- Mi se rukovodimo našom formulom, uzimamo u obzir sve predloge, posebno Kine i Brazila, koji su racionalni i kompatibilni sa interesima mira i interesima Ukrajine. Na sledećem sastanku ambasadora ove nedelje u Kijevu, biće više od 70 učesnika - kazao je on, prenosi Ukrajinska pravda.

Žovkva je izrazio nadu da će na jesen biti održan samit formule mira.

- Mir u Ukrajini može da se zasniva samo na formuli mira Ukrajine, jer u Ukrajini još traje rat - zaključio je Žovkva.

On je rekao da će formula mira biti jedna od glavnih tema govora Volodimira Zelenskog na Generalnoj skupštini UN u septembru.

 

 

Zelenski: Povećavamo proizvodnju oružja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da zemlja planira da "maksimalno" poveća obim sopstvene proizvodnje oružja  uključujući granate, dronove, rakete i oklopna vozila, kao i država za to ima sredstva.

Naveo je i da su sednici Štaba Vrhovnog komandanta razgovarali o situaciji na prvim linijama fronta.

- Pre svega, kupjanski pravac, ključne tačke Donjecke oblasti – Bahmut, Avdijevka, Marinika, južni pravci, posebno Orihivski - istakao je Zelenski.

(Unian)

 

Podoljak: Zapadni partneri podržavaju Ukrajinu u uništavanju „svega ruskog“

Zapadni partneri podržavaju Ukrajinu u uništavanju „svega ruskog“, uključujući koordinisane udare na Krim, izjavio je Mihail Podoljak, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog.

- Već postoji apsolutni konsenzus da možemo da uništimo sve rusko, na primer, na Krimu. Da podsetim da su pre godinu dana, kada su bili neki udari na Krim, svi govorili – „ne, ne, samo bez toga".  Danas postoji apsolutni konsenzus identičan broju zemalja koje nas podržavaju, da možemo da uništimo sve što je rusko - rekao je Podoljak televiziji Rada.

Podoljak je dodao da će se povećati broj „neidentifikovanih dronova“ koji pogađaju rusku teritoriju.

(Sputnjik)

Volstrit džurnal: Ako Tramp pobedi Evropa će više oružja da proizvodi za Kijev

Evropa će morati da širi proizvodnju oružja za Ukrajinu, od raketa do protivvazduhoplovnih sistema, u slučaju da Donald Tramp ponovo bude izabran, smatra francuski list „Volstrit džurnal“.

- Postoji velika verovatnoća da će Tramp biti ponovo izabran. To tera nas, Evropljane, da predviđamo i preuzmemo veću odgovornost - smatra poslanik iz partije predsednika Francuske Emanuela Makrona „Renesans“ i šef parlamentarne grupe Francuska-Ukrajina Bendžamin Hadad.

Zemlje Istočne Evrope i Francuska takođe teraju saveznike da prihvate Ukrajinu u NATO, što će Kijevu pružiti bezbednosne garancije i povećati uloge u odnosima sa Rusijom.

- Imali smo sreće sa Ukrajinom, jer smo imali američku administraciju koja nam je pomogla. Da li možemo da dozvolimo Ukrajini da izgubi, a da Rusija pobedi? Odgovor je – ne. Moramo da izdržimo - rekao je ranije Makron za „Point“.

Tramp je izjavio, da je neophodno da Evropa više nego SAD pomaže Ukrajini, u krajnjem slučaju bi troškovi trebalo da se dele na pola. Prema njegovom mišljenju, SAD pružaju pomoć evropskim zemljama, ali one ne pomažu same sebi. Uveren je da je potrebno da Evropa sama plati za svoju bezbednost. Tramp je takođe povezao obim vojne pomoći Kijevu sa rezultatima pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Potrebno je da Evropa počne da troši novac. Mi smo izdvojili oko 140 milijardi dolara, a oni oko 15-16 milijardi dolara. Moguće je organizovati sastanak sa svim ostalim liderima, znam ih sve ili većinu. Za deset minuta bi pristali da plate - rekao je bivši američki predsednik u martu, ne precizirajući šta bi rekao liderima Evropske unije kako bi povećali pomoć Ukrajini.

On je tvrdio da u slučaju da ponovo bude izabran mogao bi da završi konflikt za 24 sata, i nije isključio da će Kijev morati da ustupi deo teritorije.

Rusija kritikuje isporuke oružja Ukrajini i smatra da na takav način druge zemlje postaju strane u konfliktu. Prema mišljenju Kremlja, vojna pomoć ne može da pomogne Kijevu, već samo da produbi konflikt.

 

(Sputnjik)

Rusija podigla lovce kod Krimskog mosta

 

Dva ruska lovca podignuta su u vazduh kako bi sprečila izviđanje dve američke bespilotne letelice na području Krimskog poluostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Kontrola vazdušnog prostora Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije otkrila je 28. avgusta nad jugozapadnim delom Crnog mora kako lete bespilotne letelice američkog vazduhoplovstva MK-9 Riper i RK-4 Global Havk u pravcu državne granice Ruske Federacije. Oni su vršili vazdušno izviđanje u oblasti Krimskog poluostrva. U cilju sprečavanja da bespilotne letelice prekrše državne granice Ruske Federacije i izviđanja vazdušnoig izviđanja, dva ruska lovca, dežurnih snaga PVO, su podignuta u vazduh - navodi se u saopštenju.

Agencija je dodala da su nakon toga američki izviđački dronovi promenili pravac leta i napustili područje izviđanja.

(Sputnjik)

 

Reznikov: Ruska vojska je imala određeni uspeh u blizini Kupjanska

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov priznao je da Oružane snage Rusije napreduju u pravcu Kupjanska, piše list „Strana“.

- Ruska vojska je imala određeni uspeh u blizini Kupjanska - rekao je Reznikov.

(Sputnjik)

Predsednica Mađarske pozvala Zelenskog da pregovara sa Rusijom


Predsednica Mađarske Katalin Novak pozvala je ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog da pregovara sa ruskim agresorima o okončanju rata, jer, kako je navela, ne vidi rešenje za to pitanje vojnim putem.

Novak je u intervjuu za mađarski list Indek rekla da Budimpešta nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i razume želju ukrajinskih vlasti da zaštite zemlju od osvajača.

- Rat u Ukrajini traje godinu i po i ne vidim nikakvo vojno rešenje koje bi dugoročno dovelo do stabilnog mira. Zato treba da sednemo za pregovarački sto. Ovaj čvrst stav iznela sam predsedniku Zelenskom i javno i privatno - istakla je Novak i navela da se Mađarska čvrsto zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. 

- Takođe sam objasnila predsedniku Zelenskom zašto je mir izuzetno važan za nas. Evropa i Mađarska su bliže ratu nego što mnogi misle. Eskalacija se može desiti u svakom trenutku. Ovaj rat ne samo da je uništio živote Ukrajinaca, već i, kako je rekao papa Franja, 'uneo sukob i u naše domove'. U interesu mađarskog naroda je da našu zemlju ne zahvati ovo nemilosrdno razaranje. Zato smo čvrsti zagovornici mira - poručila je mađarska predsednica.

Ona je naglasila da je u zajedničkom interesu da oko 150.000 Mađara u Zakarpatju mogu u potpunosti da ostvare svoja manjinska prava i da je u tom pogledu potreban suštinski napredak.

Dodala je da je tokom susreta sa Zelenskim dogovoreno otvaranje novog poglavlja i preduzimanje smislenih i konkretnih koraka u interesu zakarpatskih Mađara. 

Kako je napomenula, predsednik Ukrajine je rekao da je spreman da pripadnicima mađarske manjine da ono što pripadnici  ukrajinske manjine dobiju u Mađarskoj, što, kako je ocenila, "nije loša početna tačka", prenosi Indek.

 

 

Ukrajina ne planira da uvozi gas ove godine, povećava sopstvenu proizvodnju


- Ukrajina povećava obim sopstvene proizvodnje gasa i ne planira da ga uvozi ove godine, izjavio je danas šef ukrajinskog energetskog giganta Naftogas Aleksej Černišov.

- Ukrajina ima dovoljno gasa, a Naftogas povećava sopstvenu proizvodnju. Ove godine ćemo povećati sopstvenu proizvodnju za osam odsto. U stvari, Ukrajina konačno može da se osloni na sebe - rekao je Černišov, prenose RIA Novosti.

On je napomenuo da će Kijev možda "u nekim scenarijima" uvoziti gas kako bi stvorio rezerve.

Ministarstvo energetike Ukrajine je u martu saopštilo da je Ukrajina povećala proizvodnju gasa na 50,5 miliona kubnih metara dnevno.

Černišov je krajem decembra prošle godine rekao da je u 2022. godini proizvodnja gasa u istočnoj Ukrajini smanjena, ali da je istovremeno povećana proizvodnja na zapadu zemlje.

 

 

Rusko MO: Uništena skladišta avijacionog naoružanja

Ruska mornarica izvela je raketni napad na skladište Oružanih snaga Ukrajine, navodi Ministarstvo odbrane RF.

- Mornarica je večeras izvela grupni udar dalekometnim oružjem visoke preciznosti morskog baziranja na skladište avijacionog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine. Svrha udara je postignuta - saopštilo je ministarstvo.

Tvrde da su svi zadati ciljevi pogođeni.

Hana Malijar: Ukrajina oslobodila Robotino

Ukrajinske snage su oslobodile Robotino u Zaporoškoj oblasti i kreću se jugoistočno od sela, tvrdi zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar.

- Ukrajinska vojska napreduje ka obližnjim naseljima Novoprokopivka i Očeretuvate "uprkos žestokom otporu neprijatelja" - rekla  je Malijarova.

Obezbeđivanje Robotina, oko 20 kilometara od Orihiva, omogućava ukrajinskim trupama da nastave napredovanje na jug prema Tokmaku i Melitopolju, kaže ona.

Rusko MO objavilo snimke dejstva Aligatora

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenog dejstva helikoptera Ka-52 Aligator, koji su prema tvrdanjama ruskog vojnog resora uništili ukrajinska oklopna vozila.

Akcija koju vidite na snimku se dogodila u pravcu Južnodonjecka.

Ministarstvo odbrane Rusije je preciziralo da su posade izviđačkih i jurišnih helikoptera koristile navođene rakete.

MO Rusije: Oborena dva drona iznad Krima

Ukrajina je sa dva drona pokušala da napadne objekte na teritoriji Ruske Federacije, ali su bespilotne letelice uništili sistemi PVO nad Krimom, saopštilo je novinarima Ministarstvo odbrane Rusije.

Lunjin: Pogođen industrijski objekat u Poltavskoj oblasti

U Poltavskoj oblasti Ukrajine oštećen je industrijski objekat, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Lunjin, načelnik regionalne vojne administracije.

Lunjin je pojasnio da je pogođen proizvodni objekat, ali nije izneo više informacija.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Oborili smo četiri ruske rakete

Ukrajinska protivvazdušna odbrana noćas je uništila dve ruske rakete tipa "Kalibr" i dve krstareće rakete Ks-59, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine

Navodi se da su ruske snage noćas izvele napad raketama sa mora i iz vazduha.

- Četiri krstareće rakete ispaljene su sa neprijateljske fregate iz Crnog mora kod Feodosije. Takođe, dve krstareće rakete Ks-59 ispaljene su iz dva aviona Su-34 u pravcu Krivog Roga iz vazdušnog prostora okupirane Hersonske oblasti - navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji prethodno su javili da su se čule eksplozije u Krivom Rogu. 

Ukrajinski generalštab: Rusi pokušali napad na tri pravca

Ruske snage su tokom prethodnog dana pokušale da napadnu na tri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke, ali su ukrajinske snage odbile te napade, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske snage su i na drugim pravcima nastavile granatiranje i vazdušne napade, prenosi Unian. 

Navodi se da su vazdušni i artiljerijski napadi izvedeni na pravcu Severska, Kupjanska, Avdejevke i Zaporožja. 

Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na melitopoljskom pravcu i da se konsoliduju na zauzetim položajima, navodi se u izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Oboren dron iznad Moskve

Dron koji je leteo ka Moskvi uništile su snage PVO iznad predgrađa Ljuberci, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.

On dodaje da nije bilo žrtava niti štete.

Mornari pacifičke flote u borbama na zaporoškom pravcu

Eksplozije u Krivom Rogu

Snažne eksplozije odjeknule su sinoć u gradu Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Lokalne vlasti još nisu komentarisale situaciju.

U Dnjepropetrovskoj oblasti je proglašena vazdušna uzbuna.

BONUS VIDEO: Visokoprecizna ruska snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave