VELIKI PROBLEMI ZA SUNAKA PRED SAMIT G20: Britanski premijer u novom sukobu interesa zbog trgovinskih pregovora sa Indijom

Tanjug

26. 08. 2023. u 22:39

PREMIJER Velike Britanije Riši Sunak suočava se sa novim sukobom interesa pred samit G20 u Nju Delhiju sledećeg meseca zbog navoda da bi njegova porodica mogla imati finansijsku korist od trgovinskog sporazuma nakon Bregzita o kojem pregovara sa Indijom, piše Gardijan.

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМИ ЗА СУНАКА ПРЕД САМИТ Г20: Британски премијер у новом сукобу интереса због трговинских преговора са Индијом

Riši Sunak, Foto AP

Poslanici i stručnjaci za trgovinu kažu da na najvišim nivoima vlade postoji zabrinutost zbog potencijalnih pitanja „transparentnosti“ u vezi sa udelom njegove supruge Akšate Murti u vrednosti od skoro 500 miliona funti, u ogromnoj kompaniji za IT i konsultantske usluge Infosis sa sedištem u Bengaluru, navodi londonski list.

Laburisti i predsedavajući Odbora za poslovanje i trgovinu donjeg doma parlamenta, pozvali su večeras premijera bude otvoreniji u vezi sa finansijskim interesima svoje supruge, s obzirom na to da bi Infosis mogao biti ključni korisnik svakog sporazuma. 

Jedan vodeći stručnjak rekao je da bi Sunak trebalo da se u potpunosti povuče iz trgovinskih pregovora.

- Važno je da premijer ispravno iznese sve interese. Očekujem da će to učiniti iu pogledu trgovinskog sporazuma sa Indijom - rekao je predsedavajući Odbora Daren Džons iz redova laburista. 

Poziv je usledio nakon što je bivša sekretarka za kulturu Nadin Doris, glasna kritičarka premijera, podnela ostavku na mesto poslanika.

Sunak će prisustvovati samitu G20 u Nju Delhiju za dve nedelje i očekuje se da će razgovarati o trgovinskim pregovorima Velike Britanije i Indije na odvojenom bilateralnom sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Sekretar trgovine Kemi Badenoh vratio se iz Indije ovog vikenda nakon intenzivnih razgovora o potencijalnom sporazumu.

Poznato je da Infosis, koji je imao ugovore sa britanskom vladom, kao i sa mnogim kompanijama iz Velike Britanije, želi da poboljša pristup zemlji hiljadama svojih radnika po ugovoru kroz promene britanskog viznog režima.

Omogućavanje većeg broja viza za svoje radnike u sektorima kao što su IT i veštačka inteligencija je ključni zahtev Indije u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini, navodi se u tekstu Gardijana. 

Velika Britanija, sa svoje strane, traži smanjenje visokih carina na izvoz robe u Indiju, uključujući škotski viski i automobile.

Ogromna većina bogatstva Murti i Sunak dolazi od Infosisa, tehnološke kompanije njene porodice, koja je u maju procenjena na oko 63 milijarde dolara.

Najnovija kontroverza dolazi nakon što je premijera prošle nedelje ukorio  parlamentarni nadzorni organ standarda, jer nije pravilno obelodanio odvojeno učešće svoje žene u kompaniji za brigu o deci koja bi imala koristi od nove vladine politike, piše Gardijan. 

Nadzorni organ je rekao da je Sunak prekršio kodeks ponašanja parlamenta, ali da je to učinio nehotice.

On, međutim, nije prijavio u registru ministarskih interesa 0,94 odsto udela svoje supruge u Infosisu, iako je Dauning strit danas insistirao da to na odgovarajući način prijavi nadležnim organima.

Indijskoj IT industriji su potrebne brze, kratkoročne korporativne vize za profesionalce za rad na projektima u Velikoj Britaniji gde postoji nedostatak kvalifikovanih radnika.

Prošle godine, nakon što je došla u centar pažnje javnosti kada se saznalo da ima status nedomicila, Murti je pristala da plati porez u Velikoj Britaniji na sve svoje prihode u inostranstvu, ali ne i na retroaktivne prihode. 

Kao stanovnik Velike Britanije koji nema prebivalište, ona, međutim, nije po zakonu obavezna da plaća britanski porez na svoj prihod u inostranstvu, navodi Gardijan. 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!