MOGU LI KINESKE RAKETE DA POTOPE AMERIČKU FLOTU? "Ubice nosača" DF-21D i DF-26B predstavljaju ozbiljnu pretnju

P. Z. S. / 19fortyfive.com

25. 08. 2023. u 20:11

MORNARICA Sjedinjenih Država je jedna od najmoćnijih pomorskih snaga na svetu. Međutim, mornarica kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) ju je nadmašila po veličini, a Peking će je verovatno iskoristiti da poveća svoje prisustvo u regionu i šire.

МОГУ ЛИ КИНЕСКЕ РАКЕТЕ ДА ПОТОПЕ АМЕРИЧКУ ФЛОТУ? Убице носача ДФ-21Д и ДФ-26Б представљају озбиљну претњу

Foto: Jutjub/CNA

U pitanju je, međutim, činjenica da američka mornarica održava 11 nosača aviona na nuklearni pogon, kao i devet amfibijskih jurišnih brodova (LHD), koji se koriste za održavanje projekcije sile širom sveta. Ipak, čak i kada je Kina nedavno lansirala svoj treći i najveći nosač aviona, Tip 003 Fudžian, ključ kineske pobede u ratu sa Sjedinjenim Državama verovatno ne bi bio meč nosača aviona poput Bitke za Midvej.

Umesto pokušaja da se suprotstavi Ratnoj mornarici Sjedinjenih Američkih Država – ili tačnije od nosača do nosača, PLAN bi verovatnije težio da se američke snage nosača u potpunosti uklone sa poprišta.

Tu bi mogle da dođu u igru PLAN-ove protivbrodske balističke rakete (ASBM) DF-21D i DF-26B.

Ovo je pretnja koju Sjedinjene Države treba da shvate ozbiljno.

U kasno leto 2020, Kina je izvela probna lansiranja obe platforme u Južnom kineskom moru, a taj potez je usledio samo dan nakon što je Peking optužio Sjedinjene Države da su poslale špijunski avion U-2 u „zonu zabrane letenja“ tokom mornaričkea vežbe Narodnooslobodilačke vojske (PLAN) u Bohajskom moru kod severne obale Kine.

Jedna od raketa – DF-26B – lansirana je iz severozapadne provincije Ćinghaj (Qinghai); dok je drugi – DB-21B – lansiran iz istočne provincije Džeđijang (Zhejiang). Obe rakete su ispaljene na područje između provincije Hainan i ostrva Paracel, rekao je izvor iz Narodne oslobodilačke armije (PLA) za South China Morning Post u to vreme. Područja za sletanje su bila u zoni za koju su vlasti za pomorsku bezbednost u Hajnanu rekli da je zabranjeno zbog tih vojnih vežbi.

Foto Tanjug/AP


UPOZNAJTE KINESKE UBICE NOSAČA, DF-21 D I DF-26

Kina je prvi put predstavila na drumskim nosačima dvostepene balističke rakete srednjeg dometa (IRBM) DF-26B (Dong Feng-26) tokom vojne parade u septembru 2015. Ima prijavljeni domet od 4.000 km (2.485 milja) i može se koristiti u konvencionalnim i nuklearnim udarima na kopnene, kao i na pomorske ciljeve.

Mobilni lanser može da nosi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu od 1.200 do 1.800 kg, a pošto bi mogao direktno da pogodi metu kao što je američka teritorija Guam u slučaju rata, trebalo bi da se posmatra kao strašno oružje.

Još zlokobnije, DF-26B je opisan kao ubica nosača zbog načina na koji bi mogao da se koristi za gađanje flote američke mornarice supernosaca na nuklearni pogon klase Nimic i Ford.

Posebno se ističe da je DF-26B raketa dvostruke sposobnosti, vrsta oružja zabranjenog Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su potpisale Sjedinjene Države i Sovjetski Savez pred kraj Hladnog rata.

Međutim, Kina nikada nije pozvana da se pridruži sporazumu, a Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma tokom Trampove administracije, navodeći kao opravdanje to što je Peking postavio takvo oružje.

Druga raketa, DF-21D, opisana je kao prva protivbrodska balistička raketa (ASBM) na svetu ili „ubica nosača“.

DF-21D je prvi put ušao u službu pre više od 30 godina i zamenio je zastareli Dong Feng-2 (CSS-1). Postala je prva kineska mobilna raketa na čvrsto gorivo.

U stanju da nosi teret od 600 kg sa minimalnim dometom od 500 km (311 milja) i maksimalnim dometom od 2.150 km, bojeva glava DF-21D je verovatno manevarska i može imati preciznost od 20 m CEP (verovatan prečnik odstupanja).

To bi ga moglo učiniti ključnim za udar na brod na otvorenom okeanu ili uskraćivanje pristupa potencijalnom protivniku u tranzitu u zonu sukoba u vodama koje Peking želi da kontroliše, kao što su Istočno ili Južno kinesko more.

Nije samo mornarica Sjedinjenih Država ta koja bi se mogla naći na nišanu PLAN-a. Rakete bi sigurno mogle da se koriste za gađanje indijskih ili japanskih nosača aviona.


MIŠLjENjE STRUČNjAKA O DF-21D I DF-26

-Kinesko „novo“ protivbrodsko oružje tehnički postoji više od jedne decenije. Dobra vest je da SAD imaju alate i tehnologiju da ih poraze. Međutim, ono što ne znamo je koliko raketa imaju. Čak i ako možemo da oborimo svaki projektil u ratu zahvaljujući platformama za odbranu od raketa na kopnu i moru, matematika nam govori da Kina pobeđuje ako ima više projektila nego mi presretača. A možda je i ta osnovna matematika – i da su rakete daleko, daleko jeftinije od presretača, na koju Peking računa, objasnio je bivši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane govoreći o pozadini.


(Peter Suciu)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!