"OVAJ PROCES SE ODVIJA, MI TO VIDIMO" Duda: Rusko nuklearno oružje u Belorusiji promeniće bezbednosnu arhitekturu NATO

Tanjug

22. 08. 2023. u 19:40

POLjSKI predsednik Andžej Duda izjavio je danas da je Rusija počela da prebacuje taktičko nuklearno oružje u susednu Belorusiju, dodavši da je reč o potezu koji će promeniti bezbednosnu arhitekturu regiona i čitavog NATO-a.

ОВАЈ ПРОЦЕС СЕ ОДВИЈА, МИ ТО ВИДИМО Дуда: Руско нуклеарно оружје у Белорусији промениће безбедносну архитектуру НАТО

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

- Govorio sam predsedniku De Sousi o primeni deklaracije Vladimira Putina. Zaista, ovaj proces se odvija. Mi to vidimo - rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za medije sa portugalskim kolegom Marselom Rebelom de Sousom, prenosi AP.

Poljski predsednik nije izneo detalje, ali je naveo da prebacivanje taktičkog nuklearnog oružja na "očigledan način menja bezbednosnu arhitekturu u našem delu Evrope".

- To, istovremeno, menja bezbednosnu arhitekturu u našem neposrednom susedstvu, ali i na istočnom krilu NATO. Dakle, u stvari menja situaciju za celu alijansu - rekao je Duda.

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštili su prošlog meseca da je Moskva već isporučila deo svog nuklearnog taktičkog oružja Minsku, nakon što je plan o tome objavljen u martu.

Taktičko nuklearno oružje je namenjeno za upotrebu na bojnom polju i ima kratak domet u poređenju sa mnogo snažnijim nuklearnim bojevim glavama koje su ugrađene u rakete dugog dometa. 

 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave