POŽARI U GRČKOJ SE NE SMIRUJU: Teška noć u Aleksandropolisu, evakuisana bolnica (VIDEO)

Tanjug

22. 08. 2023. u 09:01

ZBOG velikog požara koji je zahvatio područje oko grada Aleksandropolisa ne severoistoku Grčke, evakuisano je osam naselja i lokalna bolnica, a oko 90 pacijenata, od ukupno 204, privremeno je smešteno na trajekt Adamantios Korai u luci Aleksandropolis.

ПОЖАРИ У ГРЧКОЈ СЕ НЕ СМИРУЈУ: Тешка ноћ у Александрополису, евакуисана болница (ВИДЕО)

Foto AP

Plamen je zahvatio deo dvorišta Univerzitetske opšte bolnice u Aleksandropolisu gde je medicinsko osoblje vozilima hitne pomoći pokrenulo evakuaciju, a rođaci pacijenata su ranije zamoljeni da preuzmu brigu o svojim najmilijima i odvezu ih na sigurno, prenosi grčka državna TV ERT.

Prema svedočenjima sa lica mesta čulo se nekoliko eksplozija u krugu bolnice, a po svemu sudeći eksplodirale su boce sa kiseonikom. Jutros oko 6.00 sati vatrogasci su uspeli da situaciju u krugu bolnice stave pod kontrolu. Posle 2.00 sata ujutru izdat je nalog za evakuaciju osam naselja u okolini Aleksandropolisa, dok se hiljade stanovnika i turista udaljilo od područja koje je ugroženo vatrenom stihijom. Uz pomoć opštinske uprave Aleksandropolisa, oko 130 starijih osoba je iz predostrožnosti evakuisano iz staračkog doma Joakimio i crkvene ustanove Stavridei.

Foto: AP

Opština Aleksandropolis je nešto posle 3.00 sata obavestila građane preko društvenih mreža da je moguće da se privremeno sklone u dve zatvorene teretane KEGE i u Opštinskom pozorištu. Pored toga ljudima kojima je potreban privremeni smeštaj stavljeni su na raspolaganje brojne crkve, 3. i 4. sprat Privredne komore Evros, na Aveniji demokratije, čitaonica na Joakimu Kavirisu, parking na pristaništu, a moguć je i boravak na parkingu aerodroma "Dimokritos", kao i na lokalnoj plaži.

Foto: AP

Vatrena stihija na području Aleksandropolisa prešla je do sada razdaljinu od 20 kilometara, a meštani okolnih sela se bore sa vatrom i poljoprivrednom mehanizacijom nastoje da ugase kritične tačke požara. Zamenik ministra zdravstva Marios Temistokleus doputovao je u Aleksandropolis i sastao se sa lokalnim zvaničnicima i predstavnicima vatrogasne službe. U Aleksandropolisu je aktivno 214 vatrogasaca sa 11 pešadijskih jedinica vojske i 59 vozila, a do sinoć je požar na desetak žarišnih lokacija gasilo 10 aviona i sedam helikoptera, preneo je dnevnik Katimerini. Gusti dim stvara velike probleme i zbog toga su sa broja 112 upućene dve poruke stanovnicima Aleksandropolija da ostanu u svojim domovima sa zatvorenim vratima i prozorima. U celoj Grčkoj su u poslednja 24 sata izbila 63 požara, a više od 500 vatrogasaca neprekidno se bori sa vatrom širom zemlje.

BONUS VIDEO:

POŽARI NA TENERIFIMA SE NE SMIRUJU: Šteta je ogromna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)