RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Kupjanska, VSU zaglavljen u Zaporožju; Oboren Su-25 VSU (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

21. 08. 2023. u 07:14 >> 03:09

RAT u Ukrajini ušao je danas u 544. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују код Купјанска, ВСУ заглављен у Запорожју; Оборен Су-25 ВСУ (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Hronika ratnih dešavanja: Rusi napreduju kod Kupjanska, VSU zaglavljen u Zaporožju (MAPA/VIDEO)

U sektoru Kupjanski, vojnici grupe Zapad nastavljaju da vode žestoke borbe u okolini Sinkovke i u desantima severoistočno od naselja. Istovremeno, danas popodne je aktivno kružio snimak na kojem se navodno nalaze ruski vojnici u selu. U stvari, ovi snimci su snimljeni pre godinu dana u Voronovu u Luganskoj Narodnoj Republici.

Ilustracija telegram rybar


Ipak, sve ovo ne negira činjenicu da se, pod naletom ruskih trupa, situacija ukrajinskih formacija u toj oblasti i dalje pogoršava, primoravajući ih da prebace dodatne snage na liniju fronta. Pored toga, prema nekim izveštajima, ruske trupe su uz podršku oklopnih vozila izvršile borbeno izviđanje kod Kislovke i Kotljarovke.

Na pravcu Soledara, nakon što su ruske trupe uspešno izvršile kontranapad u oblastima Andrejevke i Kleščejevke, situacija ostaje mirna. VSU je, sa malim snagama, preduzeo nekoliko napada na položaje Oružanih snaga RF u Kleščejevki, ali je svaki od njih uspešno potisnut streljačkim oružjem i artiljerijskom vatrom.

Na Donjeckom pravcu situacija se nije bitno promenila: strane su angažovane u pozicionim borbama u oblastima Avdejevke, Krasnogorovke i Marjinke. Duž cele linije dodira ruske trupe identifikuju koncentracije VSU i usmeravaju artiljerijsku vatru na njih.

Foto Tanjug/AP

U većem delu južnodonjeckog pravca je relativno mirno. Strane vrše međusobno izviđanje i razmenjuju artiljerijske udare. U Ugljedaru se utvrđenja i oprema VSU uništavaju pomoću FPV dronova i bespilotnih letelica sa sistemima pada. Borbe se vode u oblasti Urožajnog i Staromajorskog. Oružane snage Rusije sistematski uništavaju VSU artiljerijom i vazdušnim udarima po naseljima koja su nedavno zauzele Oružane snage Ukrajine.

Na zaporoškom pravcu se nastavljaju teške borbe u oblasti Rabotina. Ceo dan VSU je aktivno napadao, pokušavajući da dođe do centra sela. Do 20 časova, prema “Arhangelu Specnaza”, situacija u rejonu sela ostaje teška: VSU kontroliše oko polovine naselja i krije se u podrumima kuća, dok se drugi deo snaga povlači na prvobitne položaje posle dugog juriša.

Osim toga, pojavili su se snimci još jednog zapaljenog američkog oklopnog transportera Strajker u blizini sela Rabotino. Po svemu sudeći, uništeno vozilo pripadalo je 82. vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine iz taktičke grupe Marun. Na snimku se takođe može videti i laka povlačna mreža LVMR montirana na vozilo sa dva valjka na četiri točka.

 

Zelenski: Grčka će obučavati pilote na F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

 

Maljar: Mediji krivi za napade na elitnu brigadu VSU

Ukrajinska 82. brigada našla se na udaru avijacije nakon pisanja medija da je angažovana u borbama u Zaporoškoj oblasti, izjavila je zamenik ministra odbrane republike Ana Maljar na Telegram kanalu.


Zelenski: Švedska oklopna vozila CV-90 proizvodiće se u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na svom Telegram kanalu da će se u Ukrajini proizvoditi švedska oklopna vozila CV-90.

Ranije je kabinet Zelenskog saopštio da su Ukrajina i Švedska potpisale izjavu o jačanju saradnje po pitanju proizvodnje, eksploatacije, pripreme operatera i održavanja švedskih oklopnih vozila CV-90.

Foto printskrin telegram warhistoryalconafter


 


Oboren još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska protivvazduhoplovna odbrana otkrila je i presrela još jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, materijalne štete i žrtava nema, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto prinstskrin youtube ukraine military

-Dvadeset prvog avgusta oko 16.00 sati (po moskovskom vremenu) kijevski režim je ponovo pokušao da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom. Ruska PVO sredstva su otkrila i uništila bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti, navedeno je u saopštenju.


Glavno sa novog brifinga MO Rusije: Oboren Su-25, žestoke borbe u Zaporožju, napredovanje kod Kupjanska


Grupa „Zapad“ poboljšala je položaj duž linije fronta u pravcu Kupjanska;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Červonoj Dibrovi u LNR;

Oružane snage Rusije su uspešno odbile četiri neprijateljska napada u pravcu Kupjanska, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 160 ukrajinskih vojnika;

Ruske oružane snage su za dan izbacile iz stroja oko 75 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu;

Foto printskrin telegram topwar_ru

 

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini sela Starorajsko u DNR;

Oružane snage Rusije su odbile pet napada 82. vazdušno-jurišne brigade u području Rabotina, Zaporoška oblast;

Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage RF su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Krasnogorovke i Neveljskog na donjeckom pravcu, gubici protivnika iznosili su 225 boraca;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 110 pripadnika vojske, samohodni topovi AS-90 Braveheart i Nona-S, kao i artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 80 pripadnika vojske, haubice FH-70, D-20 i D-30 i 2 topa M119, američke proizvodnje u zaporoškom pravcu.

 

 

Osuđeni nacisti Azova

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na 18, odnosno 20 godina strogog zatvora trojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“, koji su ranili troje žitelja Marijupolja, saopšteno je u Tužilaštvu DNR.

Foto: Profimedia/Vikipedija

Lanceti uništavaju tehniku VSU (VIDEO)

Jedinica ruskih specijalnih snaga „Osman“ direktno je "Lancetom" pogodila tenk M-55 u zaporoškom pravcu. Tenk je Oružanim snagama Ukrajine isporučen iz Slovenije.

 

 

Sastanak Putina i Erdogana može biti održan u septembru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očekuje da u septembru održi sasatnak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom "licem u lice".

- U septembru će biti održan samit G20 u Indiji i Generalna skupština UN u SAD. Ako nađemo priliku u tom gustom rasporedu, imaćemo sastanak oči u oči sa gospodinom Putinom - rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Mađarske.

On je istakao da bi turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan mogao da poseti Rusiju u bliskoj budućnosti.

Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP

Ruski ambasador u Danskoj: Isporuke F-16 Ukrajini će dovesti do eskalacije sukoba

Isporuke danskih lovaca F-16 Ukrajini će dovesti do eskalacije sukoba, izjavio je ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin.

- Isporuke 19 danskih lovaca F-16 Ukrajini dovešće do eskalacije konflikta. Oni se prikrivaju tezom da Ukrajina sama mora da odredi uslove mira, Danska svojim delima i rečima nastoji da Ukrajini ne ostavi drugi izbor osim da nastavi vojni sukob sa Rusijom. Takva pozicija gura Ukrajinu u propast, a stanovništvo je osuđeno na nove žrtve - istakao je ambasador Rusije.

On napominje da će biti postignuti ciljevi specijalne vojne operacije i da će Rusija ostvariti nacionalnu bezbednost.

Zelenski je zahvalio Danskoj na pomoći

Vladimir Zelenski je u svom govoru, koji je emitovan na TV kanalu Rada , zahvalio Danskoj na pomoći Ukrajini, obećao je da će se vratiti i nazdraviti.

„Doći ću kod vas... Možda ćemo sesti negde i reći: „Budi tako!“, rekao je Zelenski, prenele su RIA novosti. 

Ranije je danska premijerka Mete Frederiksen najavila da će ta zemlja poslati 19 borbenih aviona F- 16 u Kijev.

Ukrajinske trupe ponovo granatirale Zajcevo

Ukrajinske trupe u 15.00 ispalile su deset raketa na Zajcevo, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, prenele su RIA novosti. 

Danska postavila uslov Kijevu za korišćenje F-16

Ukrajina će moći da koristi lovce F-16 koje će joj isporučiti Danska samo na svojoj teritoriji, izjavio je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.

"Mi isporučujemo oružje pod uslovom da se koristi za potiskivanje neprijatelja iz Ukrajine. I ništa više", citirala je ministara agencija Ricau.

"To su uslovi, bilo da se radi o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom. To je signal koji će Ukrajina, naravno dobiti“, dodao je on, preneo je Sputnjik. 

Bivši američki obaveštajac o lovcima F-16 na ukrajinskom frontu

Lovci F-16 ne ispunjavaju savremene standarde i predstavljaju opasnost za pilote Oružanih snaga Ukrajine, napisao je na društvenoj mreži Iks (Tviter) bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- To su stare letelice. Krajem devedesetih su prošle modernizaciju, što im je omogućilo da lete dodatnih 5.000 sati. Samo 24 aviona, planiranih za isporuke, ostaju prigodni za letenje, svi se smatraju nebezbednim po standardima SAD i NATO-a. To su zamke za samoubice - objasnio je on.

Foto Tanjug/AP

Pušilin: Ruska vojska zna šta da radi sa F-16

Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Naravno, naše jedinice razumeju šta da rade sa ovim avionima. Ali, naravno, to se može okarakterisati kontinuiranim težnjama zapadnih zemalja da nastave sa raspirivanjem sukoba. Takve akcije se ne mogu objasniti nikakvim mirnim inicijativama - rekao je Pušilin televiziji Rusija 24.

Florijan Filipo: Holandija možda neće održati obećanje da će isporučiti Ukrajini F-16

Lider francuske partije "Patrioti" Florijan Filipo rekao je da Holandija možda neće održati obećanje da će isporučiti Ukrajini borbene avione F-16 jer se u toj kraljevini u novembru održavaju izbori.

"Globalista u penziji Mark Rute, premijer Holandije, obećava da će Zelenskom isporučiti F-16. Ali na prevremenim parlamentarnim izborima 22. novembra njegovu stranku će pomesti Slobodarska partija! Oni će izabrati mir i izaći iz F-16!”, napisao je političar na tviteru.

Ruski Su-35S oborio ukrajinski avion u zoni specijalne operacije 

Posade višenamenskih lovaca Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije obavili su patroliranje u zoni specijalne vojne operacije. 

Zelenski: Ukrajina neće razmeniti teritorije za mir

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne zna ništa o bilo kakvim skrivenim sporazumima koji bi primorali Ukrajinu da razmeni svoje teritorije za mir, i insistira da Rusi moraju da snose odgovornost.

- Ne znam o kakvim se sporazumima negde razgovara, o kakvoj razmeni naših teritorija. Imamo jedan dokument - formulu mira. Imamo jednu želju – mir. Formulisali smo kako mi to vidimo. Spremni smo za otvorenu diskusiju sa našim kolegama, tako da svet bude na istoj strani – na strani pravednog mira uz potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine - naglasio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Holandije Markom Ruteom, prenosi Ukrinform.

Foto: Profimedia

Zaustavljen pokušaj napada dronom u Moskovskoj oblasti

U okrugu Ruža u Moskovskoj oblasti zaustavljen je pokušaj napada dronom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"21. avgusta, oko 6.50 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom tipa aviona. Dežurstva nad teritorijom Moskovskog regiona i suzbijanja putem elektronske borbe“, saopštilo je Ministarstvo, prenose RIA novosti.

Oni su precizirali da se, izgubivši kontrolu, dron srušio u rejonu naselja Pokrovskoje.

 

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!