BORBENI AVIONI STIGLI U POMOĆ NIGERU: Pučisti se spremaju za invaziju, dve zemlje stale uz njih - "Odbićemo svaku agresiju"

Novosti online

19. 08. 2023. u 08:34

BURKINA Faso i Mali su rasporedili svoje borbene letelice na teritoriji Nigera, gde je vojska izvela državni udar, u znak solidarnosti sa ovom zemljom i za odbijanje svake agresije, objavio je sinoć nigerijski TV kanal RTN.

БОРБЕНИ АВИОНИ СТИГЛИ У ПОМОЋ НИГЕРУ: Пучисти се спремају за инвазију, две земље стале уз њих - Одбићемо сваку агресију

Foto: Profimedia/Ilustracija

Taj medij napominje da stacioniranjem svojih aviona u Nigeru, Burkina Faso i Mali "sprovode u praksi svoje obaveze sadržane u njihovom zajedničkom kominikeu solidarnosti" sa Nigerom.

Ovo se radi da bi se "odbila svaka vrsta agresije na Niger", ističe TV kanal.

RTN je takođe preneo da je u Niameju održan sastanak između generalštabnih oficira Malija, Burkine Faso i Nigera "kako bi se finalizovao plan za odbijanje kukavičke i nezakonite agresije koju je osmislila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih nacija (EKOVAS)".

TV kanal napominje da "ovaj sastanak oficira tri bratske zemlje odražava volju lidera"  tri države "da zaštite Niger i njegov narod od bilo kakve agresije". RTN naglašava da je osovina Bamako-Uagadugu-Nijamej "primer solidarnosti, prijateljstva i, što je najvažnije, bratstva".

Komesar EKOVAS-a za mir i bezbednost Abdel Fatau Musah je 18. avgusta, nakon sastanka načelnika generalštabova oružanih snaga država zajednica u glavnom gradu Gane, rekao da je tačan datum početka vojne intervencije EKOVAS-a u Nigeru utvrđen, ali to još neće biti saopšteno. Musah je napomenuo da bi EKOVAS mogao poslati misiju u Niger 19. avgusta da pregovara sa pobunjenicima.

Krajem jula vlasti Burkine Faso i Malija su u zajedničkom saopštenju objavile da svaku vojnu intervenciju u Nigeru nameravaju smatrati objavom rata njima. Oni su obećali da će "preduzeti mere samoodbrane kao podršku oružanim snagama i narodu Nigera".

BONUS VIDEO: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (6)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove