UŽAS U AUSTRALIJI: Sveštenik zlostavljao više od sedamdesetoro dece

Tanjug

15. 08. 2023. u 16:13

BIVŠI australijski sveštenik Džerald Ridsdejl, koji je osuđen za seksualno zlostavljanje dece, dobio je danas još 12 meseci na kaznu zatvora od 39 godina zbog zlostavljanja 72. žrtve.

УЖАС У АУСТРАЛИЈИ: Свештеник злостављао више од седамдесеторо деце

Foto: Pixabay

Ridsdejl (89) je u zatvoru od 1994. godine zbog niza osuda za zlostavljanje dece između 1961. i 1988. dok je radio kao rimokatolički sveštenik u crkvama i školama širom svoje matične države Viktorije, preneo je AP.

Osuđen je na Magistratskom sudu u Balaratu na dodatnu godinu dana nakon što je u junu priznao krivicu za nepristojan napad na trinaestogodišnjeg dečaka, dok je 1987. godine radio u katoličkoj školi u Horšamu, što je bila njegova 193. osuda za zlostavljanje dece.

Ridsdejl se pojavio na sudu putem video veze iz bolničkog zatvorskog kreveta, a držao je oči zatvorene tokom celog saslušanja. On mora da odsluži najmanje 33 godine i šest meseci od 40-godišnje kazne pre nego što stekne pravo na uslovni otpust, pa je njegov najraniji datum izlaska april 2028. Zatvorska kazna je produžavana osam puta tokom decenija pošto se javilo više žrtava.

Ridsdejl ne može da hoda od sredine 2022. godine i njegovi lekari su preporučili palijativno zbrinjavanje.

Tokom svojih 29 godina rada kao sveštenika, Ridsdejl je bio izmeštan u 16 crkvenih mesta, a 2017. godine vladina istraga o seksualnom zlostavljanju dece otkrila je da su njegova česta preseljenja dokaz da crkva prikriva njegove zločine.

Istraga je pokazala da je pokojni australijski kardinal Džordž Pel, koji je postao treći najviši sveštenik u Vatikanu 2014, znao da je Ridsdejl seksualno zlostavljao decu godinama pre hapšenja. Kardinal je negirao bilo kakva prethodna saznanja o krivičnim optužbama protiv Ridsdejla. Pel je proveo 13 meseci u zatvoru pre nego što su njegove presude za zlostavljanje dece poništene u žalbenom postupku 2020. godine.

BONUS VIDEO:

SVI LETOVI I VOZOVI OTKAZANI: Tajfun Lan je stigao u Osaku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)