"MI SMO PRETNJA, A ONI SU SKLOPILI SAVEZ SA NACISTIMA" Zaharova poručila Japancima: Služite interesima Zapada, gubite svoju politiku

Novosti Onlajn

05. 08. 2023. u 16:55

AUTORI pokušavaju da ubede publiku u svoju zabrinutost za bezbednost evropskih država, a Rusiju pozicioniraju kao vojnu pretnju. To je licemerno jer je Japan svojevremeno sklopio sporazum sa nacističkom Nemačkom koja je okupirala skoro ceo evropski kontinent, napisala je na svom Telegramu portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u vezi sa objavljivanjem u Japanu godišnje "Bele knjiga o odbrani".

МИ СМО ПРЕТЊА, А ОНИ СУ СКЛОПИЛИ САВЕЗ СА НАЦИСТИМА Захарова поручила Јапанцима: Служите интересима Запада, губите своју политику

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Ona smatra da je neophodno zvaničnom Tokiju ukazati na apsurdnost niza ocena u tom dokumentu.

- Pokušavajući da ubede domaću i stranu publiku u svoju zabrinutost za bezbednost država Starog sveta, Rusiju pozicioniraju kao 'neposrednu i najozbiljniju vojnu pretnju' Evropi. Ovo izgleda posebno licemerno u kontekstu 'nezgodne' istorijske istine koju su vlasti zemlje pažljivo zataškavale. Pre 80 godina militaristički Japan je sklopio sporazum sa nacističkom Nemačkom, koja je okupirala skoro ceo evropski kontinent. Očigledno, tada Tokio nikako nije bio zabrinut za sudbinu naroda koji tamo žive - istakla je ona.

 Zaharova smatra da je pozadina takvih tvrdnji prema Rusiji je dobro poznata.

- Administracija Fumia Kišide ide ka konačnom gubitku nezavisnosti u spoljnoj politici, služeći interesima 'kolektivnog Zapada'. Nažalost, u ovom svojstvu Japan nije u stanju da objektivno i nepristrasno proceni procese koji se odvijaju na svetskoj sceni, ograničavajući se na prenošenje izlizanog skupa lažnih klišea koje konstantno repliciraju njegovi sadašnji saveznici - jasna je Zaharova.

Pravdajući se antiruskim kursom u vezi sa situacijom u Ukrajini, japanske vlasti usađuju revanšistička osećanja u društvo, intenziviraju reviziju pacifističkih odredbi Ustava. Povećavajući vojne troškove zemlja se uvlači u prisilnu remilitarizaciju, dodaje Zaharova.

Za razliku od izmišljene "ruske pretnje" u Evropi, ove akcije Japana predstavljaju direktnu realnu opasnost za mir i stabilnost u severoistočnoj Aziji i azijsko-pacifičkom regionu u celini, zaključuje ona.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)