UDRUŽILA SE DVA NEPRIJATELJA: Japan zabrinut zbog zajedničkih vojnih vežbi Kine i Rusije

Novosti online

29. 07. 2023. u 00:17

JAPAN je, u svom godišnjem odbrambenom izveštaju, izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog zajedničkih vežbi Kine i Rusije i nazivao vojne vežbe svojih suseda, koji poseduju nuklearno naoružanje, "jasnim i namernim provokacijama", izveštava "Blumberg".

УДРУЖИЛА СЕ ДВА НЕПРИЈАТЕЉА: Јапан забринут због заједничких војних вежби Кине и Русије

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Xinhua/Zha Chunming

Ovo se nalazi u takozvanoj beloj knjizi odbrane, koju je vlada Japana usvojila u petak.

Kina i Rusija su prošle godine izvele šest zajedničkih vojnih vežbi, najviše u poslednje dve decenije, a one čine čak dve trećine zajedničkih vežbi koje je sprovela Kina.

Japan ima teritorijalne sporove sa obe ove zemlje. Njegovi odnosi sa Rusijom su se osetno pogoršali otkako je prošle godine počeo konflikt u Ukrajini. Raskidajući sa dosadašnjim pacifizmom, Tokio je pružio vojnu pomoć Kijevu.

Japansko Ministarstvo odbrane je u izveštaju izrazilo posebnu zabrinutost zbog zajedničkih kinesko-ruskih patrola, koje su organizovane u maju prošle vreme, kada je Japan bio domaćin samita lidera članova grupe Kvad (koju, pored Japana, čine SAD, Australija i Indija).

Japan je "posebno zabrinut" zbog Kine

Japansko ministarstvo posebno optužuje Kinu zbog "jednostrane eskalacije".

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, na redovnom brifingu za štampu u Pekingu, izjavila je da je kineska vlada zbog bele knjige uložila diplomatsku žalbu kolegama u Japanu.

Ovaj dokument otkriva "mešanje u unutrašnje stvari Kine", dodala je, optužujući Japan da "namerno podstiče narativ o kineskoj pretnji i stvara tenzije u regionu."

Dok Rusija i Kina intenzivno jačaju vojnu saradnju, Japan, osim svog formalnog saveznika - SAD, nastoji da produbi vojne veze sa drugim zemljama. To uključuje Južnu Koreju, sa kojom su odnosi otoplili pod predsednikom Jun Suk Jeolom, koji se zalaže za oštriju politiku prema Kini i Severnoj Koreji.

Premijer Fumio Kišida je ovog meseca prisustvovao samitu NATO-a drugu godinu zaredom, praveći planove za produbljivanje saradnje Japana sa Alijansom. Kina je upozorila Severnoatlantski savez da ne širi svoj geopolitički uticaj na Aziju i opomenula Japan da bude "razborit u pogledu vojnih i bezbednosnih pitanja."

Ovo je prvi takav izveštaj objavljen u Japanu, otkako je Tokio prošle godine usvojio nove dokumente o novoj politici odbrane. U narednih pet godina, Japan planira povećanje vojne potrošnje za oko 60 odsto.

Ovo se dešava u trenutku kada su Kina i Rusija poslale visoke delegacije u Severnu Koreju, na proslavu 70. godišnjice završetka Korejskog rata. Japan smatra da ove tri zemlje predstavljaju najveću bezbednosnu pretnju za region.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVI ŠOK U RIMU! Novak Đoković nije jedini, kući neočekivano ide i šampion mastersa iz Madrida (VIDEO)