MAKRON BEZ REČI SAMOKRITIKE: Razočaranje posle dugo čekanog obraćanja javnosti francuskog predsednika

Bez ijedne reči samokritike, u trenutku kada ga opozicija i dobar deo javnosti smatraju "isključenim iz realnosti", francuski predsednik Emanuel Makron obratio se juče javnosti, posle traženih sto dana u cilju smirivanja strasti u zemlji, nakon protesta protiv penzijske reforme. U međuvremenu su izbili i neredi.

МАКРОН БЕЗ РЕЧИ САМОКРИТИКЕ: Разочарање после дуго чеканог обраћања јавности француског председника

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mnoge je začudilo to što je Makron odlučio da se javnosti obrati iz Numee, glavnog grada Nove Kaledonije, koja se nalazi na devet sati vremenske razlike i preko 16.000 kilometara razdaljine od Pariza. To je učinjeno povodom trećeg po redu referenduma kojim je odbijeno otcepljenje, u poslednjih pet godina.

Priliku što se nalazi u Numei, Makron je iskoristio i da pomene situaciju u Indo-pacifiku, koji je, kako je istakao, mesto velikih tenzija, uz sve veće prisustvo Kine i SAD, a gde Francuska brani svoje interese, sa milion i po stanovnika i više hiljada vojnika. Što se tiče Nove Kaledonije, Makron je pozdravio odluku građana ovog regiona da ostanu u Francuskoj, i poručio da će istovremeno poštovati njihove kulturne i istorijske osobenosti.

"Pecnuo" je i opoziciju, podsećajući na procene da neće nigde moći da prođe bez udaranja nezadovoljnih u šerpe, što je prestalo. U korist svoje vlasti naveo je rezultate u pravnom okviru na reindustrijalizaciji, atraktivnosti i stvaranju novih radnih mesta, u zdravstvu, razvijanju zelene industrije, povećanju broja nastavnika. Kada je reč o uvođenju reda, naveo je dodatna sredstva za pravosuđe i udvostručen budžet za vojsku.

Što se tiče reizbora premijerke Born rekao je da je to "izbor poverenja, kontinuiteta i efikasnosti". Odao je i priznanje ministru unutrašnjih poslova Žeraldu Darmanenu zbog povratka mira posle nereda. Naveo je da je 900 žandarma i policajaca povređeno, ali i kazao da niko nije iznad zakona, kada je reč o onima protiv kojih je pokrenut proces.

- Rezultati su tu i napredujemo – rekao je Makron.

Pouka koju je izvukao iz nereda su, istakao je, "red, red i red". Naveo je da su problemi u tome što su se teškoće nataložile decenijama u istim naseljima.

- Našoj zemlji je potreban povratak autoriteta – poručio je šef države, rekavši da mora da se počne od porodice i škole.

Kao veliki problem izneo je i pitanje društvenih mreža.

- Mnogi od mladih koji su učestvovali u neredima su se preko njih organizovali, čak se i takmičili – kazao je francuski predsednik i istakao da treba bolje zaštititi mlade od ovih uticaja.

Imigracija je takođe jedno od značajnih pitanja koje zaokupira francusku javnost, a šef države je najavio predstojeći zakon koji namerava da usvoji "sa konstruktivnom opozicijom", s ciljem da se smanji ulazak migranata, uz borbu protiv ilegalne imigracije i efikasniju integraciju pridošlica.

- Moramo bolje da zaštitimo zajedničke granice EU – rekao je Makron.

Založio se i za "kontrolu sudbine nacije nad svim problemima koji se pojavljuju u svetu", a najavio i zaštitu od inflacije, smanjenje poreza za srednju klasu i više milijardi evra u cilju zaštite klime.

Mnogi Francuzi su na godišnjim odmorima, letuju na moru, i razmišljaju o lepšim stvarima, pa se postavlja pitanje koliko njih je čulo ove poruke, u očekivanju vruće jeseni. Opozicija je već jasno iskazala nezadovoljstvo Makronovim govorom.  

- U ovom obraćanju nema apsolutno ničeg, to je jedna velika praznina – istakao je portparol "Nacionalnog okupljanja" i potpredsednik Skupštine Sebastijan Šeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)