RAT U UKRAJINI: Rogov: Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden jak vazdušni napad (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 06:54 >> 23:00

RAT u Ukrajini – 517. dan. Ruska vojska nastavlja da odbija sve napade ukrajinskih snaga duž cele linije fronta. Protivnik trpi velike gubitke. Eksplozije su odjeknule u Žitomirskoj oblasti i Kijevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Рогов: На резерве украјинских трупа у Запорошкој области изведен јак ваздушни напад (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nova pomoć stiće u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države izdvojiće novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan 400 miliona dolara koji će, između ostalog, uključivati municiju za sisteme naoružanja „NASAMS“ i „hajmars“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se navodi, novi paket pomoći će uključivati rakete za sisteme PVO „patriot“, protivvazdušne raketne sisteme „NASAMS“ i „hajmars“, prenosive PVO sisteme „stinger“, kao i artiljerijsku municiju različitog kalibra.

SAD u okviru nove tranše vojne pomoći takođe nameravaju da Kijevu predaju 32 oklopna transportera „strajker“, dronove „hornet“, nevođene avionske rakete „hidra 70“, protivtenkovske sisteme „džavelin“, uređaje za noćno osmatranje, rezervne delove, termovizore i patrone za streljačko oružje.

Rogov: Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden jak vazdušni napad

Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden je jak vazdušni napad, izjavio

je za Sputnjik šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Naše Vazdušno-kosmičke snage zadale su ogroman udarac rezervama boraca Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Navođene bombe FAB-250M62 sa modulima za planiranje i korekciju pogodile su hangar sa tehnikom i municijom između Novoandrejevke i Nesterjanke, sedam kilometara od Orehova“, napisao je Rogov na svom Telegramu.

Sutra sednica Saveta bezbednosti UN

U Njujorku će sutra biti održana sednica SB UN povodom izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma, izjavila je ambasador Velike Britanije u svetskoj organizaciji Barbara Vudvord.

S tim u vezi, šef Forin ofisa Džejms Kleverli je rekao da će Britanija izneti stav da bi Rusija mogla da bude pretnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spreči izvoz hrane iz Ukrajine.

"Ujedinjeno Kraljevstvo polazi od toga da Rusija može da proširi akcije sprečavanja izvoza hrane iz Ukrajine tako što će ciljati civilne brodove u Crnom moru. Obratićemo pažnju na to uznemirujuće ponašanje u Savetu bezbednosti UN", naveo je on i ponovo pozvao Moskvu da počne ponovo da primenjuje prehrambeni sporazum.

1900 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u Španiji

U Španiji je obuku prošlo oko 1.900 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

V.d. ministra odbrane Margarita Robles posetila je vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji se nalaze na obuci u Pešadijskoj akademiji Toledo.

Ona je navela da se radi o trenutno fundamentalnoj obuci, jer su „gubici u Ukrajine veoma veliki zbog kontraofanzive“.
U saopštenju se dodaje da je u utorak u Ukrajinu stigla vojna bolnica koju je poslala Španija.

Dvoje radnika u ruskoj odbrambenoj industriji osuđeno za izdaju

Dvojica bivših radnika u odbrambenoj industriji osuđena su u Rusiji na 17 i 13 godina zatvora za izdaju nakon što su proglašeni krivim za prenošenje vojnih obaveštajnih podataka Ukrajini i planiranje miniranja železničkih pruga, navodi se u saopštenju Kurskog regionalnog suda.

Par, koji je ranije bio u braku, prošlog meseca je uhapsila služba bezbednosti FSB u regionu Kursk, u blizini granice sa Ukrajinom, i optužena za predaju tehničke dokumentacije i modela koji se koriste u proizvodnji sistema naoružanja za rusko vazduhoplovstvo.

U saopštenju u kojem je najavljeno njihovo hapšenje, FSB je rekao da je par, identifikovan kao R. A. Sidorkin i T. A. Sidorkina, bio je umešan u planove dizanja u vazduh železničkih linija u Kurskom i Belgorodskom regionu koje se koriste za snabdevanje ruskih snaga koje se bore u Ukrajini.

Rečeno je da je FSB zaplenio više od četiri kilograma plastičnog eksploziva, četiri detonatora, vojnu projektnu dokumentaciju i 150.000 dolara u gotovini.

Sidorkin (50) dodatno je optužen za nedozvoljeno držanje vatrenog oružja i municije i osuđen na 17 godina. Sidorkina, 41, osuđena je na 13 godina zatvora.

Peskov: Ne postoje uslovi da se Rusija vrati sporazumu o izvozu žitarica

Kremlj je saopštio da je za sada nemoguće da se Rusija vrati ugovoru o izvozu žita u Crnom moru, jer se sporazum u delu koji se tiče ruskih interesa "ne sprovodi.“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima, međutim, da je predsednik Vladimir Putin jasno stavio do znanja da bi sporazum mogao biti oživljen ako se poštuje deo sporazuma koji je fokusiran na Rusiju.

Kako podseća Rojters, sporazum, koji su posredovale Ujedinjene nacije i Turska prošlog jula, imao je za cilj da pomogne u sprečavanju globalne prehrambene krize tako što će omogućiti da se žito blokirano sukobom u Ukrajini bezbedno izvozi.

Peskov je rekao da bi za Rusiju bilo važno da se razgovara o isporuci žita sa afričkim zemljama na rusko-afričkom samitu kasnije ove nedelje.

Sunak i Zelenski saglasni o potrebi Kijeva da nastavi sa izvozom žitarica

Britanski premijer Riši Sunak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski složili su se da je važno obezbediti Kijevu da izvozi žito na međunarodna tržišta, saopštila je Sunakova kancelarija.

U saopštenju se ističe da Sunak blisko sarađuje sa Turskom na obnavljanju sporazuma o žitu kao i da će Britanija nastaviti da koristi svoju ulogu predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN za osude ponašanja Rusije.

Sunak je takođe rekao Zelenskom da je zaprepašćen razaranjem izazvanim nedavnim ruskim napadima na Odesu, dodaje se u saopštenju.

Rusija: Ukrajina pokušala da napadne ruski patrolni brod u Crnom moru

Ukrajinska vojska pokušala je noćas da pomorskim dronovima napadne ruski patrolni brod "Sergej Kotov", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Ukrajine večeras su bezuspešno pokušale da napadnu patrolni brod Crnomorske flote 'Sergej Kotov', koji obavlja zadatke kontrole plovidbe u jugozapadnom delu Crnog mora, sa dva pomorska vođena bespilotna čamca. Prilikom odbijanja napada, oba neprijateljska čamca na daljinsko upravljanje uništena su vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda na udaljenosti od 1.000 i 800 metara. Žrtava nije bilo - navodi se u saopštenju.

Brod "Sergej Kotov" nastavlja da obavlja svoje zadatke, navodi rusko ministarstvo.

Rusi uništili oko 30 odsto zapadnog naoružanja

Oružane snage Rusije uništile su oko 30 odsto zapadnog naoružanja i opreme koju su Oružane snage Ukrajine dobile uoči početka ofanzive, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

Kako je istakao, sada je intenzitet isporuka smanjen, ali nije prestao.

- Prerano je reći da se tome već može stati na kraj - istakao je on.

Pušilin je televiziji "Rusija 24" rekao da „beskrajni talasi mobilizacije“ u Ukrajini već „prelaze sve granice“.

- Ipak, neprijatelj i dalje ima rezerve, i pored toga što se demotivisani, nespremni bacaju na liniju fronta. Ipak, za sada, imaju priliku da bar izvrše napade, doduše neuspešne - dodao je on.

Reznikov: Kijev će nastaviti napade na Krimski most

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će Kijev nastaviti napade na Krimski most, uprkos činjenici da se on ne koristi za snabdevanje ruskih snaga.

- To je normalna taktika: uništiti logističke linije neprijatelja kako biste ga lišili mogućnosti da dobija više municija, goriva, hrane i tako dalje. Zato ćemo koristiti ovu taktiku - rekao je Reznikov za Si-En-En.

Novi paket američke pomoći od 400 miliona dolara

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara predviđa isporuke 32 oklopna transportera "strajker", javlja AP, pozivajući se na izvore.

Vašington će Kijevu poslati i granate za haubice, rakete "hidra-70", izviđačke bespilotne letelice "hornet", municiju za protivvazdušne raketne sisteme kratkog i srednjeg dometa "nasams", za višecevne raketne bacače "hajmars" i PVO sisteme "patriot". Pored toga, SAD će poslati Ukrajini oko 28 miliona metaka.

Ranije je Rojters javio da bi američke vlasti mogle da objave novi paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara 25. jula.

Maročko: Kijev povlači snage u pravcu Kupjanska

Kijev povlači dodatne rezerve opreme i ljudstva u pravcu Kupjanska, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Kroz naselje Harkov i Čugujev zabeležene su velike tranzitne isporuke naoružanja i vojne opreme u zonu borbenih dejstava. Među oklopnim vozilima su pronađeni i zapadni i sovjetski modeli. Neke od ovih kolona idu u pravcu naselja Kupjansk - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

Maročko je precizirao da među pristiglim osobljem ima i stranaca.

Oružane snage Ukrajine granatirale su Donjeck i Makijevku granatama NATO kalibra

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck i Makijevku, ispalivši 11 NATO granata kalibra 155 mm u utorak rano ujutro, javila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na svom Telegram kanalu.

- Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 4.05 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Umanskoe – grad Donjeck (Kujbiševski i Kijevski region): ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara – naselje Maksimi Petrovskij – četiri grada Maksimka 20 – naselje Maksimka 20 – 4. Ispaljene su granate kalibra 155 milimetara .... 6.20 – naselje Orlovka – naselje Makijevka (Červonogvardejski okrug): ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm - navodi se u saopštenju predstavništva.

Eksplozije u Žitomirskoj oblasti

Eksplozije su odjeknule u Žitomirskoj oblasti.

Ranije se u regionu oglasila uzbuna.

Uništeno uporište ukrajinskih snaga u Krasnolimansku

Tankeri grupacije Hrabri Centralnog vojnog okruga (CVO) direktnom vatrom uništili su ukrajinsko uporište u pravcu Krasnolimanska, rečeno je RIA Novostima u ruskom Ministarstvu odbrane.

Koordinate pronalaženja uporišta i ljudstva neprijatelja dobijene su zahvaljujući radu izviđača. Borbeno vozilo direktnom paljbom uništilo je uporište, a protivavionska instalacija tenka potisnula je neprijateljsko ljudstvo.

- Pripadnici su, koristeći borbene mogućnosti tenka, izašli na vatreni položaj i, približavajući se daljini direktnog metka, tobdžija tenka je prvim hicem iz topa kalibra 125 milimetara srušio protivničku utvrđenu konstrukciju. Protivvazdušnim topom borbenog vozila depresa, tenkovsko ljudstvo oružanih snaga Ukrajine gađalo je jake tenkovske snage - saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove