KINA JAČA EKONOMIJU: Najavila čitav niz mera

Novosti online

24. 07. 2023. u 15:41

KINA pojačava mere usmerene na jačanje svoje ekonomije uoči ključnog sastanka Politbiroa ove nedelje na kojem će se razmotriti ekonomski učinak zemlje u prvoj polovini godine.

КИНА ЈАЧА ЕКОНОМИЈУ: Најавила читав низ мера

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Prošle nedelje kineske vlasti su najavile niz obećanja usmerenih na određene sektore ili na uveravanje privatnih i stranih investitora u povoljnije investiciono okruženje, ali to su uglavnom bile široke mere, sa nekim nedostatkom konkretnih detalja. Kineski lideri su takođe signalizirali poslednjih nedelja da će verovatno biti usmereniji u svojoj politici.

Evo nekih od ključnih mera koje je kineska vlada objavila poslednjih nedelja.

Kineska agencija za ekonomsko planiranje objavila je u ponedeljak niz mera za promovisanje privatnih investicija i oporavak kineske ekonomije.

Ovo je usledilo nakon retkog zajedničkog obećanja u sredu, između kineske vlade i Komunističke partije, koje su obećale da će privatne kompanije tretirati isto kao i državna preduzeća. Peking se takođe obavezao da će osigurati pravičan tretman u oblastima u rasponu od intelektualne svojine i prava na zemljište do finansiranja i ponude radne snage.

U saopštenju od 17 tačaka od ponedeljka, Nacionalna komisija za razvoj i reformu obećala je da će privući više privatnog kapitala da učestvuje u izgradnji velikih nacionalnih projekata i ključnih projekata u lancu snabdevanja industrijskog lanca.

NDRC je rekao da će podržati privatne investicije u sektorima — kao što su transport, zaštita vode, čista energija, nova infrastruktura, napredna proizvodnja i moderni poljoprivredni objekti.

Agencija takođe podstiče privatne investicione projekte za izdavanje fondova za ulaganja u nekretnine (REITS) u sektoru infrastrukture kako bi se promovisala diversifikacija imovine i dalje prošireni kanali ulaganja i finansiranja privatnih investicija.

Narodna banka Kine i Državna uprava za devize prošlog četvrtka su prilagodile svoje smernice za šire finansiranje kako bi omogućile kompanijama da se više zadužuju iz stranih izvora.

Poslovno raspoloženje se generalno pogoršalo usled slabog ekonomskog rasta nakon što je početni oporavak Kine i kineske ekonomije nakon njenog izlaska iz kovida oslabio.

(Blic)

BONUS VIDEO:

STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)