AMERIKANCI O ISPORUCI F-16 KIJEVU: Iz samog vrha otkrili šta je ključno pitanje

Novosti online

23. 07. 2023. u 18:24

PREBACIVANjE američkih lovaca F-16 Ukrajini moglo bi da potraje nekoliko meseci, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za Si-En-En.

АМЕРИКАНЦИ О ИСПОРУЦИ Ф-16 КИЈЕВУ: Из самог врха открили шта је кључно питање

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nije u pitanju samo oprema. Tu je i pitanje obuke i održavanja. Tu je sposobnost da se ona koristi u kombinovanim operacijama. Za sve to je potrebno vreme - rekao je on.

Koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je u četvrtak da bi isporuke američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini mogle da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će one promeniti tok sukoba.

Prema njegovim rečima, ukrajinskim trupama je najpotrebnija artiljerija.

Ranije je šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak rekao da se Kijev nada da će dobiti prve F-16 do kraja 2023. godine.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije mogao da navede vreme isporuke lovaca. Prema njegovim rečima, to će zavisiti od obuke pilota i procene situacije od strane saveznika.

Zauzvrat, Daglas Sims, direktor operacija u Zajedničkom štabu Pentagona, rekao je 13. jula da bi prebacivanje američkih lovaca u Ukrajinu sada bilo neblagovremeno.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!