RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Orehova i Bahmuta, Rusi napreduju; SAD na klackalici oko isporuke raketa dugog dometa (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

12. 07. 2023. u 07:16 >> 02:14

RAT u Ukrajini – 504. dan. Ruska avijacija i artiljerija odbijaju sve napade ukrajinskih snaga na celoj liniji fronta. Amerika može poslati Kijevu balističke rakete, dometa 300 kilometara.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Орехова и Бахмута, Руси напредују; САД на клацкалици око испоруке ракета дугог домета (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Bitka na krilima Bahmuta: Ruske snage odbile brigadu Azov i napredovale, VSU spremio 3 brigade (MAPA)

U rejonu Kleščejevke, snage 3. brigade Oružanih snaga Ukrajine pokušale su ponovo da prodru u rusku odbranu i zauzmu dominantnu visinu. Prema kanalu NgP RaZVedka, Oružane snage RF ne samo da su držale svoje položaje, već su i potisnule neprijatelja iz naselja i očistile predgrađe i brda.

Ilustracija telegram rybar

U blizini Razdolovke jedinice 54. ombre Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da napreduju u pravcu Jakovljevke, pored koje vodi put snabdevanja Soledara. Koriste teren i isporučuju ljudstvo na opremi u područje jezera, gde se iskrcavaju i odlaze na juriš u šumske pojaseve.

Sudeći po snimcima koji su se pojavili na mreži, u ovom trenutku deo južno od rezervoara je „siva zona“ - jednostavno su pokošeni artiljerijskom vatrom. U slučaju pokušaja da se učvrste, ruske trupe udaraju po Oružanim snagama Ukrajine sa ovih pozicija. Koordinate: 48.725164, 38.109477.

Foto Tanjug/AP

Uprkos neuspesima Oružanih snaga Ukrajine u ofanzivi, situacija duž linije fronta je i dalje teška: samo u oblasti Časov Jar koncentrisano je 12 jurišnih grupa od tri brigade sa sopstvenim oklopnim vozilima, koje će neprijatelj uvesti bitka kako bi se istrošile Oružane snage RF i gurnula odbranu na najteže oblasti.

 

Bajden: Zelenski traži bezbednosne garancije od SAD

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski lider Vladimir Zelenski razgovarali su o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama za zaštitu zemlje, navodi se u saopštenju Bele kuće.

-Oni su razgovarali o spremnosti SAD da započnu pregovore sa Ukrajinom o bilateralnim bezbednosnim garancijama kako bi se obezbedila održiva snaga sposobna da brani Ukrajinu sada i u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/AP

Bajden je tokom sastanka naglasio da SAD podržavaju težnje Kijeva za integracijom u evroatlantsku zajednicu.

-Razgovarali smo i o kontraofanzivi Ukrajine koja je u toku i o tekućoj pomoći SAD za podršku tih napora, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Ali Hamnei: SAD žrtvuju Ukrajince zbog svoje vojne industrije

Sjedinjene Američke Države spremne su da žrtvuju narod Ukrajine da bi napunile džepove svog vojno-industrijskog kompleksa i kompanija za proizvodnju oružja, izjavio je iranski vrhovni lider Ali Hamnei.

Foto Tanjug/AP

-Interesi vojno-industrijskog kompleksa Zapada nalaze se u nastavku rata u Ukrajini, a to zahteva žrtvu ukrajinskog naroda, rekao je Hamnei, navodi se na njegovom sajtu.

On je dodao da je položaj naroda Ukrajine dokaz nastavka „kolonijalnih i predatorskih ideja Zapada“.
 

Nuklearke sigurne

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina, saopšteno je danas iz IAEA.

Foto: Printskrin

Navodi se da timovi IAEA izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini, preneo je TASS.

 

Uništena NATO tehnika ispred zapadnih ambasada?

Rusija planira da izloži NATO opremu koju je uništila u Ukrajini ispred ambasada zapadnih zemalja koje su je isporučile, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

-Predlog da se izgorela oprema postavi pored ambasada onih zemalja koje ga šalju u Ukrajinu je posebno zanimljiv, rekao je Volodin koji je izdao naređenja da se to organizuje, preneo je Rojters.

Foto: AP

Ruski zvaničnici su više puta kritikovali zapadne zemlje za isporuku oružja Ukrajini, tvrdeći da rizikuju produžavanje sukoba i izazivanje dalje eskalacije, navela je agencija.

Amerika na klackalici: Poslati rakete dugog dometa Kijevu ili ne

Ukrajini bi koristila nabavka američkih raketa dugog dometa ATACM, izjavio je danas Rendi Džordž, kandidat predsednika SAD za načelnika generalštaba američke vojske.

-Rakete ATACM su sjajne. Toj e odličan raketni sistem. Dakle, on bi omogućio napadanje dubljih cijljeva, rekao je Džordž, trenutno zamenik komandanta Generalštaba američke vojske, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

Upitan da li bi oni bili od pomoći Ukrajini, kratko je odgovorio: "Da".

Njujork tajms je ranije objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da se unutar Bajdenove administracije vodi "tiha debata" o tome da li Ukrajini treba poslati rakete ATACM i nekoliko vođenih raketa zemlja-zemlja.

Orehovski front: Ruske snage u kontranapadu, VSU se povlači (MAPA)


Severoistočno od Rabotina ruske trupe su u kontranapadu i izbacuju jurišne grupe 47. ombre Oružanih snaga Ukrajine iz uporišta 71. msp, koje je VSU mogao da zauzme po cenu velikih gubitaka u ljudstvu i opremi pre dva dana.

Ilustracija telegram rybar

Do sada, pripadnici ukrajinskih formacija i dalje drže deo svojih pozicija u šumskoj plantaži, međutim, pod naletom Oružanih snaga RF, povlače se u pravcu Orehova.

Prema podacima “Arhangela Specnaza”, ujutru su tri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine ponovo pokušale da uđu u selo Pjatihatki, koje se nalazi u „sivoj zoni“, ali su raspršene artiljerijskim udarima. Na istoku, druga grupa se našla pod vatrom Oružanih snaga RF i povukla se na sever.

Foto Tanjug/AP

Iako su poslednji napadi VSU na tom području ponovo završeni neuspehom, ukrajinske formacije će se pregrupisati i obnoviti snagu da pokušaju sa novim udarom u pravcu Tokmaka.

Hersonski pravac: VSU iskrcava jedinice na mostobran, deluje ruska artiljerija (MAPA)

Ukrajinske formacije i dalje isporučuju jedinice grupi koja je izvršila desant u područje Antonovskog mosta koristeći brze čamce. Pokriveni su artiljerijom koja radi od područja Hersona i Sadova.

Ilustracija telegram rybar

Istovremeno, oružane snage koje se tamo nalaze ne počinju bilo kakve akcije i miruju. Ruske trupe se nalaze nekoliko stotina metara južno: vatra oružanih snaga Ukrajine sa više desne obale sprečava da se VSU izbaci.

Za to vreme ukrainskie DRG nastavljaju da aktivno deluju u rejonu ostrva na dnevnoj i neposredstvenno uz levou obalu. VSU takođe koristi ronioce da uklone minska polja: nedavno su ruske trupe spalile automobil sa sobom u Antonovki sa FPV dronom.

U okrugu Hersona, nastavljaju se letovi taktičke avijacije, ali nakon nedavnog obaranja od strane ruskih trupa ukrajinskih su-25, avioni se ne približavaju obali.

Nemačka se povlači iz projekta baze za servisiranje tenkova Leopard u Poljskoj?

Nemačka će se povući iz projekta izgradnje čvorišta za održavanje tenkova Leopard 2 u Poljskoj zbog prenaduvanih očekivanja Varšave u vezi sa plaćanjem održavanja, objavio je nemački list u sredu, pozivajući se na izvore.

Berlin želi da tenkovi budu popravljeni što je moguće bliže ukrajinskoj granici, ali je Poljska postavila, kako je Nemačka opisala, nerazumne cene za održavanje vojne opreme, piše list.

Nemačko ministarstvo odbrane će narednih dana zvanično objaviti povlačenje iz projekta, navodi se u izveštaju.

Foto Tanjug/AP

Sredinom juna, poljski izaslanik pri NATO-u Tomaš Šatkovski rekao je da Varšava i Berlin planiraju da u bliskoj budućnosti uspostave centar za popravku borbenih tenkova nemačke proizvodnje Leopard u poljskom gradu Glivice na jugu zemlje. Šatkovski je rekao da je Poljska takođe zainteresovana za servisiranje američkih tenkova Abrams.


Međutim, u julu je nemački magazin izvestio, pozivajući se na izvore, da Berlin i Varšava nisu uspeli da postignu konsenzus o konačnom nacrtu sporazuma o čvorištu, pošto je Poljska zahtevala preko 100.000 evra (110.000 dolara) za održavanje jednog tenka kao deo primarnog procena. Poređenja radi, u Nemačkoj cena takvog posla obično ne prelazi 12.000 evra po tenku, navodi se u izveštaju.

 

MO Rusije: Vagnerovci predaju tešku tehniku

Grupa „Vagner“ predala je više od dve hiljade jedinica vojne tehnike, uključujući stotine teškog naoružanja, ruskim oružanim snagama, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

 

Volas: Kijev ima pravo da zna precizan okvir za pristupanje NATO

Ukrajina je potpuno u pravu što zahteva od NATO-a precizan vremenski okvir za pridruživanje Alijansi, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas tokom diskusije na marginama samita NATO u Vilnjusu.

Foto: EPA

 

Bajden: Članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da su članice G7 jasno saopštile da će njihova podrška Ukrajini trajati dugo u budućnosti, nakon što je ta organizacija objavila deklaraciju u kojoj je naveden multilateralni okvir za podršku Ukrajini.

Stižu lovci

Kijev će, najverovatnije, dobiti lovce F-16 od evropskih zemalja koje imaju pomenute letelice, saopštio je savetnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Međutim, nije precizirao kada je konkretno planirano da počne obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima. Salivan je dodao da će Bajden danas na marginama samita NATO u Vilnjusu razgovarati sa Zelenskim o izgledima za isporuku Ukrajini raketa dugog dometa.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

U toku proteklog dana ukrajinska vojska je nastavila sa pokušajima ofanzive u donjeckom, južno-donjeckom i krasnolimanskom pravcu.

Hrabrim i preciznim delovanjem jedinica „Južne“ grupe ruske vojske u donjeckom pravcu uspešno je odbijeno 30 napada ukrajinskih snaga.

Likvidirano je do 335 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, haubica FN-70 britanske proizvodnje.

U krasnolimanskom pravcu za dan su odbijena dva ukrajinska napada, likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije i haubica „akacija“.

U zaporoškom pravcu odbijena su dva ukrajinska napada, uništeno je skladište municije 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

U južno-donjeckom pravcu odbijen je napad ukrajinskih marinaca, sprečeno je izviđanje u području Ugljedara kao i aktivnost ukrajinske diverzantske izviđačke grupe. Gubici ukrajinskih snaga u pomenuta dva pravca premašila su 240 vojnika i 20 jedinica tehnike.

Lovačka avijacija ruske vojske oborila je ukrajinski helikopter Mi-24 u DNR.

U kupjanskom pravcu odbijena su tri napada protivnika, likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i dva tenka.

U hersonskom pravcu na ostrvima kod Antonovskog mosta likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika.

Ruski sistemi PVO presreli su četiri krstareće rakete „storm šedou“, uništeno je i 15 ukrajinskih dronova.

U Odeskoj oblasti uništena su skladišta goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

Od Ugljedara do Artjomovksa - rusko

Inicijativa na deonici od Ugljedara do Artjomovska pripada ruskim trupama, rekao je na Prvom kanalu Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

- Da vidimo šta će novi dan doneti, ali u ovom trenutku, na celom donjeckom sektoru fronta, od Ugljedara do Artjomovska, inicijativa je u našim rukama… To što su drugovi iz NATO govorili da bi Rusija mogla da preuzme inicijativu – ona je odavno u našim rukama, nikada nije bila u ukrajinskim rukama - rekao je on.

Govoreći o situaciji u oblasti Avdejevke, Gagin je rekao da se tamo vode danonoćne borbe, ruske snage napreduju.

Tokom pritekle noći kanonada praktično nije prestala – dejstvovala je naša artiljerija, pešadija“, dodao je savetnik.

Stoltenberg: Pobeda Rusije će biti tragedija

Pobeda Rusije u sukobu sa Ukrajinom biće tragedija za Kijev i učiniće NATO ranjivijim, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu sa Vladimirom Zelenskim u Viljnusu.

Sa svoje strane, Zelenski je rekao da se rezultati samita NATO-a, koji se održava u Viljnusu, mogu oceniti kao dobri za Kijev, ali ne i idealni zbog činjenice da Ukrajina nije dobila zvaničan poziv da postane članica saveza.

- Možemo da konstatujemo da su rezultati samita dobri, ali da je bilo poziva (Ukrajini u NATO) bili bi idealni - rekao je on pre prvog sastanka Saveta Ukrajine – NATO.

Posle ovih reči ukrajinski predsednik se okrenuo prema Stoltenbergu i nekoliko sekundi ga posmatrao sa osmehom.

Zelenski je takođe rekao da Kijev razume da Ukrajina ne može da postane članica NATO-a sve dok traje oružani sukob.

Stiže PVO iz Berlina

Kijev će iz Berlina dobiti dodatne protivvazdušne raketne sisteme Patriot i rakete za njih, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na marginama samita NATO-a u Viljnusu.

- Postoji dogovor o dodatnim lanserima i projektilima „Patriot“ za njih iz Nemačke - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa Šolcom razgovarano je i o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu na putu ka NATO.

Ranije se Zelenski požalio da je Ukrajina u redu za PVO sistem Patriot.

Švedska i Ukrajina potpisale sporazume o vojnoj saradnji

Švedska i Ukrajina su potpisale dva sporazuma o vojnoj saradnji. Prvi otvara mogućnost razmene tajnih informacija o bezbednosti i omogućnost Ukrajini da testira švedski lovac Gripen, dok drugi daje Ukrajini pristup švedskoj vojnoj opremi, javlja televizija SVT.

Sporazum o razmeni informacija potpisali su ministri odbrane Švedske i Ukrajine, Pol Jonson i Dmitrij Kuleba.

- U avgustu počinjemo uvodnu obuku za sistem Gripen, a za nekoliko nedelja ukrajinski piloti će moći da testiraju Gripen i rade na simulatorima - rekao je Jonson. Švedska će takođe pomagati u obuci ukrajinskih pilota koji savladavaju američke lovce F-16.

Kraljevina nema ove mašine u službi, ali će obezbediti vazdušni prostor za trenažne letove.

Ruski ambasador: Nemamo gde da se povučemo, ciljevi specijalne operacije će biti ispunjeni

Izjave u Vilnjusu, u kome se održava samit NATO-a, potvrdile su antirusku usmerenost Severnoatlantske alijanse i njenu spremnost da sve više vojske koncentriše u blizini granica Ruske Federacije, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

- Rusija je definisana kao glavna pretnja Severnoatlantskom savezu. Na borbu protiv naše zemlje je blok usmerio sve resurse. Vojni industrijalci zarađuju na ‘hidbrinom ratu’ koji je pokrenuo Vašington, a obični građani zapadnih država to plaćaju. O sudbini Ukrajinaca, koje su američki i NATO mentori ostavili za klanje, malo ko brine - podvukao je ruski diplomata.

Istakao je da je poražavajuće otvoreno falsifikovanje pravde koju sebi dopuštaju učesnici samita kako bi opravdali agresivnu liniju prema Rusiji.

- Naši neprijatelji bez dokaza pokušavaju da na nas okrive za krizu u evropskoj bezbednosti. Ponovo se pretvaraju da ne znaju za obećanje koje je Mihailu Gorbačevu dao bivši državni sekretar Džejms Bejker o neširenju NATO-a na istok. Nakon raspada SSSR-a, Vašington i njegovi evropski sateliti ciljano su približavali vojnu infrastrukturu našim granicama, stvarajući pretnje po bezbednost Ruske Federacije - dodao je Antonov.

Naglasio je da je sastanak u Vilnjusu pokazao da je cilj bloka da koncentriše sve više vojske pored ruskih granica.

- Nemamo gde da se povučemo. Agresivne odluke samita neće poljuljati poverenje Rusije u ispravnost svojih postupaka. Ne sumnjamo da će zadaci specijalne vojne operacije biti u potpunosti ispunjeni - dodao je ruski ambasador.

Položaj Sjedinjenih Američkih Država

Antonov je naveo da se SAD ne mogu pomiriti sa informacijom da gube dominirajuću poziciju u svetu, Vašington isporučuje kasetnu municiju i traži od Ukrajine da nastavi ofanzivu na ruske regione, bez šanse da će postići uspeh.

Kako je on naveo, u Severnoatlantskoj alijansi i dalje govore o ruskoj invaziji koja nije isprovocirana, u isto vreme, kada je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao, da je Alijansa pripremala Ukrajinu za konflikt od 2014. godine. Naglasio je da je pored toga NATO veoma drzak i da govori o „odbrambenom karakteru“ Alijanse i o odsutsvu želje za konfrontacijom sa nama.

- Postavlja se pitanje, šta onda postižu SAD isporučujući Ukrajini kasetnu municiju i drugo smrtonosno naoružanje suprotno mišljenju sopstvenih zaštitnika prava i partnera? Zašto Vašington hvali Nemačku i Francusku što su Kijevu poslali rakete velikog dometa? Zašto traži od Kijevu da nastavi ofanzivu na ruske regione, kada je svima već jasno da u ukrajinskoj vojsci nema šanse za uspeh? - podvukao je Antonov.

On smatra da je odgovor jednostavan i dodaje da su SAD spremne da idu po ivici kako bi sačuvale dominantnu poziciju na međunarodnoj areni. Istakao je da one ne mogu da se pomire sa činjenicom da gube liderstvo koje grade tako što druge zemlje drže u uzdima i koriste njihova bogatsva. Dodao je da svoje saveznike uvlače u konflikt, i u isto vreme, šalju Ukrajince na klanje.

Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je 7. jula saopštio da su SAD donele odluku da Ukrajini predaju kasetnu municiju, a UN su protiv upotrebe te municije.

Odluka o pristupanju Ukrajine u NATO već doneta

Odluka o pristupanju Ukrajine u NATO je zapravo doneta, ali nije jasno kada će se to tačno desiti, izjavio je radiju RTL ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani koji učestvuje na samitu alijanse u Vilnjusu.

- Zapravo postoji odluka o ulasku Ukrajine, pitanje je samo kada. Naravno, to se neće desiti tokom rata zbog opasnosti od eskalacije. Svi smo razmišljali o prihvatanju Kijeva nakon završetka rata. Pomažemo Kijevu da zaštiti svoju nezavisnost, svoju teritoriju - naveo je on.

Zelenski stigao na samit NATO-a

Vladimir Zelenski stigao na samit NATO-a u Viljnusu.

Rusi krenuli u kontranapad ka Krasnolimanskom

Oružane snage Rusije krenule su u kontranapad u krasnolimanskom pravcu, rekao je jutjub-kanalu "Solovjov lajv" vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Krasnolimanski pravac. Tu su momci zaista krenuli u kontranapad, ubacili su dosta rezervi - rekao je on.

Ruska avijacija je izvela napad na osmatračnicu i privremenu bazu ukrajinske vojske u krasnolimanskom pravcu. Ruski artiljerci su uz pomoć precizno navođene municije "Krasnopolj" uništili komandni centar ukrajinske vojske.

Bajdenova administracija razmatra isporuku balističkih raketa

Zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena razgovaraju o tome da li da isporuče Ukrajini taktičke balističke rakete ATACMS, piše The New York Times, pozivajući se na izvore.

Prema rečima sagovornika lista u SAD i Evropi, u Bajdenskoj administraciji se vode „tajne rasprave” u vezi sa isporukom ATACMS Kijevu. Američki vojni zvaničnici saopštili su listu da je arsenal ATACMS relativno mali i da su rakete namenjene za druge planove Pentagona. Od osamdesetih godina je proizvedeno oko 4.000 komada ovih raketa, saopštio je portparol kompanije za razvoj projektila Lockheed Martin. Njihovo prebacivanje u Ukrajinu ugroziće sposobnost (Oružanih snaga SAD) na drugim žarištima“, smatra list.

Kako se ističe, SAD oklevaju da predaju rakete Kijevu, iako priznaju da ukrajinskim snagama nedostaju rakete za kontraofanzivu.

Ranije su vlasti Velike Britanije i Francuske saopštile da će isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa. ATACMS ima domet od oko 190 milja (nešto više od 300 km), 40 milja (64 km) više od projektila koje isporučuju London i Pariz.

Maročko je izvestio o specijalnim grupama stranih plaćenika kod Kupjanska

Kijev šalje odvojene grupe stranih plaćenika u pravcu Kupjana, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Zabeležen je dolazak manjeg broja odvojenih grupa stranih plaćenika sa opremom i naoružanjem. Prema primarnim informacijama, strani borci imaju usku specijalizaciju. Većina njih su inžinjerijske i saperske jedinice - rekao je Maročko za RIA Novosti.

On je predložio da u ovom pravcu pored grupa sapera stižu i plaćenici specijalisti iz oblasti diverzantsko-izviđačkih aktivnosti. Ovaj zaključak veštak je doneo na osnovu podataka o opremi i opremljenosti stranaca, pozivajući se na sopstvene izvore informacija.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ukrajinski vojnici u oblasti Kupjanska izgubili do 20 vojnika, dva borbena oklopna vozila, haubice i američki protivbaterijski radar.

Avijacija odbila napade Oružanih snaga Ukrajine kod Krasnog Limana

Avijacija i artiljerija grupe „Centar“ odbili su pokušaje dve ukrajinske brigade da napadnu ruske položaje u pravcu Krasnolimanska, rekao je za RIA Novosti Aleksandar Savčuk, šef pres centra grupe.

- Na pravcu Krasnolimanskog, posada MLRS-a Smerč i posada teškog sistema bacača plamena „Solncepek“ naneli su poraz oblastima koncentracije ljudstva i vatrene moći neprijatelja. Pored toga, bespilotna letelica Oružanih snaga Ukrajine oboren je protivvazdušnim raketnim sistemom Tor M1 - rekao je on.

 


 

Krimu nije potrebno priznanje NATO-a

Krimu nije potrebno priznanje NATO-a, sve procene alijanse u vezi sa ponovnim ujedinjenjem poluostrva sa Rusijom su manjkave i pristrasne, izjavio je za RIA Novosti Jurij Gempel, šef komiteta krimskog parlamenta za javnu diplomatiju i međunacionalne odnose.

NATO je pozvao Rusiju da odmah i bez preduslova povuče svoje snage sa ukrajinske teritorije unutar međunarodno priznatih granica, navodi se u konačnom saopštenju nakon prvog dana samita u Viljnusu . Alijansa je takođe saopštila da nikada neće priznati „aneksije“ koje je preduzela Ruska Federacija, uključujući aneksiju Krima.

- Krim se zauvek vratio kući i razvija se kao deo Ruske Federacije, Krimljanima nije potrebno i nije ih briga za priznanje NATO-a - rekao je Gempel.

Prema njegovim rečima, funkcioneri NATO-a ne znaju da 2014. godine nije došlo do aneksije, već do trijumfa pravde, kada su se Krimci ponovo ujedinili sa svojom istorijskom domovinom.

- Danas su sve procene predstavnika alijanse u vezi sa ponovnim ujedinjenjem Krima sa Rusijom manjkave i pristrasne, pa neka svoje izjave i apele zadrže za sebe. Nije nas briga za njih - naglasio je Hempel.

Duma iznela protivzahteve NATO-u

Deputat Državne dume iz regiona Krim, general-major Leonid Ivlev zatražio je da zemlje NATO-a prestanu da isporučuju oružje Ukrajini i povuku svoje plaćenike sa okupiranih teritorija novih ruskih regiona.

NATO je pozvao Rusiju da odmah i bez preduslova povuče snage sa ukrajinske teritorije unutar međunarodno priznatih granica, navodi se u konačnom saopštenju nakon prvog dana samita u Viljnusu. Alijansa je takođe saopštila da nikada neće priznati „aneksije“ koje je preduzela Ruska Federacija, uključujući aneksiju Krima.

- NATO treba da počne od sebe i da prestane da snabdeva oružjem kijevski režim i da povuče svoje plaćenike sa teritorija novih regiona Ruske Federacije koji su se priključili nakon referenduma, a ne da diktira šta treba da radimo. Imamo svog vrhovnog komandanta. i zemlja će slediti njihov kurs - rekao je Ivlev za RIA Novosti.

 

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (5)

NEVIĐEN HAOS: Potukli se Kilijan Mbape i superbogati gazda PSŽ-a?!