RAT U UKRAJINI: Zelenski - Mi smo već u NATO; Ruske snage napreduju na 2 fronta, VSU prodro 500 m kod Orehova (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

10. 07. 2023. u 07:04 >> 02:14

RAT u Ukrajini – 502. dan. Ruska avijacija je bila aktivna na kupjanskom pravcu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da okonča sukob u Ukrajini za pet minuta. Eksplozije su odjeknule u Nikolajevu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - Ми смо већ у НАТО; Руске снаге напредују на 2 фронта, ВСУ продро 500 м код Орехова (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

POGLDAJTE - Gori oklop kod Orehova (VIDEO)

Na snimku se vidi uništenje, pogoci i napušteni tenkovi, najmanje 5 američkih borbenih vozila pešadije Bredli i vozila za čišćenje mina. Nekoliko preživelih boraca VSU u žurbi beže od zapaljenog oklopa.


Vojnici 42. divizije zapalili su danas novo brdo neprijateljske tehnike u rejonu naselja Rabotino.

 

POGLEDAJTE - Lancet pogodio još jedan ukrajinski tenk (VIDEO)

„Lanceti“ pomažu u odbijanju ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na Zaporoški front.

Izviđanje bespilotnih letelica kod Novodanilovke kod Orehova otkrilo je još jedan neprijateljski tenk, koji se krio pod okriljem šumskog pojasa i s vremena na vreme gađao naše položaje.

Nakon toga, tenk je pogođen preciznim udarom lutajuće municije.

Hronika ratnih operacija: Ruske nage napreduju na dva fronta, VSU probio odbranu u dubini od 500 kod Orehova (MAPA)

Pod Bahmutom ukrajinske formacije ne prestaju da pokušavaju da zauzmu taktičke visine u blizini Kleščejevke. Uprkos značajnim gubicima, Oružane snage Ukrajine iznova napadaju ruske položaje, pokušavajući da probiju južni bok odbrane grada.

Ilustracija telegram rybar

U sektoru Avdejevka, jedinice Oružanih snaga Rusije tokom ofanzive zauzele su važan položaje južno od sela Severnoje i krenule dalje prema naselju – to je omogućilo uspostavljanje vatrene kontrole nad poslednjim bezbednim putem za snabdevanje ukrajinske grupe u Avdejevki.

U sektoru Orehovski, jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku oklopnih vozila, uspele su da probiju rusku odbranu (oko 500m) severoistočno od Rabotina. Odeljenja Oružanih snaga RF pucaju na neprijatelja i izvode kontranapad, pokušavajući da ga nateraju da se vrati na početne linije.

Foto Tanjug/AP

Na zapadu, ukrajinske formacije su pokušale da ponovo uđu u Pjatihatki, ali su se povukle posle ciljanih artiljerijskih udara. Naselje je i dalje u sivoj zoni.

"Otvažni" su u bitkama kod Kremene uništile oklopnu grupu i trupe Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)


Dok svi posmatraju događaje u Zaporožjue i Artjomovsku, grupa trupa „Centar“ vodi aktivnu ofanzivu, probijajući ešalonsku odbranu Oružanih snaga Ukrajine u šumama kod Svatovo-Kremene.

Foto Tanjug/AP

Iza reke Žerebec, 21. brigada Centralnog vojnog okruga oterala je VSU sa važnog visa.

Tada je četna taktička grupa 25. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine uz podršku 3 tenka krenula u kontranapad.

Tokom bitke, VSU je zaustavljen pešadijskom i artiljerijskom vatrom, uralski momci su palili tenkove i borbena vozila pešadije, a u tome su im pomogli isti nezamenljivi dronovi Mavik.


Gubici VSU - 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije i gomila pešadije do pedesetak militanata.



Zelenski: Ukrajina de fakto već u NATO-u

Ukrajina je de fakto već u NATO-u, a na samitu u Viljnusu Kijev očekuje jasne i precizne algoritme za brzo dobijanje članstva u Alijansi, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video-obraćanju.

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

-Svi razumeju, svaki lider, svaka zemlja, čak i ako se čuju razni staovi, očigledno je da Ukrajina zaslužuje da bude u Alijansi. Ne sada, sada je rat, ali nama je potreban jasan signal i potreban nam je sada. De fakto, Ukrajina je već u Alijansi. Naše oružje je oružje Alijanse, naše vrednosti, to je ono u šta veruje Alijansa, rekao je Zelenski.

 


Kijev: Ne želimo garancije bezbednosti kao alternativu članstvu u NATO-u

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina ne prihvata garancije bezbednosti kao alternativu za članstvo u NATO-u.

Foto Tanjug/AP

-Garancije bezbednosti treba da se razmatzraju ne kao alternativa za članstvo u NATO-u, nego kao nešto što popunjava vakuum između sadašnjeg trenutka i trenutka stupanja Ukrajine u NATO. To je veoma važan detalj, koji ne smemo da zaboravimo, rekao je Kuleba u intervjuu nemačkoj medijskoj grupi ARD.

 

 

Bajden sa Zelenskim i Erdoganom u Viljnusu

Predsednik SAD Džozef Bajden namerava da se na marginama predstojećeg samita NATO-a 11. i 12. jula u Viljnusu sastane s turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, prenosi list „Politiko“.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Vazdušna opasnost u četiri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je na teritoriji Sumske, Dnjepropetrovske, Poltavske i Harkovske oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

 

Kinžali ušli u serijsku proizvodnju

Ruska hipersonična raketa Kinžal sa vazdušnim lansiranjem ušla je u masovnu proizvodnju i sada se proizvodi u količinama dovoljnim da zadovolje potrebe vojske, saopštio je izvršni direktor odbrambenog konglomerata Rostek. Smatra se da je oružje nemoguće presresti, iako Kijev tvrdi da je oborio mnoge projektile.

-Ranije je naša proizvodnja bila u određenoj meri [pod uticajem potrebe] da u potpunosti završimo istraživanje i razvoj, ali sada smo ozbiljno prešli na serijsku proizvodnju, rekao je Vladimir Artjakov, zamenik generalnog direktora državne kompanije, za ruski televizija u ponedeljak. „Dakle, šta god Ministarstvo odbrane traži od nas, mi to radimo kvalitetno i isporučujemo količine koje su mu potrebne.

Foto: EPA

Savremeni sistemi protivvazdušne odbrane ne mogu da presretnu rakete Kinžal, suprotno ukrajinskim tvrdnjama, uveravao je Artjakov. Izjave Kijeva su „deo propagandnog napora našeg neprijatelja“, naveo je on.

Kinžal je aerobalistički projektil lansiran sa namenske platforme, varijante presretača MiG-31. Izveden je iz balističkih projektila namenjenih za kopneni bacač Iskander, smatraju neki vojni stručnjaci.

Zvaničnici u Kijevu su tvrdili da su presreli desetak Kinžala. Rekli su da je sistem Patriot proizveden u SAD, kao superioran komad vojne opreme, sposoban da zaustavi oružje koje se brzo kreće. (rt.com)

Zelenski dolazi na samit NATO?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doći će na samit NATO-a u Vilnjus 12. jula, tvrdi Blumberg pozivajući se na izvore.

Foto: Profimedia


Švajcarska pozvala sve zemlje da ne koriste kasetnu municiju

Švajcarska je obaveštena o tome da će SAD isporučiti Ukrajini kasetnu municiju i poziva sve zemlje da je ne koriste, rekao je za Sputnjik portparol Ministarstva inostranih poslova Švajcarske.

 

Odbrana "Otvažnih" na pravcu Krasno-Limanskog: VSU bezuspešno napada, trpi velike gubitke (MAPA)


Na području Šumarije Serebrjanski, oklopne grupe Oružanih snaga Ukrajine 67. i 42. OMB izvršile su 4 napada na ruske linije. Artiljerijskom vatrom, kao i udarima armijske avijacije, VSU je zaustavljen.

Na području naselja Novovodjanoe su odbijena dva napada Oružanih snaga Ukrajine uz podršku borbenih vozila pešadije i pikapa iz 66. ombr. VSU je zaustavljen streljačkom i artiljerijskom vatrom.

Na području naselja Torskoje je osujećen pokušaj ofanzive 63. brigade VSU. Izvršeni su artiljerijski udari na otkrivenu pešadiju Oružanih snaga Ukrajine. Vatrom iz TOS-1A uništeno je komandno mesto 63. Ombre.

U oblastima naselja Jampolovka, otkrivena je priprema militanata 21. brigade za napad. Jedinice VSU su pogođene vatrom iz MLRS-a.

Artiljerijska vatra uništila je skladište municije 21. ombr.

Vazdušni udari su izvedeni na skladišta PVO i municije Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Červonaja Dibrova, Nevski i Šumarije Serebrjanski.

U blizini naselja Golikov „Buk-M3“ oborio je projektil „Hajmers“ i bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine.

POGLEDAJTE – Rad tenkova T-80BV u Ukrajini (VIDEO)

Na jednom od sektora fronta, da bi unapredili naše motorizovane jedinice, tenkovi T-80BV su napredovali i zadali snažan vatreni udar. Neprijatelj je udaljen oko 5 kilometara.


U uporištu je, prema obaveštajnim podacima, bilo oko 50 militanata, uključujući diverzantske i izviđačke grupe. Oružane snage Ukrajine nisu bile u stanju ni da uzvrate vatru sa svojih položaja.

 

Orehovska oblast: VSU prodro 500 m pokušava da se ukopa (MAPA)

Severoistočno od Rabotina, jurišni odredi 47. brigade u broju od 25 ljudi, uz podršku borbenog vozila pešadije Bredli, zabili su se 500 metara u dubinu odbrane 71. motorizovanog puka Oružanih snaga RF.

Ilustracija telegram rybar

Ujutro je VSU prebacio dodatnu grupu, kao i jedan tenk i nekoliko borbenih vozila pešadije, pokušavajući da potpuno zatvori deonicu puta ka Verbovog. Tenk je pogodila posada „Grada“ – raketa je pogodila tačno u metu.

Sada jurišni odredi 47, kao i pridružene grupe od 33. ombr, pokušavaju da se učvrste, kotrljajući se u talasima severoistočno od sela. Borbe se nastavljaju.

FOTO: Tanjug/AP

U Pjatihatkiju jutros je grupa 128. gardijske streljačke brigade ušla u selo, gde je skoro odmah bila natkrivena artiljerijskom vatrom. Preživeli pripadnici 128. brigade povukli su se na prvobitne linije.

Takođe, u Tavrijskoje su stigli novinari američkog izdanja Njujork Tajms, koji planiraju da snime reportažu o dejstvima ukrajinskih jedinica u okviru juriša na ruske položaje.


Nemački „Rejnmetal“: Za tri meseca otvara se fabrika oklopne tenhike u Ukrajini

Nemačka kompanija „Rejnmetal“ otvoriće tokom naredna tri meseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, izjavio je generalni direktor te kompanije Armin Paperger u intervjuu za televizijski kanal Si-En-En.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Prema njegovim rečima, fabrika će biti namenjena za proizvodnju i remont oklopnih transportera „Fuchs“.

Paperger je u martu izjavio da kompanija planira da u Ukrajini otvori fabriku za proizvodnju i remont borbenih tenkova u vrednosti od 200 miliona evra. Proizvodni kapacitet fabrike bio bi 400 tenkova godišnje.

 

Rusija razgovara sa Turskom o vraćanju Azovaca

Rusija je već počela da razgovara sa Turskom o vraćanju predstavnika Azova* (ekstremistička organizacija zabranjene u Rusiji) iz Turske u Ukrajinu, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

- Što se tiče vraćanja komandira Azova*, da, to je kršenje postojećih sporazuma. O tome ćemo razgovarati sa turskom stranom, što smo već počeli da radimo - rekao je on na brifingu.

- Veoma je važno da, za razliku od niza zemalja takozvanog kolektivnog Zapada, Turska vodi dijalog sa nama i, štaviše, održava ga na visokom nivou. Koristićemo ove kanale dijaloga da objasnimo svoju poziciju. Uzećemo u obzir ovu situaciju za naredne dogovore u različitim oblastima - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, odluka Ankare da azovce prebaci u Kijev neće uticati na planove Moskve da otvori gasno čvorište u Turskoj.

Erdogan o ulasku Ukrajine u NATO

Završetak ukrajinskog konflikta će pojednostaviti prijem Ukrajine u NATO, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogana.

On je rekao i da očekuje "konstruktivnu reakciju" Rusije po pitanju sporazuma o žitu.

U Ukrajini počela izgradnja fabrike "Bajraktar"

U Ukrajini su počeli da grade fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica "Bajraktar", izjavio je ministar za stratešku industriju Ukrajine Aleksandar Kamišin.

- Ako govorimo o fabrici Bajraktar, o kojoj se u Ukrajini priča već nekoliko godina, počeli su radovi na izgradnji ove fabrike. O njoj su vođeni pregovori, zatim je sve bilo zaustavljeno, bili su skandali. Ova fabrika je počela da se gradi u praksi, ne samo na memorandumima - rekao je Kamišin.

Generalni direktor turske kompanije ranije je rekao da očekuju da će tamo početi proizvodnja 2025. godine.

Vašington otkrio šta je „izraelski model“ za Ukrajinu

Zapadne države prave multilateralni model, tzv „izraelski model” za pružanje bezbednosnih garancija Ukrajini, saopštio je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Država.

- Koncept je da će Sjedinjene Države, zajedno sa drugim saveznicima i partnerima, kao deo multilateralnog sporazuma, dogovoriti sa Ukrajinom o dugoročne bilateralne obaveze u sferi bezbednosti - rekao je Saliven na brifingu u Beloj kući.

To znači da će SAD „pružati različite oblike vojne pomoći, deliće obaveštajne podatke i informacije, pružati podršku u sajber prostoru i druge oblike materijalne podrške kako bi Ukrajina mogla da se brani i da spreči buduću agresiju“.

Američki predsednik Džozef Bajden namerava da razgovara o „izraelskom modelu” bezbednosnih garancija u Viljnusu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, partnerima iz G7 i drugim saveznicima, dodao je Saliven.

Nakon toga, sledi „udubljivanje u detalje ovih razgovora i razgovori sa Ukrajinom“ kako bi se sastavili uslovi podrške. Na kraju, ovo pitanje će morati da se usaglasi sa Kongresom, pošto takva podrška „zahteva resurse“.

Pitanje obezbeđivanja bezbednosnih garancija Ukrajini razmatra se u pozadini priprema za samit NATO koji počinje 11. jula u Viljnusu. Kijev sa samita čeka poziv u alijansu, iako priznaje da neće moći da postane član do okončanja sukoba sa Rusijom. Džozef Bajden smatra da je pitanje prijema Ukrajine u NATO preuranjeno.

Kada dođemo do Krima Putin će morati da traži dijalog

Vladimir Zelenski je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz prokomentarisao informacije Vašington posta plan da se Rusija natera na pregovare ako Oružane snage Ukrajine dođu do granice sa Krimom.

- Pa, to je potpuno jasna, logična retorika da onog trenutka kada Ukrajina dođe do administrativne granice sa privremeno okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krimom, vrlo je verovatno da će Putin biti prinuđen da traži dijalog sa civilizovanim svetom - kaže ukrajinski predsednik.

Zelenski nije potvrdio postojanje takvih planova u Kijevu.

Rusi nastavljaju da uništavaju Avdejevku

Ruske jedinice nastavljaju da uništavaju ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Avdejevski pravac – naše jedinice nastavljaju da uništavaju neprijateljske snage. Nema novih položaja o kojima sada možemo da govorimo, nastavlja se uništavanje ljudstva i tehnike neprijatelja - rekao je Pušilin.

Po njegovim rečima, ukrajinska vojska, tokom kontraofanzive, više ne baca u borbu velike snage, već dejstvuje u malim grupama.

Zelenski: Bajden bi mogao da okonča sukob za pet minuta

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da bi američki predsednik Džozef Bajden mogao da okonča sukob u Ukrajini za pet minuta ukoliko bi se radilo o predaji ukrajinskih teritorija, ali Kijev na to ne pristaje.

- Ako govorimo o okončanju sukoba po cenu Ukrajine, odnosno primoravanju nas da se odreknemo svojih teritorija, pa, mislim da bi na taj način Bajden mogao da ga okonča za pet minuta. Ali mi ne bismo pristali na to - rekao je ukrajinski lider u intervjuu za Ej-Bi-Si njuzu.

On je prokomentarisao i reči bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je obećao da će prekinuti neprijateljstva za 24 sata. Zelenski je podsetio da je takvu šansu imao kada je bio šef države.

- Samo želja da se okonča sukob je divna. Ali ta želja mora da se zasniva na nekom stvarnom iskustvu. Izgleda da je Donald Tramp već imao ta 24 sata u svoje vreme… Imao je to vreme, ali je očigledno imao neke druge prioritete - smatra predsednik Ukrajine.

Istovremeno je saopštio da postoje „opasni signali” u vezi sa smanjenjem pomoći Ukrajini, koji „dolaze od pojedinih američkih političara”.

Ruski bombarder izvršio napad na ukrajinske jedinice

Ruski bombarder Su-34 grupe Zapad izveo je vazdušni napad na položaje jedinice 28. streljačkog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je portparol grupe Sergej Zibinski.

- U toku borbi na kupjanskom pravcu, posada lovaca-bombardera Su-34 grupe Zapad izvršila je vazdušni napad na položaje vojnika, naoružanja i vojne tehnike jedinica 28. posebnog streljačkog bataljona u području Mitrofanovke - rekao je Zibinski.

Pored toga, avijacija i aavijacija grupe pogodile su i privremenu bazu 32. posebnog mehanizovanog bataljona Oružanih snaga Ukrajine u području naselja Berestovo i Stelmahovka, gubici neprijatelja iznosili su oko jednog voda.

Prema njegovim rečima, u zoni odbrane 1. gardijske tenkovske armije kod sela Kotljarovka uništena je protivbaterijska stanica AN/TPK-50, američke proizvodnje.

Maročko je najavio značajne gubitke Oružanih snaga Ukrajine na luganskom pravcu

Ukrajinska vojska pretrpela je značajne gubitke tokom protekle nedelje u pravcu Luganska, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Tokom protekle nedelje, u zoni odgovornosti Južne grupe snaga na luganskom taktičkom pravcu, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu i opremi - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema rečima sagovornika agencije, vojska je u ovom periodu odbila oko 72 napada Oružanih snaga Ukrajine i zaustavila dejstva 16 diverzantsko-izviđačkih grupa.

- Oružane snage Ruske Federacije su tokom protekle nedelje na taktičkom pravcu Lugansk uništile više od 2,6 hiljada ukrajinskih militanata i plaćenika, 92 vozila, 13 tenkova - rekao je Maročko.

Pored toga, prema njegovim rečima, ruska vojska je nokautirala 54 različita borbena oklopna vozila neprijatelja.

Pregovori Putina i Erdogana mogli bi da spasu dogovor o žitu

Aktuelna situacija oko žitnog sporazuma ne uliva optimizam za produženje njegovog važenja posle 17. jula, danas očekivanih pregovora predsednika Turske i Rusije Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, jedina nada, izvor upoznat sa tokom pregovorima oko inicijative za crnomorsko žito rečeno je za RIA Novosti.

Erdogan je ranije rekao da računa na pregovore sa Putinom o dogovoru o žitu, i telefonom i lično. Turski lider je takođe rekao da Ankara očekuje da će sporazum biti produžen najmanje jednom u tri meseca, a Turska se generalno nada da će taj mehanizam produžiti za dve godine. Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao je 8. jula za RIA Novosti da još nema izvesnosti o susretu Putina i Erdogana, a ruski predsednik trenutno nema telefonski razgovor sa turskim kolegom.

- Od danas nema optimizma - rekao je sagovornik agencije odgovarajući na pitanje o verovatnoći produženja Crnomorske inicijative za žito posle 17. jula.

Na pitanje da li su verovatni pregovori predsednika Turske i Rusije o ovoj temi, sagovornik agencije je rekao da „to danas ostaje jedina nada“.

- Naša praksa pokazuje da su pregovori dva lidera ti koji su u stanju da promene situaciju, sadašnji težak period nije izuzetak. Gospodin predsednik (Erdogan) najavio je takvu nameru (da razgovara sa Putinom), nadamo se pozitivan ishod - naglasio je on.

Peskov je 5. jula rekao da će Rusija blagovremeno saopštiti svoju odluku o dogovoru sa žitom. Istovremeno, on je podsetio da deo sporazuma, koji se tiče Rusije, još nije sproveden, tako da trenutno nema osnova za produženje posla.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo da Rusija nastavlja da savesno i odgovorno pristupa svojim obavezama kao strana crnomorske inicijative i čini neophodne napore u strogom skladu sa poslovnikom kako bi svi brodovi koji učestvuju u njoj mogli uspešno da završe svoju misiju. i napusti Crno more pre isteka roka akcije.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN , podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu . Inicijativa za žito je sastavni deo paketskog sporazuma.

Drugi deo – memorandum Rusija-UN, osmišljen na tri godine, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, među glavnim zadacima je bilo ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke na SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne mehanizacije, rezervni delovi i usluge , restauracija cevovoda za amonijak Toljati-Odesa i niz drugih mera. Moskva je istakla da ovaj deo paketskog sporazuma još nije primenjen.

Ukrajina sprema "opasnost od sto godina"

Upotreba kasetne municije u Ukrajini biće katastrofa za obične građane, napisao je na Tviteru kambodžanski premijer Hun Sen.

Podsećajući na „bolno iskustvo” svoje zemlje, koju su SAD zasipale takvim bombama, političar je njihovu upotrebu nazvao „najvećom opasnošću za Ukrajince već dugi niz godina, pa čak i sto godina”.

- Iz sažaljenja prema ukrajinskom narodu, pozivam predsednika Sjedinjenih Država kao dobavljača i predsednika Ukrajine kao primaoca da ne koriste fragmentacione bombe, jer će prave žrtve biti Ukrajinci - dodao je on.

Pentagon je u petak najavio novi paket vojne pomoći za Kijev, koji je po prvi put uključivao artiljerijske granate tipa 155 mm DPICM. Reč je o kasetnoj municiji zabranjenoj međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ali SAD i Ukrajina nisu među njima.

Eksplozija u Nikolajevu

U Nikolajevu, lučkom gradu na jugu Ukrajine, odjeknula je eksplozija, objavile su ukrajinske vlasti.

Načelnik Nikolajevske regionalne vojne uprave Vitalij Kim potvrdio je na Telegram kanalu da se dogodila eksplozija i rekao da su ruske snage mogle da gađaju grad iz protivvazdušnih raketnih sistema S-300.

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“ - Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)