IMA LI AFRIKA REŠENJE ZA PUTINA: Diplomatska dilema pred vratima Pretorije

Novosti Onlajn

09. 07. 2023. u 20:28

JUŽNOAFRIČKA Republika će ipak organizovati sastanak na samitu BRIKS-a u avgustu, na koji je pozvan Vladimir Putin, uprkos poternici Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za ruskim predsednikom, potvrdio je južnoafrički predsednik.

ИМА ЛИ АФРИКА РЕШЕЊЕ ЗА ПУТИНА: Дипломатска дилема пред вратима Преторије

Foto: Jutjub printskrin/ The Telegraph

- Napredujemo u organizovanju samita BRIKS-a i finalizaciji razgovora o njegovom formatu - rekao je Siril Ramafosa novinarima i dodao da će se sastanak, koji bi u principu trebalo da okupi Južnu Afriku, Brazil, Kinu, Indiju i Rusiju, održati „fizički“. 

Grupa od pet zemalja

On nije rekao da li će Vladimir Putin, za kojim je MKS u martu izdao nalog za hapšenje zbog navodne „deportacije” ukrajinske dece nakon invazije na Ukrajinu, koja se smatra ratnim zločinom, učestvovati na samitu. 

JAR trenutno predsedava BRIKS-om, grupom od pet zemalja sa brzim ekonomskim rastom koja želi da ima veći uticaj u međunarodnim institucijama u kojima su SAD i Evropa do sada imale ogroman uticaj. Planirano je da se petnaesti sastanak na samitu BRIKS-a održi u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta.

- Nije bilo samita u fizičkom obliku skoro tri godine. Ovaj neće biti virtuelni - rekao je Ramafosa na svojoj partijskoj konferenciji ANC-a. Kao član MKS, JAR bi u principu trebalo da uhapsi ruskog predsednika ako uđe na njenu teritoriju.

To je ozbiljna diplomatska dilema za Pretoriju, koja od početka rata u Ukrajini, jer ne žele da osude Moskvu. Južnoafričke novine izveštavaju o spekulacijama da Pretorija razmatra premeštanje samita u Kinu kako bi izbegla hapšenje Putina. JAR je u februaru održao pomorsku vojnu vežbu sa Rusijom i Kinom u svojim vodama, što je izazvalo „zabrinutost” zapadnih sila.

Kremlj je pomogao u borbi protiv rasističkog režima

Veze između Južne Afrike i Rusije datiraju iz doba aparthejda, kada je Kremlj pružao pomoć ANC-u u njegovoj borbi protiv rasističkog režima. Ramafosa je prvi put prošlog meseca predvodio delegaciju afričkih lidera (JAR, Senegal, DR Kongo, Egipat i Uganda) u Ukrajinu i Rusiju kako bi pokušali da Kijev i Moskvu dovedu za pregovarački sto.

Misija nije dala konkretne rezultate, ali je omogućila da se govori o afričkom kontinentu, koji je mnogo stradao zbog posledica rata, posebno zbog naglog povećanja cene žita. Afričku ponudu za posredovanje odbio je Kijev, ne želeći da pregovara sa Moskvom sve dok su ruski vojnici na njenom tlu, a Moskva je ocenila da je to "teško za sprovođenje".

Afrički mirovni plan imao je deset tačaka, među kojima su „deeskalacija na obe strane“, „priznavanje suvereniteta“ zemalja kako ih shvataju UN, „bezbednosne garancije“ za sve strane, uklanjanje prepreka izvozu žitarica. preko Crnog mora „oslobađanje ratnih zarobljenika” i posleratna obnova.

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)