KREMLJ REAGOVAO NA NOVI STOLTENBERGOV MANDAT: "To neće ništa promeniti pošto nema odnosa"

Đ.G.

04. 07. 2023. u 13:09

ZADRŽAVANjE Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a neće promeniti ništa u odnosima Ruske Federacije i Alijanse, pošto ti odnosi ne postoje, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

КРЕМЉ РЕАГОВАО НА НОВИ СТОЛТЕНБЕРГОВ МАНДАТ: То неће ништа променити пошто нема односа

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

Stoltenberg je u utorak najavio da će ostati na funkciji još godinu dana, do 1. oktobra 2024. godine. Tako su Stoltenbergu, koji je na čelu bloka od oktobra 2014. godine, po četvrti put produžena ovlašćenja.

- To neće ništa promeniti, pošto danas nema odnosa - rekao je Gruško u intervjuu agenciji.

Stoltenberg je ranije rekao da ne planira da radi kao generalni sekretar NATO-a posle septembra 2023. godine. Istovremeno, mediji su preneli da on nije mogao da pronađe naslednika u proteklih godinu dana zbog nesuglasica između saveznika, pa je odlučeno da zadrži svoju funkciju.

Stoltenberg je trebao da napusti fotelju generalnog sekretara 1. oktobra 2022. godine, ali su u martu 2022. lideri zemalja Alijanse tokom samita odlučili da mu produže mandat do 30. septembra 2023. godine u kontekstu događaja oko Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a sa najdužim stažom u istoriji Alijanse bio je Holanđanin Jozef Luns, koji je na toj funkciji bio 13 godina od 1971. godine. Stoltenberg sa devetogodišnjim mandatom je i dalje na drugom mestu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini