BUNDESVER U VELIKOM PROBLEMU: Helikopteri su za muzej, a na nove će čekati godinama

Novosti online

02. 07. 2023. u 20:57

NOVI transportni helikopteri "činuk", koji su hitno potrebni Bundesveru, Nemačkoj će najranije biti isporučeni u septembru 2027. i to samo tri od 60 naručenih vazduhoplova.

БУНДЕСВЕР У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Хеликоптери су за музеј, а на нове ће чекати годинама

Foto: Printskrin/Jutjub/ US Military News

Sjedinjene Države će preostale helikoptere prebacivati nemačkoj vojsci sporadično u narednih šest godina, piše "Merkur".

Po navodima nemačkog lista situacija je utoliko gora što je tehnologiji kojom Bundesver raspolaže – mesto u muzeju.

Modernizacija nemačke vojske, vazduhoplovstva i mornarice značajno je intenzivirana za vreme mandata bivše ministarke odbrane Kristin Lamber, što je nastavio i njen naslednik Boris Pistorijus – tamošnjim oružanim snagama dodeljeno je čak 100 milijardi evra iz takozvanog specijalnog fonda Bundesvera, pored već predviđenih izdataka za nacionalnu odbranu i savezničke obaveze u okviru NATO-a.

Međutim, to ne znači i da će potrebne nabavke biti sprovedene.

Naime, od 60 helikoptera "CH-47činuk" koje je Nemačka naručila od Sjedinjenih Država, i očekivala ih najkasnije do 2026, samo tri će biti isporučena Bundesveru do septembra 2027. godine. Uslediće još devet helikoptera 2028, a zatim će se slati po 12 helikoptera godišnje do 2031. Konačno, 2033. godine Bundesveru bi trebalo da stigne poslednji od teških transportnih helikoptera.

Foto AP

Bundesver sada poseduje velike transportne helikoptere "sikorski CH-53", koji su razvijani u Sjedinjenim Državama početkom 1960-ih. Po pisanju "Merkura", reč je o letelici "sklonoj lomljenju".

-Naš trenutni transportni helikopter već je zastareo i mesto mu je u muzeju. Potreban je ozbiljan napor da bi poleteo – svaki sat leta iziskuje oko 200 sati pripremnih tehničkih časova, izjavio je general-pukovnik Bundesvera Ingo Gerharc i ponovio da je tehnologija u ovoj oblasti zrela za muzej.

List je podsetio da je krajem marta najavljena nabavka novih modela tenkova "leopard 2", budući da su zastarele tipove iz zaliha Bundesvera donirali Ukrajini. Istovremeno je objavljeno da nemačko ministarstvo odbrane kupuje 100 novih tenkova "bokser". A sredinom maja pojavile su se informacije o planiranoj nabavci još 50 borbenih vozila "puma".

Nije precizirano kakvu sudbinu čekaju te porudžbine, ali je izvesno da će transportne helikoptere "činuk" Nemci čekati još dugo, zaključio je "Merkur".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)