RAT U UKRAJINI: Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine; FSB pokrenula krivični postupak protiv Prigožina

Novosti online

23. 06. 2023. u 07:16 >> 23:34

RAT u Ukrajini danas je ušao u 485. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирене за ваздушну опасност широм Украјине; ФСБ покренула кривични поступак против Пригожина

Foto: AP Photo

Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se oglasile u 21.38 po lokalnom vremenu.

Demantovani navodi o napadu na "Vagnerove" kampove

Izveštaji na društvenim mrežama o navodnom ruskom vojnom raketnom udaru na kampove koji pripadaju privatnoj vojnoj kompaniji "Vagner" nisu tačni i mogu se opisati kao informativna provokacija, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

- Sve poruke i video snimci koji se distribuiraju na društvenim mrežama u ime šefa `Vagnera` Jevgenija Prigožina o navodnom `udaru ruskog Ministarstva odbrane` po pozadinskim kampovima `Vagnera` ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju informativnu provokaciju - navodi se u saopštenju.

Sastanak o ukrajinskoj formuli mira biće održan u Danskoj

U Kopenhagenu će narednih dana biti održan sastanak visokih zvaničnika Ukrajine, kao i predstavnika niza zapadnih zemalja, na kojem će se razgovarati o ukrajinskoj formuli mira.

Očekuje se da će se visoki zapadni i ukrajinski zvaničnici sastati u Kopenhagenu narednih dana kako bi razgovarali o mirovnom predlogu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, rekao je izvor iz ukrajinske vlade za CNN, prenosi Ukrinform.

Američka ambasadorka u UN poziva na hitnu istragu ruske upotrebe dronova

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama pozvala je danas na hitnu istragu o bespilotnim letelicama koje je Iran isporučio Rusiji.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN, američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild prozvala je Rusiju i Iran zbog flagrantnog kršenja Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN, koja je usvojena da bi se podržao nuklearni sporazum Irana iz 2015. i kontrolisao transfer oružja iz Irana, prenosi Si-En-En (CNN).

- Znamo da je Kremlj nabavio stotine bespilotnih letelica i sada radi sa Iranom na proizvodnji ovog oružja u Rusiji. Poslednjih nedelja Kremlj je koristio ove bespilotne letelice da uništi ukrajinsku infrastrukturu i ubije i teroriše civile - rekla je Tomas-Grinfild.

 

Putin upoznat sa situacijom oko Prigožina

Predsednik Rusije Vladimir Putin upoznat je sa situacijom u vezi Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije "Vagner", i preduzimaju se sve neophodne mere, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rojters je objavio da je Prigožin ranije danas optužio rusku vojsku da "uništava" njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti svoju optužbu, kao i da je obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha.

Ruski nacionalni antiteroristički komitet zatražio je povodom izjave objavljene u ime Prigožina da se "odmah prekinu nelegalne aktivnosti".

Federalna služba bezbednosti otvorila je krivični postpak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu.

"Ukrajinska kontraofanziva ne ispunjava očekivanja"

Ukrajinska kontraofanziva u ranim fazama ima manje uspeha od očekivanog, dok ruske snage pokazuju više kompetentnosti nego što je Zapad predvideo, piše Si-En-En pozivajući se na navode nekoliko zapadnih zvaničnika.

Kontraofanziva "ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu", rekao je jedan od neimenovanih izvora Si-En-Ena. 

Prema zapadnim procenama, ruske linije odbrane su se pokazale kao dobro utvrđene, što otežava ukrajinskim snagama da ih probiju.  Pored toga, ruske snage su efikasnije rasporedile vazdušne snage.

Foto Tanjug/AP

Kako navodi jedan od izvora, ukrajinske snage pokazuju se "ranjivim" na minskim poljima, a ruske snage su "kompetentne" u njihovoj odbrani.

Zvaničnici su upozorili da je kontraofanziva i dalje u ranoj fazi – i da će SAD i njeni saveznici "ostati optimistični" da će ukrajinske snage moći vremenom da ostvare teritorijalne dobitke. 

Dve osobe poginule u Hersonu

Najmanje dve osobe su poginule, a više njih je hospitalizovano nakon napada u Hersonskoj oblasti, saopštio je ukrajinski guverner Oleksandr Prokudin.

On je na Telegramu naveo da je granatirano jedno transportno preduzeće, preneo je Gardijan.

FSB uhapsio pet osoba zbog radioaktivnog cezijuma

Federalna služba bezbednosti Rusije uhapsila je pet osoba za koje se sumnja da su pokušale da iznesu kilogram radioaktivnog cezijuma-137 u inostranstvo, u koordinaciji sa jednim ukrajinskim državljaninom, za upotrebu u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je FSB. 

- Ruski FSB, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, uhapsio je pet članova organizovane kriminalne grupe koji su pokušali da kupe radioaktivnu supstancu za 3,5 miliona dolara sa ciljem da je prokrijumčare iz Ruske Federacije - saopštio je FSB, prenele su RIA Novosti.

EU odobrava uvećanje fonda za ukrajinsko oružje za još 3,5 milijardi evra

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriće povećanje od 3,5 milijardi evra u fond vojne pomoći koji se koristi za finansiranje oružja i municije za Ukrajinu, saopštili su zvaničnici u petak.

čekuje se da će ministri na sastanku u Luksemburgu u ponedeljak podići finansijsku granicu za Evropski mirovni fond (EPF), koji je već izdvojio oko 5,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Foto AP

Međutim, prema zvaničnicima, Mađarska nastavlja da blokira dodelu još jedne tranše fonda od 500 miliona evra za Ukrajinu.

Budimpešta je saopštila da neće ukinuti blokadu dok Kijev ne ukloni mađarsku banku OTP sa liste kompanija koje smatra "međunarodnim sponzorima ruskog rata u Ukrajini".

Mađarska je uključivanje banke na pomenutu listu označila kao "skandaloznu".

- U ponedeljak će biti doneta odluka da se Evropski fond za mir dopuni za 3,5 milijardi evra, ali neće biti odluke o novoj tranši Evropskog mirovnog fonda za Ukrajinu, jer o tome još nema saglasnosti među državama članicama", rekao je visoki zvaničnik EU, želeći da ostane anoniman.

Rusija: Razočarani smo reakcijom UN zbog Kahovske HE

Rusija je razočarana time što su UN ignorisale upozorenja Moskve o planovima Kijeva po pitanju Kahovske hidroelektrane ali se ujedno nada da Zapad neće dozvoliti kijevskom režimu da izazove katastrofu na nuklearnoj elektrani Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja.

- Želimo da verujemo da će zapadni sponzori kijevskog režima uspeti da urazume Kijev i da ne dozvole još jednu katastrofu koja bi mogla da utiče na veliki deo Evrope. Već smo se svi ubedili u to da Vladimiru Zelenskom i njegovoj kliki uopšte nije stalo do Evrope - rekao je on.

Foto: Tviter/@ClintEhrlich

Kada je reč o Kahovskoj hidroelektrani, Nebenzja je kazao da je Rusija krajnje razočarana reakcijom UN budući da je Moskva u više navrata upozoravala Zapad na planove Kijeva, između ostalog, i generalnog sekretara UN lično i to zvaničnim pismom koje je poslato još 21. oktobra prošle godine.

- Međutim, ništa tim povodom nije bilo učinjeno - dodao je.

Zaharova: Rusija uputila protest zbog isporuke "F-16" Ukrajini

Rusija je tokom sastanka u Kairu 13. i 14. juna uputila snažan protest zapadnim zemljama zbog njihovih planova da isporuče borbene avione "F-16" Ukrajini, izjavila je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je potvrdila da je Kairo ranije u junu bio domaćin sastanka stručne radne grupe nuklearne petorke o doktrinama i strateškim rizicima.

- Kao što je ranije primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, mi smo posebno iskoristili ovu platformu da izrazimo snažan protest zapadnoj trojci zbog planova da se kijevskom režimu prebace avioni `F-16`, koji mogu da nose nuklearno oružje - rekla je Zaharova, piše RIA.

"Poljska mašta o povratku ukrajinskih teritorija"

Direktor ruske obaveštajne službe SVR Sergej Nariškin izjavio je danas da ''poljski san o povratku zapadnih ukrajinskih teritorija'' veoma živ, i dodao da je izveštaj koji je ruski predsednik Vladimir Putin predočio na međunarodnom ekonomskom forumu SPIEF na tu temu verodostojan.

- 'Godinu i po ili dve godine SVR objavljuje neke od obaveštajnih informacija koje dobijamo, a koje su povezane sa snovima nekih poljskih elita o takozvanim istočnim granicama. Zapravo, mogu potvrditi da ti snovi žive u glavama pojedinih predstavnika poljskog društva, posebno poljske elite - rekao je Nariškin, prenosi TASS.

Zelenski naredio proveru rada centara za regrutaciju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je danas formiranje posebne komisije koja će izvršiti proveru rada šefova vojnih kancelarija za regrutaciju u regionima širom Ukrajine.

Nakon sastanka sa najvišim vojnim komandantima, Zelenski je rekao da će komisiju predvoditi general Oleksandr Pavljuk, prvi zamenik ministra odbrane.

FOTO: AP/Tanjug

Odluka je usledila nakon što su ukrajinski mediji izvestili o optužbama za korupciju protiv šefa jedne kancelarije za regrutaciju.

"Situacija na frontu složena"

Komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski nazvao je situaciju na frontu složenom, jer je rusku odbranu teško savladati.

On je u intervjuu izdanju „Gardijan“ ocenio da ruske snage ne treba potcenjivati.

- Neprijatelj je predvideo i nastavlja da predviđa najopasnije pravce našeg kretanja i gradi čvrstu odbranu, koju je prilično teško savladati - istakao je general.

Prema njegovim rečima, ruske snage pokušavaju da preuzmu inicijativu.

Poražena kolona NATO tehnike  kod Vremevski do Novodonjeckog

Saldo o raketnom napadu u Hersonskoj oblasti

Prema preliminarnim podacima, najmanje dve osobe poginule su u raketnom napadu na stambeni deo centra Geničeska u Hersonskoj oblasti, prenosi reporter Sputnjika.

Vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saldo izjavio je novinarima da su ukrajinski vojnici na stambenu infrastrukturu Geničeska i Skadovska u Hersonskoj oblasti, prema pretpostavkama, ispalili četiri rakete „storm šedou“ britanske proizvodnje.

Prema njegovim rečima, informacije o nastradalima i šteti se utvrđuju.

Spasioci i hitna pomoć su na mestu događaja.

Putin: Kijev nije iscrpljen

Ruski predsednik Vladimir Putin, u međuvremenu, izjavio je da ofanzivi potencijal Kijev nije iscrpljen, te da to ne treba zanemariti.

Za to vreme, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naveo je da Rusija sprema napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, što je Kremlj oštro demantovao.

Kijev besan na partnere

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak otpužio je zapadne partnere da je vreme koje je potrošeno na ubeđivanje da Kijevu dostave neophodno oružje, Rusija iskoristila za stvaranje odbrane.

On je precizirao da su ruske snage izgradile linije odbrane sa dubokim rovovima, kao i sistem minskih polja.

- Sada će za probijanje ruskog fronta biti potreban razuman i odmeren pristup - naglasio je on.

Podoljak je istakao da kontraofanzivu ne treba upoređivati sa holivudskim blokbasterom.

- Ne čekajte akciju i ne kupujte kokice - rekao je on.

On je dodao da ukrajinska vojska sprovodi „operacije za pripremu bojnog polja“.

Obama o Krimu

Mnogi stanovnici Krima koji govore ruskim jezikom podržavali su ideju prisajedinjenja poluostrva Rusiji 2014. godine, izjavio je u intervjuu Si-En-Enu bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama.

- Na Krimu je bilo mnogo ljudi koji su govorili ruskim jezikom i postojale su određene simpatije prema idejama koje je zastupala Rusija. Čak i u ukrajinskom parlamentu bio je određeni broj pristalica ruske strane, a politika unutar Ukrajine bila je komplikovanija - ispričao je političar.

On je dodao da su on i nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel morali da angažuju mnoge Evropljane koji su se protivili i zahtevali da se protiv Rusije uvedu sankcije.

Makron neće zvati Putina

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će se odazvati ako ga predsednik Rusije Vladimira Putina pozove telefonom, ali da ga prvi neće zvati jer nema razloga za to.

Netanjahu otkrio zašto Izrael odbija da isporučuje Ukrajini oružje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naveo je razloge zbog kojih Tel Aviv odbija da isporučuje Ukrajini oružje, a jedan od glavnih je taj što bi to isto oružje moglo da padne u ruke Irana i bude upotrebljeno protiv Izraela.

- Strahujemo od toga da će svi sistemi koje budemo dali Ukrajini biti upotrebljeni protiv nas jer mogu da padnu u ruke Irana... I to nije teoretska mogućnost. To se zaista dogodilo sa zapadnim protivtenkovskim oružjem koje se sada nalazi na našim granicama - naveo je on.

Za dve godine počinje proizvodnja turskih "bajraktara" u Ukrajini?

Turska kompanija Bajrak planira da pokrene proizvodnju borbenih dronova "bajraktar TB2" i "bajraktar akindži" u Ukrajini 2025. godine, rekao je izvršni direktor te kompanije Haluk Bajraktar.

- Izgradnja fabrike teče po planu, a početak proizvodnje je zakazan za 2025. godine - dodao je Bajraktar.

Bajraktar je naveo da je glavni deo pripremnih radova u fabrici već u toku, kao i da se očekuje da će postrojenje dobiti struju u julu ove godine.

Ukrajinska komanda prebacuje operativnu rezervu u pravcu Kupjanska

Ukrajinska komanda prebacuje operativnu rezervu u pravcu Kupjanska, u koloni je teška tehnika koja ranije nije učestvovala u borbenim dejstvima, rekao je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

FSB sprečio krijumčarenje kilograma radioaktivnog cezijuma-137

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije privela je pet osoba koje su pokušale da sa teritorije Rusije nelegalno iznesu kilogram radioaktivnog cezijuma-137 sa ciljem da ga kasnije iskoriste u zoni Specijalne vojne operacije.

Diverzanti su taj radioaktivni materijal, kako je planirano, trebali da upotrebe prilikom izvođenja napada uz pomoć oružja za masovno uništenje, a za šta su planirali da okrive Rusiju.

Kako javljaju iz FSB-a, privedene osobe uhvaćene su na delu i priznaju krivicu. Protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog nezakonitog baratanja radioaktivnim supstancama i priprema za krijumčarenje ovog materijala.

Akcija je uspešno sprovedena u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije.

Vrednost radioaktivnog materijala procenjena je da iznosi 3,5 miliona američkih dolara, a njegov izvoz iz Rusije trebalo je da bude sproveden po direktivi državljanina Ukrajine. 

U Kursku dejstvovala PVO

U Kursku je tokom noći dva puta dejstvovala PVO, izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

Ruska vojska uništila ukrajinsko skladište municije i tehnike

Ruska artiljerija uništila je skladište municije i tehnike ukrajinske vojske u oblasti mesta Ščerbinovki u DNR, saopštio je načelnik pres-centra grupe "Istok" ruskih Oružanih snaga Vadim Astafjev.

Ukrajinska PVO: Oboreno 13 ruskih krstarećih raketa

Ukrajinske PVO snage saopštile su da su oborile 13 ruskih krstarećih raketa u ranim jutarnjim satima čiji je cilj bio vojni aerodrom u zapadnoj oblasti Hmeljnicki.

Kako se dodaje, rakete su lansirali ruski strateški bombarderi iz oblasti Kaspijskog mora.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave