REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici napravili veštački embrion od matičnih ćelija

A. V. V.

21. 06. 2023. u 10:42

NAUČNICI iz Velike Britanije i SAD napravili su istorijski poduhvat stvorivši veštački ljudske embrione, i to od - matičnih ćelija! Revolucionarna procedura moći će, tvrde naučnici, da pomogne u boljem razumevanju genetskih poremećaja i uzroka ranih pobačaja kod trudnica.

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Научници направили вештачки ембрион од матичних ћелија

Foto: Shutterstock

Prema rečima naučnika, embrioni stvoreni na ovaj način podsećaju na one u najranijim fazama ljudskog razvoja. No, nemaju srce koje kuca ili začetak mozga, ali uključuju ćelije koje bi, u daljem fazama razvoja, nastavile da formiraju placentu i sam embrion.

Tim naučnika je u eksperimentu ljudske embrione stvorio deljenjem jedne matične ćelije donora. Ovaj postupak su pojedini mediji okarakterisali kao vid kloniranja.

Tu se, međutim, otvaraju pravni problemi, jer embrioni stvoreni u laboratoriji nisu zakonski regulisani u Velikoj Britaniji, kao ni u većini drugih zemalja. Prema važećim propisima naučnicima je dozvoljeno da kultivišu embrione u laboratoriji do zakonskog ograničenja od 14 dana, posle čega ih moraju uništiti.

Ne postoji kratkoročna perspektiva da će se sintetički embrioni koristiti klinički, piše "Gardijan". Bilo bi nezakonito ugraditi ih u matericu pacijenta, a još nije jasno da li ove strukture imaju potencijal da nastave sazrevanje posle najranijih faza razvoja.

- Ideja je da, ako zaista modelirate normalan ljudski embrionalni razvoj koristeći matične celije, možete dobiti strašno mnogo informacija o tome kako počinjemo razvoj, šta može poći naopako, a da ne moramo da koristimo rane embrione za istraživanje - izjavio je šef odeljenja za matične ćelije i razvojnu genetiku na Institutu Francis Krik u Londonu Robin Lavel Bedž.

Na koje sve načine će pravljenje ovakvih embriona biti korisno u budućnosti znaće se u periodu pred nama, a više detalja o samom eksperimentu javnost će saznati kada bude bila objavljenja naučna publikacija. Osim u otkrivanju najrazličitijih poremećaja pretpostavlja se da će veštački embrioni moći da pomognu u otkrivanju šta sve dovodi do neplodnosti kod ljudi, problema sa kojim se suočavaju parovi širom sveta.

S majmunima nije uspelo

OTVARA se veliko pitanje i da li bi ovakvi embrioni nekada mogli da se razviju u ljudsko biće. Na primer, kada su veštački embrioni napravljeni od ćelija miša bili usađeni u materice ženki ovih životinja, oni se nisu dalje razvili u novu jedinku, prenosi "Gardijan". U Kini su nedavno isto pokušali sa ćelijama majmuna, ali ni ovaj eksperiment se nije završio slavno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)