BRAK IZ INTERESA: Rusija ih hoće na svojoj strani - nekada kolonija, a danas supersila koja klizi u Putinove ruke

Novosti onlajn

19. 06. 2023. u 09:12

INDIJA je nadmašila Kinu i sada je najveća zemlja na svetu po broju stanovnika, prema podacima UN. Takođe je sada i najveći kupac ruske sirove nafte na svetu, a njene oružane snage su uglavnom opremljene ruskim oružjem.

БРАК ИЗ ИНТЕРЕСА: Русија их хоће на својој страни - некада колонија, а данас суперсила која клизи у Путинове руке

Putin i Modi, Foto AP

Zapad tradicionalno vidi Indiju kao prijatelja, ali kada je reč o delima, peta najveća svetska ekonomija obraća više pažnje na ono što želi Vladimir Putin nego na želje Vašingtona ili Londona.

Karan Mehriši, indijski ekonomski komentator, kaže za britanski "Telegraf" da je uvoz nafte iz Rusije uštedeo Indiji oko tri milijarde dolara u prošloj godini. Rusija je čak izbacila Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa prvog mesta snabdevača Indije, pošto su zapadne zemlje odbile rusko "crno zlato" nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

Indija će verovatno otkriti, kao Nemačka i druge evropske zemlje pre nje, loše strane zavisnosti od ruskih energenata. Indijski premijer Narendra Modi, međutim, izgleda da veruje da Indija jednostavno koristi priliku da kupi jeftinu naftu kako bi zadovoljila svoju rastuću potražnju.

U martu su, na primer, indijske potrebe za gorivom skočile za pet odsto na godišnjem nivou na 4,83 miliona barela dnevno.

- Indijska ekonomija je najbrže rastuća na planeti i očekuje se da će postati treća po veličini do 2025. Do 2031. će dostići prag od 10 milijardi dolara BDP-a - kaže Mehriši.

Indija će u narednim decenijama imati priliku da iskoristi "demografsku dividendu" svoje ogromne populacije i tako postane vodeća svetska sila po mnogim parametrima.

Velikoj ekonomiji su potrebne ogromne količine energije, a Indija u velikoj meri zavisi od uvoza.

- Zabrinutost oko inflacije, a ne geopolitička, zauzela je centralno mesto, što je dovelo do toga da Nju Delhi odbaci zapadnjačku osudu o povećanju ekonomskih veza sa Moskvom. Čini se da pristup funkcioniše, a glavna stopa inflacije u Indiji ide u pravom smeru, čemu pomažu i niže cene hrane. Ali spirala cena se još uvek ne odmotava dovoljno brzo da ispuni cilj centralne banke - komentariše ekonomistkinja Suzana Striter.

Osama Rizvi, energetski analitičar, opisuje odnos između Rusije i Indije kao brak iz interesa.

- Oni su međuzavisni: Indija, koja uvozi više od 85 odsto svoje nafte, i Rusija, koja skoro 50 odsto svojih prihoda dobija od prihoda od nafte i gasa - rekao je on za Telegraf.

Apetiti Indije za ruskom naftom doveli su do toga da Moskva prvi put pretekne Irak i postala je njen najveći dobavljač nafte, potiskujući Saudijsku Arabiju na treće mesto u prošloj fiskalnoj godini.

Kao rezultat toga, Rusija je uspela da izbegne najgore posledice sankcija koje je Zapad uveo da bi je izolovao. Zemlje koje je nisu sankcionisale, poput Indije, podržale su izvoz sirove nafte, što je jedan od glavnih faktora koji sprečavaju Rusiju da bankrotira.

Bliske veze Indije sa Rusijom možda su ojačali od početka rata u Ukrajini, ali dobri odnosi između dve zemlje sežu daleko u prošlost. Prijateljstvo između dve zemlje postoji još od vladavine cara Pavla u 18. veku, iako je prekinuto tokom britanske vladavine, kada je kolonijalna vlada smatrala Rusiju pretnjom. Nakon nezavisnosti od Britanije, Indija je ponovo uspostavila čvrste diplomatske veze, počevši od Nehruove posete Sovjetskom Savezu 1955.

Od 1960-ih, Sovjetski Savez je snabdevao indijsku vojsku naprednim oružjem koje bi imala poteškoća da nabavi negde drugde, a Indija je često gledala na Sovjete, a zatim i na Rusiju kao na potencijalnog saveznika protiv Zapada. Možda najjači primer vojne podrške Sovjetskog Saveza je bio tokom Oslobodilačkog rata Bangladeša 1971. godine, kada je Kremlj rasporedio nuklearne podmornice u Indijski okean kako bi odbio bilo kakvo mešanje Zapada u indijske interese.

To dugogodišnje snabdevanje Indijom oružjem se nastavlja. Ruske državne novinske agencije su u februaru pisale da je izvoz oružja u Indiju oko 13 milijardi dolara u poslednjih pet godina. Nju Delhi je napravio dodatne porudžbine za vojnu opremu i oružje u vrednosti većoj od 10 milijardi dolara.

Indijski premijer Narendra Modi nikada nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu, odnosi između Indije i Rusije će samo ojačati sa pregovorima o uspostavljanju sporazuma o slobodnoj trgovini, a taj potez će dodatno podstaći tenzije sa Zapadom.

- Snižavanje cena energije biće prioritet Modijeve administracije, tako da će održavanje dobrih trgovinskih odnosa sa Moskvom nastaviti da se posmatra kao nacionalni interes - dodaje Striter.

BONUS VIDEO: PUTIN NA BOŽIĆNOJ LITURGIJI - Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!