AVGANISTAN SLAVI VELIKU POBEDU: Dan kada je poslednji Amerikanac napustio zemlju obeležavaće se kao državni praznik

Đ.G.

18. 06. 2023. u 07:23

AVGANISTAN je proglasio dan kada je poslednji američki vojnik napustio zemlju godišnjim državnim praznikom. Kako se navodi na sajtu talibanske vlade, konačni odlazak stranih trupa slaviće se svake godine 31. avgusta.

АВГАНИСТАН СЛАВИ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ: Дан када је последњи Американац напустио земљу обележаваће се као државни празник

Foto AP

Svečanosti su prvi put organizovane prošle godine, kada su vlasti i pristalice talibana obeležavale prvu godišnjicu povlačenja. Talibanski borci održali su miting na trgu Masud u Kabulu ispred zgrade bivše američke ambasade. 

Poslednji američki vojnik, general-major američke vojske Kris Donahju, ukrcao se u vojni transportni avion neposredno pre isteka roka za povlačenje 31. avgusta 2021. godine, čime je okončana iscrpljujuća kampanja koja je trajala dve decenije. 

SAD i njihovi saveznici poslali su trupe u Avganistan 2001. godine da se bore protiv Al-Kaide i drugih džihadističkih grupa u okviru Vašingtonskog globalnog „rata protiv terorizma“ koji je proglašen nakon terorističkih napada 11. septembra. 

Zapadne snage su brzo zauzele Kabul, ali su talibani ostali aktivni u velikim delovima zemlje, a rat sa pobunjenicima se razvukao godinama, dok je kampanja postajala sve nepopularnija u SAD.

Talibani su na kraju ponovo zauzeli nekoliko provincijskih prestonica i zauzeli Kabul bez ikakvog otpora u avgustu 2021. Neočekivani pad grada primorao je Pentagon da mahnito organizuje evakuaciju diplomata, američkih državljana i njihovih avganistanskih pomagača.

Vašington je kritikovan zbog rukovanja evakuacijom i zbog toga što je, uprkos vazdušnim transportima iz Kabula, hiljade savezničkih Avganistanaca ostavljeno, preneo je RT.

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (8)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024