RAT U UKRAJINI: Kadirov najavljuje uspeh u DNR

Novosti onlajn

15. 06. 2023. u 07:22 >> 00:48

U TOKU je 476. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кадиров најављује успех у ДНР

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kadirov najavljuje uspeh u DNR

Borci „Ahmata“ kontrolišu tok oslobođenja grada Marjinka u DNR i on će uskoro biti potpuno oslobođen, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Vrlo brzo, čim naše trupe potpuno zauzmu ovo naselje, granatiranje Petrovskog okruga Donjecka će prestati, jer artiljerija Oružanih snaga Ukrajine jednostavno neće dosezati do njega. To će takođe omogućiti da se približimo momentu kada ćemo opkoliti Avdejevku - napisao je Kadirov na svom Telegramu.

Čečeni raspoređeni u ruskoj oblasti Belgorod

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade ukrajinskih diverzantskih grupa, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

Kadirov je rekao da su borci bataljona „Zapad-Ahmat” raspoređeni u blizini pograničnog sela Nehotejevka i kontrolnog punkta u okrugu Graivoron, mestu prekograničnog napada u maju.

- Stanovnici teritorija uz granicu sa Ukrajinom mogu biti mirni. Ko god uđe u naše granice dobiće munjevit odgovor - napisao je Kadirov na Telegramu. Ukrajina negira umešanost u prekogranične napade.

Češki predsednik: Rusi koji žive na Zapadu treba da budu pod strožim nadzorom

Rusi koji žive u zapadnim zemljama trebalo bi da budu pod strožim nadzorom bezbednosnih službi "dok Rusija vodi rat u Ukrajini", izjavio je češki predsednik Petr Pavel.

- Verujem da bi, kao i u slučaju brojnih svetskih sukoba u prošlosti, kada je rat u toku, mere bezbednosti koje se odnose na ruske državljane trebalo da budu strože nego u normalnim vremenima. Dakle, sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti mnogo više nego u prošlosti - rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da je to ''cena rata'', prenosi Rojters.

Pavel je takođe rekao da očekuje ''snažne izjave'' koje nude dugoročnu podršku Ukrajini prilikom predstojećeg NATO sastanka sledećeg meseca na samitu u Vilnjusu.

Češki predsednik je prošlog meseca izjavio da bi podrška ulasku Ukrajine u Evropsku uniju i NATO, kojima i Češka pripada, trebalo da bude dugoročni cilj.

Budanov u teškom stanju?

Načelnik vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov, koji je ranjen u ruskom raketnom napadu 29. maja, u teškom je stanju i nalazi se u bolnici Bundesvera u Berlinu, rekao je za Sputnjik pripadnik ruskih snaga bezbednosti pozivajući se na izvore u ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

Kako je naveo, u ruskom napadu na sedište obaveštajne agencije u Kijevu pogođena je prostorija pored kabineta Budanova. Njega su izvukli iz ruševina i helikopterom prebacili u vojnu bazu u Žešovu u Poljskoj gde je specijalno sleteo američki vojni avion za evakuciju.

Informacije o tom letu sačuvane su u istoriji letova servisa „Flajtrejdar“.

Budanov se u javnosti ne pojavljuje upravo od 29. maja.

Mili: Obučili smo 60.000 Ukrajinaca za ofanzivu

Zapadne zemlje su obučile skoro 60.000 ukrajinskih vojnika za učešće u kontraofanzivi, rekao je general Mark Mili, predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD u četvrtak na konferenciji za novinare u Briselu.

- Generalno, zahvaljujući međunarodnim naporima, skoro 60.000 ukrajinskih vojnika je obučeno za trenutnu operaciju - rekao je američki komandant.

Prema njegovim rečima, zapadne države će nastaviti da pružaju Kijevu "široku podršku – od snabdevanja savremenim naoružanjem do obezbeđivanja obaveštajnih informacija i obuke ukrajinskih snaga".

- Naša posvećenost Ukrajini ide dalje od "ovde i sada" - dodao je Mili.

EU obučila 24 hiljade ukrajinskih vojnika

Zemlje Evropske unije već su obučile 24 hiljade ukrajinskih vojnika i ta cifra će se povećavati, izjavio je vrhovni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na dvodnevnom sastanku šefova Ministara odbrane članica NATO-a dodao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu.

Kijev: Povratili smo kontrolu nad preko 100 kvadratnih kilometara teritorije

Ukrajina je povratila kontrolu nad preko 100 kvadratnih kilometara teritorije u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, tvrdi brigadni general Aleksij Hromov.

- Spremni smo da nastavimo borbu za oslobađanje naše teritorije čak i golim rukama - rekao je Hromov na brifingu za medije.

Potvrdio je da je u ranim fazama ofanzive, koja je počela prošle nedelje, oslobođeno sedam naselja u istočnom regionu Donjecka i u južnom regionu Zaporožja.

Podoljak: Postoji samo jedan plan – maksimalno brutalno napredovanje sa maksimalnim ubistvom Rusa

Najbrutalnija ofanziva sa „maksimalnim ubijanjem Rusa” jedini je mogući scenario za Ukrajinu, jer bi bilo kakvi mirovni pregovori doveli do promene postojećeg režima u zemlji, kaže Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

- Nema planova da se malo povučemo, a zatim sednemo za pregovarački sto. Postoji samo jedan plan – maksimalno brutalno napredovanje sa maksimalnim ubistvom Rusa na ovoj ruti - rekao je Podoljak, govoreći ukrajinskim medijima.

- Ovo nije neki radikalni scenario, to je jedini mogući scenario za Ukrajinu – da dođe do granica 1991. godine - dodao je on.

- Ne možemo negde da stanemo i kažemo, hajde da razmislimo i razgovaramo - rekao je Podoljak.

Prema njegovom mišljenju, ako linija razgraničenja prođe kroz teritoriju koju Kijev smatra svojom, Ukrajina će se pretvoriti u „marionetsku silu“.

- Odnosno, ostaviće ime, brend „Ukrajina“, ali će postojati potpuno drugi narod, druga vlada - dodao je on.

Foto Tanjug/AP
 

Rusija za 10. septembar zakazala izbore u anektiranim ukrajinskim oblastima

Centralna izborna komisija Rusije zakazala je za 10. septembar izbore u četiri oblasti u Ukrajini koje su proglasile nezavisnost i na referendumu odlučile da se pripoje Rusiji.

Stoltenberg: Ukrajinski piloti počeli obuku na lovcima F-16

Ukrajinski piloti su počeli obuku na lovcima F-16, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku ministara odbrane zemalja članica u Briselu.

- Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam da u poslednjoj fazi donosimo odluke o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primer, F-16 - rekao je Stoltenberg.

FOTO: AP/Tanjug

Dete poginulo u granatiranju sela Dnjeprjani u Hersonskoj oblasti

Jedno dete je poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Dnjeprjani u Hersonskoj oblasti, koja je delimično pod ruskom kontrolom, javlja Rojters, pozivajući se na novinsku agenciju Tas.

Poginulo dete je navodno imalo godinu i četiri meseca i u vreme granatiranja se nalazilo u dvorištu kuće.

Ukrajinski dron oboren u Belorusiji

Beloruski graničari oborili su ukrajinski udarni dron u Gomeljskoj oblasti, saopštio je pogranični komitet Belorusije.

Lojd Ostin: Rat u Ukrajini je maraton, a ne sprint

Američki ministar odbrane Lojd Ostin poručuje iz Brisela da je današnji napad na Krivi Rog još jedan podsetnik na razorne posledice rata u Ukrajini po civile.

- Rat je u kritičnom i istorijskom trenutku - rekao je Ostin kontakt grupi za odbranu Ukrajine u sedištu NATO-a u Briselu.

Američki ministar odbrane naglašava da je rat u Ukrajini "maraton, a ne sprint" i da će Amerika "stajati uz Ukrajinu na duge staze".

Ostin je pozvao saveznike Kijeva da obezbede više oružja i municije za Ukrajinu, a posebno za protivvazdušnu odbranu.

U uvodnoj reči na sastanku kontakt grupe, Ostin je odao počast ukrajinskom ministru odbrane Reznikovu i istakao da je Ukrajina u dobroj poziciji pred izazove koji je očekuju.

Kontakt grupa je, kako je rekao Ostin, usredsređena na zaštitu ukrajinske infrastrukture sredstvima protivvazdušne odbrane i nastaviće da prilagođava sisteme kako bi zadovoljila promenljive potrebe na terenu.

Kijev: Pogođena dva industrijska civilna objekta u Krivom Rogu, značajna šteta

Ruske rakete pogodile su jutros dva industrijska objekta u centralnom ukrajinskom gradu Krivi Rog, saopštio je gradonačelnik Oleksandar Vilkul, a napad dronom je takođe prijavljen u Odesi. Vilku je rekao da su tri rakete pogodile dva industrijska preduzeća "koja nemaju nikakve veze sa vojskom", pri čemu je povređen jedan 38-godišnji muškarac, prenosi Rojters. Jedan automobil je oštećen delovima rakete koju je oborila protivvazdušna odbrana.

- Šteta je značajna - napisao je Vilkul na Telegramu.

U južnom lučkom gradu Odesi, vlasti su saopštile da je protivvazdušna odbrana danas oborila svih 18 ruskih dronova koji su se približili regionu. Ruske vlasti na Krimu takođe su prijavile napad bespilotnim letelicama, i saopštile da su oborili devet ukrajinskih dronova.

Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira

Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira te tvrdnje. Iz NATO-a saopštavaju da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi i da se ne zna da li će ukrajinski kontranapad biti prekretnica u ratu. Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima.

Ukrajina je saopštila da njene snage napreduju u kontraofanzivi protiv ruske vojske, navodeći da su tokom jučerašnjeg dana vođene "izuzetno žestoke" borbe.

Ukazuju da se borbe nastavljaju i u blizini Makarivke u pravcu južnog lučkog grada Berđanska i u oblastima Novodanilivka i Novopokrovsk u pravcu Mariupolja.

Rusko Ministarstvo odbrane, sa druge strane, saopštilo je da su ukrajinske snage u poslednja dvadeset četiri sata bezuspešno pokušale da pokrenu ofanzivu na južni Donjeck, Zaporožje i Donjecki front.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane navodi da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i opremi.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (10)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!