ŠEF NATO-a PRIZNAO: Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16

Novosti onlajn

15. 06. 2023. u 13:42

NEKOLIKO NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, preneo je danas Unkrinform.

ШЕФ НАТО-а ПРИЗНАО: Почела обука украјинских пилота на Ф-16

FOTO: AP/Tanjug

Ovu vest je preneo generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

- Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO-a da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam da u poslednjoj fazi takođe donosimo odluke o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primer, F-16 - rekao je on. On je takođe pohvalio Dansku da igra vodeću ulogu u sprovođenju ovog dogovora, tako što nudi ukrajinskim pilotima da nastave da pružaju značajnu ulogu Ukrajini.

- Prerano je reći kada će se tačno ova odluka doneti. Ali činjenica da je počelo treniranje pruža nam opciju da takođe donosimmo odluke o isporuci aviona i tada će piloti biti u mogućnosti da lete njima - istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je ranije ove nedelje posetio Vašington kako bi razgovarao sa američkim predsednikom o pripremama za NATO samit u Vilnjusu (11-12. jula).

Među glavnim temama ovih pregovora bila je pomoć za Ukrajinu, potreba da se ojača ulaganje u odbranu NATO-a, i još neka pitanja za Alijansu. Dvodnevni ministarski sastanak NATO-a počeo je u Briselu danas, a glavna tema će biti nastavak pomoći Ukrajini.

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori