DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE: Kome će se prikloniti Berluskonijevi birači (FOTO, VIDEO)

Novosti Onlajn

13. 06. 2023. u 16:30

SMRT bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija uznemirila je italijansku politiku, jer je budućnost njegove stranke Napred Italija (Forza Italija) sada neizvesna, a birači desnog centra mogli bi da se priklone stranci Braća Italije (Fratelli d'Italia) premijerke Đorđe Meloni.

ДОК ЈЕДНОМ НЕ СМРКНЕ, ДРУГОМ НЕ СВАНЕ: Коме ће се приклонити Берлусконијеви бирачи (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: AP

Euraktiv prenosi da to smatra italijanski analitičar Lorenco Kastelani i dodaje da tokom godina Berluskonijevo liderstvo u stranci nikada nije dovedeno u pitanje i njegova reč je uvek bila prisutna u unutarstranačkim raspravama i u okviru vladajuće većine koju pored stranaka nekadašnjeg predsednika vlade i Melonijeve čini i Liga vicepremijera Matea Salvinija.

Po Kastelaniju, Berluskonijeva stranka je nakon njegove smrti u opasnosti da nestane, iako stranku nastavlja da vodi Antonio Tajani, potpredsednik stranke i ministar spoljnih poslova Italije.

- Ako bih danas morao da se kladim, rekao bih da će Berluskonijevih osam odsto (dobijenih na opštim izborima u septembru) pripasti uglavnom Melonijevoj, a samo mali deo Salviniju - rekao je Kastelani.

Berluskoni je preminuo u ponedeljak u milanskoj bolnici "San Rafaele", a u sredu će u Duomu, katedrali u tom gradu biti održana pogrebna misa.

Nakon nje će Berluskoni uz državne počasti biti sahranjen na gradskom groblju Famedio.

BONUS VIDEO: VODA DO GUŠE: Novi snimci katastrofalnih poplava u italijanskoj regiji Emilija-Romanja

(Republika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije