PREDSEDNIK PALESTINE STIŽE U POSETU KINI: Očekuje se sastanak sa Si Đinpingom

Đ.G.

09. 06. 2023. u 15:32

PALESTINSKI predsednik Mahmud Abas posetiće Kinu sledeće nedelje na poziv predsednika Si Đinpinga, saopštilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu. Kina je nagovestila svoju nameru da podrži izraelsko-palestinske mirovne pregovore.

ПРЕДСЕДНИК ПАЛЕСТИНЕ СТИЖЕ У ПОСЕТУ КИНИ: Очекује се састанак са Си Ђинпингом

Foto: EPA

- Na poziv predsednika Si Đinpinga, predsednik države Palestine Mahmud Abas boraviće u državnoj poseti Kini od 13. do 16. juna - rekla je portparolka Hua Čunjin u zvaničnom saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova u petak.

Izjava je usledila nakon deklaracije ministra spoljnih poslova Ćin Ganga u aprilu, u kojoj je izrazio spremnost Kine da podrži mirovne pregovore nakon odvojenih razgovora sa izraelskim i palestinskim diplomatama.

Ćin je podržao „korake za nastavak mirovnih pregovora“ u telefonskom razgovoru sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom, saopštila je novinska agencija Sinhua u aprilu, dodajući da je „Kina spremna da pruži pogodnosti za ovo“. Kineski diplomata je takođe uputio slične pozive na mirovne pregovore u razgovoru sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem, prenela je Sinhua.

U obe razmene, Ćin je naveo da je kineska platforma za mirovne pregovore zasnovana na takozvanom „rešenju dve države“ za izraelsko-palestinski sukob, navodi Sinhua.

Napori Pekinga da uspostavi nastavak pregovora između Izraela i Palestine dolaze u trenutku kada Kina fokusira elemente svoje spoljne politike na posredovanje u raznim regionalnim sporovima.

U martu je Peking posredovao u obnavljanju veza između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije, ubacivši se u politički teatar u kojem su Sjedinjene Države decenijama bile diplomatski uticajne.

Taj potez baca Vašington na marginu regionalnih sporova kao što je građanski rat u Jemenu, koji se uglavnom smatra zastupničkim sukobom između Teherana i Rijada.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da očekuje da Kina igra produktivnu ulogu u njenoj zabrinutosti zbog nuklearnih ambicija Teherana.

Peking je u februaru predložio mirovni plan za sukob Rusije sa Ukrajinom nakon razgovora između Sija i ruskog predsednika Vladimira Putina. Otkako je Si došao na vlast 2012. godine, Kina je uložila zajedničke napore da se uspostavi kao posrednik u sukobima u zemljama kao što su Bangladeš, Sirija, Avganistan i druge, preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)