MOSKVA: UN su ignorisale upozorenje na opasnost od napada na Kahovsku HE

Novosti onlajn

08. 06. 2023. u 15:17

RUSIJA je upozoravala Ujedinjene nacije na opasnost od napada Oružanih snaga Ukrajine na Kahovsku hidroelektranu, ali signali Moskve su bili ignorisani, izjavio je zamenik predstavnika pri odeljenju Svetske organizacije u Ženevi Andrej Belousov.

МОСКВА: УН су игнорисале упозорење на опасност од напада на Каховску ХЕ

Foto: Tviter/@ClintEhrlich

On je podsetio da je, u vezi sa situacijom oko Kahovske HE 21. oktobra 2022. godine, stalno predstavništvo Rusije u Njujorku uputilo pismo u kom se izražavala ozbiljna zabrinutost povodom granatiranja ukrajinskih snaga hidroelektrane, kao i u vezi sa mogućim katastrofalnim posledicama ovakvih varvarskih akcija.

Pismo je sadržalo apel rukovodstvu UN da preduzme mere kako bi se zaustavile te monstruozne provokacije kijevskog režima. Nažalost, tvrdi Belousov, nije bilo odgovarajuće reakcije na to obraćanje.

„Prebacivanjem odgovornosti za rušenje Kahovske HE na rusku stranu Kijev pokušava da se opravda i predstavi kao žrtva“, istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, indirektna potvrda umešanosti Ukrajine u događaj postala je užurbanost kojom su vlasti zemlje za sve optužile Moskvu, kao i slične izjave zapadnih saveznika kijevskog režima.

„Ovo upućuje da je propagandna propraćenost diverzije pripremana unapred. Sam teroristički akt izvršen je uz prećutnu saglasnost zapadnih pokrovitelja ukrajinskih vlasti“, naglasio je dipolomata.

Belousov je dodao da je rušenje Kahovske HE pričinilo ogromnu štetu Hersonskoj oblasti, pretvorilo se u humanitarnu katastrofu za nekoliko desetina hiljada građana Rusije, ugrozilo vodosnabdevanje Krima i pretilo posledicama po poljoprivredu i ekologiju područja.

Tokom noći između ponedeljka na utorak, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama, izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna